ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

YDP’nin zorlu ajandası

08.03.2004
Yeni hükümet sonbahardan önce ekonomik plan uygulamalı, yoksa başarısızlık riski var."Yeni hükümet sonbahardan önce ekonomik plan uygulamalı, yoksa başarısızlık riski var.

Genel seçimlerde elde ettiği zaferi kutlamak, muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin en doğal hakkıdır. Bununla birlikte hükümetin önündeki ekonomik zorluklar, o kadar büyüktür ki, eğer Yeni Demokrasi Partisi cesur ve kapsamlı bir ekonomik politika uygulayarak, orta vadede olumlu sonuçlar alamazsa seçim zaferinin kurbanı olabilir.

Yunan ekonomisi, şüphesiz on yıl içerisinde, ülkenin 2001 yılında Avrupa para birliğine girişi ile sonuçlanan ciddi ilerlemeler kaydetti. Ancak Pan-Helenik Sosyalist Hareket (PASOK), Yeni Demokrasi Partisi'ne sağladığı az farklı üstünlük sonucunda yeniden iktidara geldiği 2000 yılı genel seçimlerinin ardından, tazelenen iktidarının da avantajını kullanıp, sonuca ulaşılması zaman alan ve en azından kısa vadede sıyası külfetleri bulunan, geniş kapsamlı yapısal reformların gerçekleştirilmesi gereğini algılayamayarak ciddi bir hata yaptı.

Gayri safi milli hasılanın, 1997-2003 dönemindeki yıllık ortalamasının, yüzde 3.9 olarak gerçekleşmesini sağlayan ekonomik büyümeden gurur duyan PASOK iktidarı, büyümenin değişik ekonomik sektörlere ve toplumun çeşitli kesimlerine adil bir şekilde yaygınlaştırıldığı konusunda, kimseyi ikna edemedi. Gayri safi milli hasıladaki büyümenin, gelecekte de sürdürülüp, sürdürülemeyeceği de hep sorgulandı. Ayrıca, bütçe açığının, ülkenin gelecekteki ekonomik büyümesini tehdit edecek şekilde artması da, ekonomik alandaki başarıyı gölgeledi.

Geçen yılki ekonomik ve sosyal paketler çerçevesinde yapılan harcamaların yüksekliği, çiftçi emekli maaşlarına yapılacak ciddi zamları da içeren cömert seçim vaatleri, üretimleri kötü hava koşullarından etkilenen çiftçilere yapılan yardımlar ve olimpiyat oyunları için fazladan yapılması öngörülen harcamalar, göz önüne alındığında, kamu maliyesinin durumu hakkındaki kaygılar, şüphesiz yerindedir.

YDP, genel seçimlerin sonuçlarından oldukça memnun görünmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, hükümetin ekonomik cephedeki başarısı, yapısal ekonomik reformlarla dolu olan kapsamlı ekonomik gündemin yerine getirilip, getirilmemesine bağlıdır. Eğer bu sınavda başarısız olunur ise üç ya da dört yıl içerisinde, düşüşe geçilir. Herkesin bildiği gibi, zaman hızla akar.

Kathimerini (İngilizce), 08/03/2004


Haberin aslı için tıklayınız.