ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu bildirisi

02.03.2004
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu bir bildiri yayımlayarak, daha önce bağ ımsız milletvekilleriyle parlamentoda temsil edilen Türk azınlığın, seçim sistemine getirilen %3'lük baraj nedeniyle bu hakkının elinden alınmasının ardından, şimdi de siyasi partiler aracılığıyla parlamentoya girmesinin engellenmeye çalışıldığını belirtti.

Danışma Kurulu bildirisinde, ''Yunanistan nüfusunun yüzde 1'inden fazlasını oluşturan Batı Trakya Türkleri'nin bağımsız temsilcilerini ulusal meclise gönderme hakları demokrasiye uymayan yüzde 3'lük seçim barajıyla engellenmiştir. Bu kez, siyasi partilerin kontenjanından temsilci gönderilmesinin de engellenmeye çalış ıldığı şeklinde yorumlanabilecek belirtiler gözlenmektedir.

Türk azınlığın temsil hakkının engellenmemesi için siyasi partilere tavır almaya ve tüm siyasi parti ve kurumları, Türk azınlığın demokratik temsil hakkının kutsallığ ına saygılı olmaya davet ediyoruz.

Son zamanlarda Türk azınlığın vatandaşlık haklarında belirli bir düzelme gözlenirken, uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan haklarınınsa hala iade edilmemesi, Türk azınlık içerisinde üzüntü ve endişeye neden olmaktadır.

Türk azınlık, uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış bulunan 'azınlık haklarına' ilişkin temel düzenlemelerin halen yaşama geçirilmemiş olmasından üzüntü ve endişe duymaktadır. 2004 yılının Yunanistan'ında, 80 yıl önce ihdas edilmiş bulunan azınlık haklarının engellenmesi, kısıtlanması ve mahiyetinin değiştirilmesi, anlaşmalara olduğu kadar, uluslararası kriterlere de aykırı dü şmektedir. Bu durum AB üyesi olan ülkemize yakışmamaktadır. Türk azınlığın sorunlarının çözümümün, mevcut anlaşmalarla güvence altına alınmış hakları ve kurumlarının iadesiyle mümkün olabilecektir. Yasa önünde eşitlik politikasının geliştirilerek, devletle toplum arasındaki ilişkilere zarar veren uygulamaların ve ayırımcı zihniyetin bütünüyle ortadan kalkması da karşılıklı güven ortamına katkıda bulunacaktır.