ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Atina’da Cami

23.07.2004
"Peania semtinde bir İslam Kültür Merkezi ile bir caminin inşa edilmesine Dışişleri Bakanlığı'nın 'yeşil ışık' yakmasından Yunan Kilisesi' nin ve Peania Belediyesi'nin rahatsız oldukları görülüyor. Hem Yunan Kilisesi'ne hem de Peania Belediyesi'ne şaşmamak mümkün değil. Çok kültürlü olan bu arada herkese acık ve hoşgörülü olması gereken bir toplumda yaşadığımızı anlayamıyorlar.

Ülkemizde yaşayan Müslümanların sayısı çoktur ve ulusal kimlikleri ne olursa olsun bütün bu insanlar bir ibadet yeri talep ediyor. Bu insanlar Atina'nın bazı köhne semtlerinde tek başlarına oluşturdukları büyük odalarda ibadetlerini yapmaya çalışıyorlar. Başka dinden olan insanlara ülkemiz kucak açmadı. Başka bir deyişle ülkemiz bu insanlara karşı duyarsız kalmış ve onları yalnızlığa itmiştir.

Her hangi bir batı ülkesinde her din için ibadet yerleri olduğu gibi farklı dinden olan insanların bir araya gelmelerini sağlayan kültür merkezleri de vardır. Londra'da, Paris'te, New York'ta her yerde böylesi merkezlere rastlanabilir. Ancak Atina'da ya da ülkenin başka büyük şehirlerinde yabancılar için ibadet yeri yoktur. Dolayısıyla İslam merkezinin ve caminin yapılması zorunluluğu vardır.

Cami yapılmasına tepki gösterenler ve özellikle Hristiyan dinine bağlılıkları nedeniyle tepki gösterenler unutmamalıdırlar ki İslam faktörünün çok etkin olduğu ülkelerde bile büyük ve küçük kiliseler bulunmaktadır." ifadelerine yer verilmiştir.

Yannis Pandelakis
Elefterotipia
23 Temmuz 2004