ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Thilo Sarrazin: Müslüman göçmenler Alman toplumuna uyum sağlayamıyor

30.08.2010
30 Ağustos 2010 Pazartesi günü, bugün, Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in “Almanya Kendini Yok Ediyor (Deutschland schafft sich ab)” isimli kitabı piyasaya çıktı.

Avrupa’nın göç politikasını eleştiren Sarrazin, kontrol altında tutulmayan göçün tarihin her döneminde devlet yapısını tehlikeye soktuğu ve toplumun istikrarını bozabildiğini yazıyor. Almanya’nın yanısıra İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka ya da Norveç’te de Müslümanlar ile ilgili benzer sorunlar yaşandığını yazan Sarrazin, Müslümanların paralel toplumlar oluşturma eğiliminde olduğunu yazıyor. Müslümanlar arasında suç olaylarının ve terör eylemlerine katılanların sayısının arttığını iddia ettiği kitabında Sarrazin, Avrupa’daki Müslüman azınlığın hızlı bir şekilde büyümesinin yol açtığı endişelerin sebebinin yabancı düşmanlığı ile açıklanmasının yanlış olduğunu yazıyor.

Sarrazin’e tepki giderek büyüyor

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Thilo Sarrazin’e mensubu olduğu Sosyal Demokrat Parti’den (SPD), Alman ve göçmen sivil toplum kuruluşlarından ve diğer siyasi partilerden gelen tepki giderek büyürken Sarrazin’in görevinden alınması talep ediliyor. Thilo Sarrazin’in hafta sonunda da “tüm Yahudiler aynı gene sahiptir” şeklinde yaptığı açıklamalar üzerine Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Almanya’da ırkçılığa, antisemitizme neden olacak açıklamaların siyaset gündemde yeri yoktur” yanıtını verdi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Sarrazin’in çok fazla polemik yaptığını ve göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusunda ilerleme sağlanmasına yardımcı olmadığını belirterek ülkedeki genç göçmenlerin bazı sorunlarının mevcut olduğunu bilmek için Sarrazin’in açıklamalarına gerek olmadığını kaydetti.

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Thilo Sarrazin’in “Almanya Kendini Yok Ediyor” adlı kitabındaki iddialarına tepki gösterdi. Özdemir yaptığı açıklamada, Sarrazin’in savunduğu şeylerin “çok basit” konular olduğunu belirterek, “Beni endişelendiren Sarrazin’in savundukları değil Alman toplumunun büyük çoğunluğunun da Sarrazin gibi düşünmesi” dedi.

Almanya’da yaşayan Türkler Sarrazin’in görevinden alınmasını istiyor

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF), SPD için utanç verici bu durumun SPD içindeki göçmen üyelerin sorunu olmadığını, bu sorunun en üst düzeyde parti yönetiminin sorunu olduğunu ifade ederek SPD yönetiminden bu sorunu çözmesini istedi. HDF Genel Başkanı Ahmet İyidirli, “Torunlarımın ağırlıkla Müslüman olan bir ülkede yaşamalarını istemiyorum” diyen Sarrazin’in Almanları korkular ile kendilerinden olmayanlara karşı düşmanlığa yönlendirdiğini söyledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in bugün piyasaya çıkan kitabının bazı bölümlerinin basına yansıması ile başlayan tartışma Almanya’da göç ve uyum sorununun hangi boyuta ulaştığını açıkça göstermektedir. Sarrazin, açıklamaları ile siyaset dünyasında büyük bir kesiminin tepkisini almış olmasına rağmen toplumun büyük çoğunluğunun Sarrazin gibi düşünmesi üçüncü kuşak göçmenlerin Almanya’da doğup büyüdüğü bugünde önemli sorunlara işaret ediyor. Sarrazin’in nefreti kışkırtan bir söylem ile Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürmesi doğru değil, görevden alınması gerekir. Ancak daha da önemlisi Almanya göçmenleri ile uyum için de yaşamayı öğrenmeli, mevcut sorunların göz ardı edilerek ya da derine inmeyen geçici çözümler ile göç ve uyum sorununu çözmek mümkün değil” açıklamasında bulundu.