ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan, AİHM’de Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili kararı için temyize gidiyor

20.06.2008
Yunanistan, AİHM’de Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili kararı için temyize gidiyor

Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde “İskeçe Türk Birliği ve Diğerleri v. Yunanistan” (No:26698/05) ile “Emin ve Diğerleri v. Yunanistan” (başvuru no.34144/05) davalarında oybirliği ile Yunanistan’ın “örgütlenme ve dernek kurma hakkı”nı ihlal ettiği kararına karşı temyize gideceklerini duyurdu. 19 Haziran 2008 tarihinde basın toplantısında soruları cevaplayan Bakoyanni, Ankara ve Atina arasında azınlıklar konusunda karşılıklılık esasına dayalı ikili bir diyalog başlatıldığı izlenimine karşı azınlıklar konusunda tam olarak nelerin tartışıldığı sorusuna karşılık olarak karşılıklılık prensibinin insan haklarının korunması konusunda artık gündemde olmadığını, çünkü azınlık haklarına saygının ve ilişkin politikaların oluşturulmasının demokratik devletlerin görevi olduğu açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanlığı’nın detaylı incelemesinin ardından bu kararı aldıklarını açıklayan Bakoyanni, Yunan devletinin kararın hangi maddesi için temyize gidiliceği konusunda bilgi vermedi.

27 Mart 2008 tarihinde AİHM, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeni ile kapatılan İskeçe Türk Birliği ve kurulmasına izin verilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin 2005 yılında Yunanistan aleyhine açtığı davada Yunanistan’ın “örgütlenme ve dernek kurma hakkı”nı ihlal ettiği hükmüne varmıştı. Galip Galip ve yedi arkadaşının İskeçe Türk Birliği’nin kapatılması nedeniyle AİHM’ye başvurmasının ardından açılan davada Mahkeme, İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasına ilişkin davanın 21 yıldan fazla sürmesi nedeniyle Yunanistan’ın “makul bir süre içerisinde hakkaniyete uygun adil yargılanma” hakkını ihlal ettiği hükmüne varmış ve Yunanistan’ı 8.000 avro manevi tazminata mahkûm etmişti. “Lozan Barış Anlaşması ile Batı Trakya’da Türk değil Müslüman Azınlığın tanındığı” ve “derneğin isminin derneğin kurucularının milliyetleri nedeniyle kamuoyunu yanlış yönlendirebileceği” gerekçesiyle Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin kurulmasına izin vermeyen Yunanistan’a karşı Hülya Emin ve diğer altı kişinin AİHM’ye yaptığı şikâyetin görüldüğü Emin ve Diğerleri davasında ise AİHM, başvuran kişilerin manevi zararının varılan karar neticesine “hakkaniyete uygun tatmin” için yeterli olduğu görüşüne vararak manevi tazminata gerek görmemişti.

Basın toplantısında konuşan Bakoyanni, Yunanistan’ın Trakya’daki Müslüman azınlık ile ilgili olarak görevini yerine getirdiğini söyledi. Yunanistan’ın eşit haklar ve kanun önünde eşitlik politikasını uyguladığı ve derinleştirdiğini, ancak Türkiye’nin kendi politikası doğrultusunda Müslüman azınlığa yönelik konuları dile getirdiğinde sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı kararı şaşkınlık ile karşıladı

Atina’nın AİHM dava sonucunu temyize götürme kararı Batı Trakya Türk Azınlığı’nda şaşkınlık yarattı. AİHM, verdiği karar ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklı mücadelesinden Azınlık’ı haklı bulmuş, Yunanistan’ı mahkum etmiştir. Örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğü Azınlık’ın hakkıdır; bundan böyle de bu böyle olacaktır. AİHM’nin adında “Türk“ kelimesi geçen derneklerle ilgili aldığı kararı değişmeyecektir. Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Azınlık’ın yıllardır sürdürdüğü haklı mücadelesi AİHM’nin kararı ile güçlenmiştir. Kararın Mahkeme’nin Yunan ve Rum yargıçlarının da aynı yöndeki oylarıyla oy birliğiyle alınmış olmasına rağmen ülkemiz Yunanistan’ın temyize gitme kararını anlamakta zorlanıyoruz. Yunanistan, ülkesine sadakat ile bağlı Azınlık’ı hala bir tehdit olarak görmekte ısrar etmektedir. Azınlık’ın hakları konusunda gönül ne AİHM’ye gitmek isterdi ne de ülkemiz Yunanistan’ın AİHM kararını temyize götürmesini dilerdi. Ülkemiz Yunanistan’da çoğunluk ile azınlık arasında diyalog kurulması Azınlık’ın amacıdır. Azınlığımızın asıl hedefi bunu ülke için demokratik bir platformda gerçekleştirmektir. Ancak Yunan devleti ve hükümetinin politikaları neticesinde Azınlık, hakkını ülkesi dışında aramak durumunda kalmıştır. AİHM’nin aldığı kararın değişmeyeceği yönündeki güvenimiz tamdır. Azınlık, adında „Türk“ kelimesi geçen dernekleri ile örgütlenme ve dernek kurma hakkına sahiptir, bu değişmeyecektir“ açıklamasında bulundu.