ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan'ın çirkin oyunu

13.12.2003
Nürnberg 07/12/2003 Nürnberg de yeni kurulan Bati Trakya Kültür ve Dayanisma Dernegi "Almanya'daki Bati Trakya Türklerinin Dünü ve Bugünü" konulu konferans düzenledi.

Konusmaci olarak abttf Kültür ve Egitim sorumlusu Özkan Hüseyin ile abttf Güney Almanya Teskilat Kolu Baskani Hüseyin Ormanci katildi.

Özkan Hüseyin konusmasinda "1945 yilinda II. Dünya Savasi sonrasi Almanlar'in Yunanistan'dan geri çekilmesi esnasinda Almanya'ya gelen bazi Bati Trakyali Türklerinin oldugunu bildirdi. Bunlarin bir kismini kendisinin tanidigini ve bu kisi kendi hayatini bir kitapta topladigini beyan etti. Daha sonralari da 1960 li yillarda Yunan Isçi ve Isbulma Kurumu tarafindan isçi olarak çalismak maksadi ile gönderilenler oldu. Bu yol daha sonralari araliksiz olarak 1974 yilina kadar devam etti. Yunanistan'in Ortak Pazara girmesiyle kimileri serbest, kimileri de baskilardan kaçarak Almanya'ya yerlestiler.

Bugün ise Almanya'da 150 ayri bölgede yasayan 40.000 Bati Trakya Türkünün yasadigini ve bunlarin 40 dernegi ve bu derneklerin olusturduklari bir de federasyonlari var. Bu dernekler sayesinde Yunanlilar tarafindan Bati Trakya Türklerine yapilan baskilari dünya kamuoyuna duyurmada büyük katkilari oldu. Bu mücadele esnasinda birçok haklarin elde edildigini belgeleriyle kanitladi.

Yeni kurulan Dernek üye ve yöneticilerine Dernek kurmak herkesin hakkidir. Dernek kurmak Yunan Anayasasinin vatandaslarina tanidigi dogal bir haktir. Haksizliklara karsi birlik ve beraberlik içinde mücadele vermemiz gerekmektedir. Hayatta ve ayakta kalabilmenin tek çaresi mücadeledir. Mücadelesiz toplumlarin yutulmasi kolaydir. Tek yürek tek bilek halinde hareket ettigimiz zaman bizi kimse yikamaz. Bölünüp parçalanmayalim. Yunanistan bizleri bölmek için her türlü yollara bas vurmaktadir. Amaçlari derneklerimizi bölerek "YAVRU DERNEKLER" kurdurarak bizi bölük pürçük etmektir. Bu oyunlara karsi uyanik davranmaliyiz. Birlikten kuvvet dogar prensibine dayanarak var olan gücümüze güç katmaliyiz.






Nürberg'de kurulan bu kardes dernegimiz gücümüze güç katmistir. Sizleri tebrik ediyorum. Almanya'daki abttf ile derneklerimiz sizlerle beraberdir. Su anda bölgede bulunan dernek baskanlari da aramizda. En kisa zamanda sizleri abttf çatisi altinda toplanmaya davet ediyorum" dedi.

Özkan Hüseyin dernegi bünyesinde faaliyet gösteren "Bati Trakya Türkleri Arastirma Merkezi" çalismalari ve Merkezi adina yayinladigi 9 ayri kitaplari hakkinda bilgi verdi. Kitaplar yogun ilgi gördü. Katilimcilar Özkan Hüseyin'i Bati Trakyalilara kazandirdigi bu güzel eserlerinden ötürü kutladilar.

Hüseyin Ormanci konusmasinda bu dernegi kuranlari ve bu güzel gençlige sahip çikanlari kutluyorum. Dernek baskaniniz alnindan öpülecek bir adam. Müsade ederse ben onu alnindan öpmek isterim diyerek Baskan Ahmet Tepeciyi alnindan öptü. Gençlere önem verilmesini ve onlara yas seviyelerine göre çesitli faaliyetlerde bulunmalarini önerdi. Gerektiginde kendilerine gereken yardimi yapabilecegini beyan etti.

Dernek baskani Ahmet Tepeci konusmasinda "Dimetoka'daki Türkler üzeride Yunanlilar tarafindan bazi oyunlarin oynandigini söyledi. Bazi örnekler vererek zamanla Avrupa Parlementosu tarafindan fakir fukaraya yardim yapildi. Bu yardimlardan Dimotoka da nasibini aldi. Ancak bu yardimlari alanlar daha sonra "Çingene" olarak nitelendirildiler... Bunu bir gazetede okuyan ve bu gazeteyi de belge olarak saklayan Ahmet Tepeci haberi okuduktan sonra sok oldugunu söyledi. Sturtgart'da Yunan Trakya Derneklerinin toplantisina katilarak bu rezalet nedir? Bunun hemen düzeltilmesi gerekir... Dernek yöneticileri huzurunda bu haberi yazanlari kinamis ve Yunanli Derneklerden de bu haberin tekzip edilmesini talep etmis. Ahmet Tepeci Yunan yetkililer önünde gazetedeki haberi sözlü kinamis. Bu konuda Yunan Trakyalilar Derneklerinin de bir girisimde bulunmalarini kendilerinden rica etmis.

Ahmet Tepeci bu çirkin haberin yayinlanmasindan hareket ederek, Dimotoka'lilarin bir dernek çatisi altinda toplandiklarini ve topluca bu olayin düzeltilmesi için birlikte mücadele edeceklerini ifade etmistir. Yunanlilarin huzurunda sözlü olarak yaptigi konusmasinda; "Biz bu dernegi kendimizi kanitlamak, desteklemek, dinimizi, kimligimizi ve dilimizi korumak için kurduk. Türk Yunan iliskilerine dayanarak baska isim altinda atlandirilmak istemiyoruz. Malesef bazilari var ki bizi geleneklerimizden ve köklerimizden koparmak istiyorlar.

Bazilari kendine uyanik denilsin isteyenler, bazi oyunlar ve tertiplerle bizim moralimizi ve inancimizi bozarak bizi "ÇINGENE" olarak adlandirmak ve bizi vaftiz yapmak istiyorlar. Bizi kökten silip degistirmek ve "ÇINGENE ROM" olarak gösterilmek, istiyorlar. Bu yüzden buradayiz. Çingene vatandaslarimizin da degerini düsürmeden, bunu yapmak isteyen beyefendiler hangi çikarlara hizmet ediyorlar. Amaçlari Trakya Azinligini dagitmaktir.

Kangren Baslamistir. Dimotoka kasabasinda bir mahalle Çingene bölgesi gösteriliyor. Bunlar ise Çingene olmayip, Osmanli Imparatorlugu döneminde, yerlesik olup, mubadele disi tutularak, Bati Trakya'da birakilan Türk irkina mensup olup, Türk dilini konusan akrabalarimiz ve hemsehrilerimiizdirler" diyerek gazetedeki haberi siddetle kinadi... Ayrica basin araciligi ile tüm Dimotoka'lilari da dernekleri çatisi altinda toplanmaya davet etti.

Özkan Hüseyin Konferansin kapanis konusmasinda: "Bati Trakya çok eski Türklük tarihine sahip olan bir bölgedir. Bu bölgede, ayni temel/kültürel degerleri paylasan Türk oymaklarina mensup insanlar yasamaktadir. Bu oymaklar, Anadolu'dan gelme Türkmenlerle , çok eski asirlarda kuzeyden gelmis Peçenek ve Kipçak Türklerine mensuptur. Bati Trakya'nin en belirgin etnik rengi bundan ibarettir. Bu etnisite Bati Trakya Türkleri olarak adlandirilmaktadir. Bunda sagduyu sahibi kimsenin süphesi bulunmamaktadir. Gazeteyi ve Yunanistan'in bu akil almaz oyununu siddetle kiniyoruz.

Dimotoka'li kardeslerimiz de bu oyunlarin, tipki Türk asilli Gagavuzlara karsi yürütülen Yunanlastirma hareketinin bir parçasi oldugunu, dini inanci ne olursa olsun kendilerinin Bati Trakya Türk toplumunun degerli bir ailesi oldugu gerçegini hatirdan çikarmamalidirlar.

Böyle sorumsuz yayinlarin ve oyunlarin, AB üyesi ve demokrasiyle yönetilen ülkemiz Yunanistan'i küçük düsüren bir yaklasim oldugunu düsünüyoruz. Varligimizdan ve birligimizden rahatsiz olan güçlerin amacina ulasamayacagina olan inancimizla, toplumumuzu, bu tür oyunlara ve saldirilara karsi uyanik olmaya davet ediyoruz", dedi.

Konferansi Izlemeye çok sayida izleyici ve Nürnberg çivarindaki Bati Trakya Türk Derneklerinin baskanlari da hazir bulundu.

Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

BTS Ajansi