ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

YUNANLI SİYASİLERİN İNSAN HAKLARI ÇELİŞKİSİ

28.12.2007
Yunanistan’ın Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Antonis Trakatellis Parlamento’ya sunduğu soru önergesinde Türkiye’nin Patrikhane’nin haklarını ihlal ettiğini iddia ederek bu konuda Avrupa Komisyonu’nu Türkiye’yi uyarmamakla suçladı. Trakatellis önergesinde Komisyon’un, Türkiye’nin temel hak ve özgürlüklere saygılı davranacağının garantisini verinceye kadar üyelik müzakerelerini durdurmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Yunanlı parlamenterin sunduğu bu soru önergesi ise Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları konusunda Yunanlı siyasetçilerin içinde bulundukları derin çelişkileri bir kez daha gözler önüne serdi. Yunanistan’da temel hak ve özgürlükler konusunda yaşanan ciddi hak ihlallerine rağmen Yunanlı parlamenterin kendi ülkesindeki sorunları görmezden gelerek Avrupa Birliği’ne aday bir ülkenin üyelik müzakerelerinin durdurulması yönündeki talebi ise samimi bulunmadı.

Yunanistan, 1981 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen bugün hala temel hak ve özgürlüklerin uygulanması konusunda ülkede ciddi eksiklikler yaşanıyor. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uluslararası antlaşmalara göre kendi dini liderlerini seçme hakkı bulunmasına rağmen Yunanistan Batı Trakya’da seçilmiş müftüleri tanımayarak yerlerine devlet tarafından atanmış müftülerin görev yapmasında ısrar ediyor. Batı Trakya’da ki azınlığın Türk kimliğini de resmen tanımayan Yunanistan bu sebeple isimlerinde ‘Türk’ ibaresi taşıyan dernekleri 1980’li yıllarda resmen yasaklamıştı. Bu derneklerin hukuki mücadelesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ederken son yıllarda ise daha da ileri gidilerek isminde ‘Azınlık’ ibaresi bulunan derneklerin dahi faaliyet göstermesine izin verilmiyor. Ülkede bu şekilde bariz hak ihalleri yaşanırken Avrupa Parlamentosu’ndaki bir Yunanlı milletvekilinin kendi ülkesindeki sorunları göz ardı etmesi bu sebeple soru işaretleriyle karşılandı.

Ülkemizi temel hak ve özgürlükler konusunda samimi olmaya çağırıyoruz

Avrupa Parlamentosu’nda verilen önerge üzerine bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu Yunanlı siyasetçilerin öncelikli olarak kendi ülkelerindeki hak ihlallerini görmeleri gerektiğini belirtti. Habipoğlu “Yunanistan’da seçilmiş müftülerimiz tanınmazken, derneklerimiz kapatılırken Avrupa Parlamentosu’ndaki bir Yunanlı siyasinin önce bunlarla ilgilenmesi gerekir. Kendi ülkemizdeki ciddi hak ihlalleri gündemdeki yerini korurken Anavatınımız Türkiye ile ilgili önergeler siyasi samimiyetle bağdaşmaz” şeklinde konuştu. Batı Trakya Türk Azınlığı olarak bütün ülkelerdeki temel insan hak ve özgürlüklerinin tanınmasını her zaman istediklerini belirten Habipoğlu “ancak ülkemiz Yunanistan 26 yıldan beri Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen belirttiğimiz sorunların halledilmesi yönünde bir adım atmazken bunları görmeyip, temel hak ve özgürlükler konusunda başka bir ülkeyi suçlamak doğru değildir. Önce kendi ülkemizdeki sorunları halletmek için çabalamalıyız” dedi. Avrupa Komisyonu’nun Parlamenter Trakatellis’in soru önergesine vereceği yanıtın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
GALERİ