ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İnsan Hakları Kuruluşlarına duyuru

18.09.2003
Witten, 18.09. 2003

İnsan Hakları Kuruluşlarına duyuru

İnsan Hakları konusunda en ufak bir vakada eleştiren ve yargılamaya kalkan Avrupa'nın İnsan Hakları savunucuları, Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın topraklarında yaşayan ve hakları ikili ve uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış uygulanmalara ne zaman dur diyecek!!!

1998 Yılında yürürlükten kaldırılan, ancak alınan kararların geriye doğru işletilmemesi nedeniyle 60000 civarında Batı Trakya Türkü'nü mağdur eden Yunan

vatandaşlık yasasının 19. maddesi yeni bir insanlık dramına sebep oldu.1992' ye kadar Yunan vatandaşı olarak yaşayan, ardından Yunan vatandaşlık yasasının 19. maddesine dayanılarak vatandaşlıktan çıkarılan ve bu tarihten itibaren Edirne'de haymatloz olarak yaşamaya başlayan Batı Trakya'lı genç iş adamı Erdoğan Hekim Ahmet, Türkiye'den aldığı Haymatloz pasaportu ile 2000 yılına kadar Yunan Başkonsolosluğu'ndan aldığı vizelerle 4 sefer Yunanistan'a gidebilmiş, ancak 2003 yılında kanser teşhisi konulan ve hastaneye kaldırılan Annesini görmek için Yunanistan'ın Edirne Başkonsolosluğu'ndan vize talebinde buluduğunda kendisine vize verilmemiş. 03.09.2003 tarihinde Annesinin ölmek üzere olduğu haberi verildiğinde de vize talebine yine red cevabını almıştır. Son çare olarak da 05.09.2003 günü elinde "ölmeden Annemi görmek istiyorum" yazısı bulunan bir pankartla konsolosluk önünde oturma eylemi başlatmış ve konsolosluğun şikayeti üzerine bir saat sonra emniyet güçlerince gözaltına alınarak ifadesi alınmıştır.

Şimdi, Avrupa'nın İnsan Hakları Savunucularına soruyoruz:

- bu olayı hangi İnsan Hakları kriteri ile izah edebileceksiniz?

- Sizi dünyaya getiren Annenizin son dakkikalarında yanında olmak istemeniz İnsan Hakkı değilmidir?

- Yunanistan devletine, Batı Trakya Türk Azınlığı'na yönelik gerçekleştirdiği insani hak ve özgürlüklerden mahrum etme politikasından vazgeçmesi için ne zaman "dur" diyeceksiniz?

19. Madde: "Yunan etnik kökeninden olmayan bir kişi, geri dönme niyeti olmaksızın Yunanistan'dan ayrılırsa, bu kişinin Yunan yurttaşlığını yitirdiğine hükmedilebilir. Bu hüküm, yurt dışında doğmuş ve oturmakta olan Yunan olmayan etnik kökenli kişilere de uygulanır. Ana Babasından ikisi birden veya hayatta olanı yurttaşlığını yitirmiş olan, reşit olamayan çoçuklardan yurt dışında yaşayanlar da yurttaşlığını yitirmiş olarak ilan edilebilir. Yurttaşlık konseyinin aynı yönde alacağı karara dayanarak, bu konularda içişleri bakanlığı karar verir.