ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’ndan Açıklama

29.01.2004
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun, "29 Ocak 1988 Türklük Yürüyüşüne" İlişkin Olarak 28 Ocak 2004 Tarihli Basın Açıklaması:

29 Ocak, Batı Trakya Türkleri için hayati önem taşıyan bir dönüm noktasıdır.

29 Ocak, Batı Trakya Türkünün milli kimliğinden ve diğer haklarından hiçbir zaman taviz vermeyeceğinin tarihe yazıldığı gündür.

Toplumumuz, milli kimliğinin inkarını hiçbir zaman içine sindirmemiş ve kabul etmemiştir. Batı Trakya Türk Azınlığının bu kararlı tutumunu ve mücadelesini bundan sonra da taviz vermeden sürdüreceğinden hiç kimse şüphe duymamalıdır.

Batı Trakya Türk Azınlığı bundan 16 yıl önce, 29 Ocak 1988'de, en temel demokratik hakları arasında yer alan “örgütlenme ve ifade özgürlüklerinin” ihlal edilerek, kıvanç kaynağı derneklerinin kapatılmasına ve milli kimliğinin inkarına karşı sesini yükseltmiş, temel ve azınlık haklarını elde etmek için verdiği mücadeleden vazgeçmeyeceğini dünyaya haykırmıştır.

Batı Trakya Türklerinin bu kararlı direnişi, yıllar boyunca cezalandırılmak, sindirilmek ve yok edilmek istenmiş, demokrasi ve insaniyetle bağdaşmaları mümkün olmayan azınlık düşmanı mihraklar, Türklük yürüyüşünün üzerinden iki yıl geçtikten sonra, 29 Ocak 1990 tarihinde, önceden planlayarak ve sistemli bir biçimde bölgede terör rüzgarları estirmişler, kimliği meçhul saldırgan çeteler vasıtasıyla Batı Trakya Türklerine ait işyerlerini basmış, yaygın bir şekilde yağma, talan ve soygun eylemleri gerçekleştirmişler, çok sayıda Batı Trakya Türkünü dövmüş ve yaralamışlardır.

Bu hadiseler üzerine devlet büyükleri azınlığımızın rencide edilen gururunun onarılması ve zarar ziyanın telafi edileceği yolunda sözler verdikleri halde, bugüne kadar verilen sözler tutulmamıştır. Aradan 10 yıl geçtikten sonra 29 Ocak 1990 olaylarında yol açılan zarar ziyanın telafisinden, polis kuvvetlerinin ihmali nedeniyle devletin sorumlu olduğu mahkeme tarafından karara bağlanmış, bu dahi, geçmişin hatalarının düzeltilmesi için gerekli olan siyasi iradenin ortaya konulmasını bugüne kadar sağlayamamıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı, bu ilgisizliğin devam etmesinden derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymaktadır.

Yunanistan, 23 yıldır Avrupa Birliği üyesi olduğu halde, haklarımızla ilgili olarak hala sorunlar yaşamamız, gerek Avrupa Birliği’nin, gerekse çağdaş medeniyetin evrensel değerlerine, demokrasi ve hukuk ilkelerine uygun yaşama hedefi bakımından son derecede düşündürücü ve kaygı vericidir.

Batı Trakya Türkü Lozan Antlaşması’ndan, diğer uluslararası ve ikili anlaşmalardan, anayasadan ve Avrupa Birliği hukukundan kaynaklanan haklarını elde etmek amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde, başta adalet mekanizmaları olmak üzere, bütün meşru platformlarda sesini duyurmaya, çağın gerisinde kalan zihniyet ve tabularla savaşmaya, insani değerlere, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan inancından aldığı güçle devam edecek, bu şekilde, gerçek anlamda toplumsal barış ve bir arada yaşama ortamına katkıda bulunacak, kendinden sonra gelecek nesillere daha aydınlık ve güvenli yarınlar için zemin hazırlayacaktır. Yunanistan'da yaşayan herkesin, tüm makam ve kurumların da bu anlayışla hareket etmeleri, toplumsal barış, dayanışma, işbirliği ve birlikte kalkınmanın selameti bakımından arzu ve temenni edilmektedir.

2004 yılı, ülkemiz Yunanistan için olduğu gibi, azınlığımız için de yeni bir seçim dönemini beraberinde getirmektedir. Batı Trakya Türkleri olarak meşru hak ve hukuk mücadelemizin en vazgeçilmez unsurlarından birisi de demokratik sistem içinde, mecliste layık olduğumuz düzey ve oranda temsil edilebilmemizdir. Bu da ancak, halkımızın oylarını doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmasıyla mümkün olabilmektedir. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu bu anlayıştan hareketle tüm azınlık seçmenlerini, siyasi manipulasyonlar karsısında uyanık ve duyarlı olmaya, birlik ve dayanışma ruhu içinde sağduyulu hareket etmeye ve en temel vatandaşlık hakkı olan seçilme hakkını korumaya ve gerçekleştirmeye çağırmayı önemli bir vazife mütalaa etmektedir.

29 Ocak toplumsal dayanışma ve direniş günümüzün yıldönümü tüm Batı Trakya Türk Azınlığı’na hayırlı olsun." hususları yer almıştır.