ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Paratiritis’ten ABTTF’ye yönelik çirkin suçlama

07.08.2009
30 Temmuz 2009 tarihli Paratiritis gazetesi, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nu (ABTTF) sayfalarında taşıdı. ABTTF, İlhan Tahsin’in sahibi olduğu Birlik gazetesinde 21 Temmuz 2009 tarihinde “Stamatis derhal görevden alınsın!” başlıklı habere Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreteri Dimitris Stamatis’in verdiği cevap nedeni ile Stamatis’i kınamıştı. Paratiritis, ABTTF’nin kınama yazısı ile ilgili olarak çirkin bir suçlamada bulunarak kınama yazısının arkasında Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Başkonsolosu Ümit Yardım’ın olduğunu iddia ediyor. Haberde Batı Trakya’da beş yıl kadar önce görev yapan Ümit Yardım’ın “Türkiye’nin bölgedeki çıkarlarına en iyi şekilde hizmet eden diplomatlardan biri” olduğu yorumu yapılmakla birlikte “Yunan diplomatik çevrelerinin ABTTF’nin son zamanda gösterdiği yoğun faaliyetinin sırrının adı geçenin (Ümit Yardım) Türkçülüğün Trakya’da öne çıkarılması konusundaki ısrarlarında yattığını belirttikleri” iddia ediliyor.

Haberde, ABTTF’nin “ciddi bir teknik bilgi ve bütçeye sahip olarak Birlemiş Milletler’de olduğu kadar Avrupa Konseyi’nde de gözlemci olarak bulunduğu” ve “aşırı faal” olduğunun bir gerçek olduğu ifade ediliyor.

Habipoğlu: ABTTF, siyaset ve bürokrasiden bağımsız bir sivil toplum örgütüdür

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF’nin faaliyetlerinden rahatsız olan Paratiritis, çok çirkin bir suçlamada bulunmuştur. Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreteri’nin Birlik’e yönelik suçlamasını kınamamızın ardında T.C. Stuttgart Başkonsolosu Ümit Yardım’ın olduğunu iddia etmek başka bir çirkin suçlamadır. ABTTF, gerçekleri yansıtmayan bu çirkin suçlamayı şiddet ile kınar. ABTTF, Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri’nin uzun ve özverili çalışmasının sonucunda 1988 yılında kurulmuş bir çatı kuruluştur. Bugün ABTTF, üyesi otuz dernek ile Federasyon’a üye olanlar olmak üzere toplam 5100 Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk’ünü çatısı altında birleştirmeyi başarmıştır. Çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve hukuk kurallarına bağlı bir örgüt olan ABTTF, siyasi partilerden, devlet dairelerinden ve hükümetlerden bağımsızdır. Amacı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ile ilgilenmek ve sorunların çözümüne katkıda bulunmak olan ABTTF, kurumsallaşmış bir yapıya zaman içinde kavuşarak uluslararası alanda saygın bir kuruluş olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda gerçekleştirilen faaliyetlerin etkin ve başarılı olmasının ardında Almanya’da yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak Türklerin yetişmiş ve nitelikli bireyler olarak üst düzey pozisyonlarda görev almaları ve Yunanistan dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde ABTTF ile çalışan eğitimli ve iş hayatlarında oldukça başarılı olan Batı Trakya sevdalılarının tümünün gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmaları yatmaktadır. Bugün, ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri dahil tüm Batı Trakya sevdalıları gönüllü olarak çalışmaktadır. ABTTF Genel Kurulu üyeleri tarafından seçilen Yönetim Kurulu tarafından yürütülen koordineli çalışmalar bu başarıyı getirmiştir. Bu başarının ardında başka hiçbir güç ya da kişi yoktur” açıklamasında bulundu.


Bahsekonu haberin Türkçe tercümesi aşağıdadır:

30 Temmuz 2009 “Paratiritis” Dimitris Stamatis ve ABTTF

“İlhan Tahsin’in ‘Birlik’ gazetesi, bu hafta ilk kez baş sayfada Yunanca ve Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreteri Dimitris Stamatis için alaycı bir başlıkla çıktı.

Gazetede yer alan fotomontajda, Genel Sekreter bir buldozerin üzerinde gösterilerek, adıgeçenin Seçek’teki meşhur çeşmeyi yıkma kararına atıfta bulunuluyor. İşin esas yanı ise, bahsekonu haberlerin azınlık basınında alıştığımız gibi sadece Türkçe değil, Yunanca olarak da yer almasıdır.

Bunun anlamı ise, esas hedefin bu yazıların azınlık değil, çoğunluk ve özellikle de bizzat Genel Sekreter tarafından okunması olduğudur. Her ne kadar Genel Sekreterin buna bir cevap verip vermeyeceğini merakla beklesek de, bu kez böyle bir şey olmayacağını söyleyebiliriz. Tabii tahrik söz konusu olursa iş değişebilir.

Diplomatik çevreler, ‘Batı Trakya Türk Federasyonu’ adlı kuruluşun kınama yazısının arkasında Türk Başkonsolosunun olduğunu belirtiyor. Türk Başkonsolosun illa Mustafa Sarnıç olmaz gerekmez elbette; bahsedilen kişi eski bir Başkonsolostur. Kim mi? Kim olacak, bundan beş yıl kadar önce Trakya’da görev yapan Ümit Yardım tabii ki.

Elimize güvenilir kaynaklardan ulaşan bilgilere göre, Türkiye’nin bölgedeki çıkarlarına en iyi şekilde hizmet eden diplomatlardan biri olan adıgeçen, halihazırda Türkiye’nin Stuttgart Başkonsolosu olarak görev yapmaktadır.

Yunan diplomatik çevreleri, ‘ABTTF’nin son zamanda gösterdiği yoğun faaliyetin sırrının, adıgeçenin Türkçülüğün Trakya’da öne çıkarılması konusundaki ısrarlarında yattığını’ belirtiyorlar.

Nitekim bahsekonu kuruluşun gerçekten de aşırı faal olduğu bir gerçektir. Bizi okuyanlar, ABTTF’nin BM’de olduğu kadar, Avrupa Konseyi’nde de gözlemci olarak bulunduğunu bilirler. Sözkonusu kuruluş artık ciddi bir teknik bilgi ve bütçeye sahip olup, her yerde hazır ve nazırdır.

Elimize ulaşan bilgilere bakılacak olursa, sözkonusu kuruluşun yetkilileri, ittifak amacıyla Florina’daki ‘Makedon’ azınlığın destekçileriyle de temas içindedirler.”