ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

TEKNOLOJI-PARIS AIR SHOW-2007

05.09.2007
TEKNOLOJI-PARIS AIR SHOW-2007
Teoman Ismail
Ucak Yüksek Mühendisi
teomanismail@yahoo.de


UZAY BÖLÜMÜ

Bu yilki Paris havacilik ve uzay sanayi fuarinda apayri bir branj olan ve insan oglunun her zaman ilgisini ceken uzay bölümüne ilgi cok büyük idi. Bu bölünde özellikle cesitli uzay araclari, uydular, robotlar, uzayi tanitici cesitli gösteriler v.s. sergilenmistir.

Her iki senede bir yapilan fuarda özellikle Ariane 5 uzay araci (Fot.2) her zaman halka sergilenmektedir. 1984 yilinda Ariane 1 ve devaminda Ariane 2,3,4 ve en son olarak 1997 yilinda Ariane 5 uzay araci devreye girmis olup hala devrededir. En son olarak 04.05.2007 tarihinde Ariane 5 uzaya 2 tane telekominikasyon uydusu Transfer etmistir.Bilindigi gibi gezegen ve uzayda diger bilinmiyenleri inceleme ve anlama ve ayricada Dünyamizda da bir takim fonksiyonlari yerine getirmek icin uzaya ve ISS (International Space Station (uluslararasi uzay istasyunu))‘e cesitli uydu, laboratuvar ve robotlari tasimak icin kullanilan cesitli uzay araclarina iliskin daha detayli bilgileri sizlere daha önceki yazilarimda aktarmis idim. Arzu eden tekrar ögretmenin sesi dergisi ve Avrupa Bati Trakya Türkleri Federasyonumuzun internet sitesi arsivlerinden bilgileri elde edebilirler.Furda Ariane 5‘in disinda Rusya ve Cin‘e ait cesitli uzay araclarida sergilenmistir.

Fot.2-Ariane 5 uzay araci (sol ve sagda kati yakit roketleri, orta üstte astronotlari ve
faydayi yükü tasiyan modül ve bunun altinda ortada da sivi yakit roketi motoru
ile birlikte ) görülmektedir.

Uzay bölümünde en cok ilgiyi ceken konulardan biride kuskusuz gezegenlerin ve ayin yüzeyini incelemek icin kullanilacak olan son derece gelistirilmis robotlardir.Bunlara örnek olarak Lunares, Scorpion, Spaceclimber, Aramies vs. Robotlarini verebiliriz.
Degisik misyonlarda kullanilan bu robotlardan Aramies‘ten (Fot.3) biraz bahis edelim; cok gelistirilmis ve komplite bir teknolojiyi iceren Aramies robotu özellikle gezegen ve ayin ulasilmasi cok zor olan, engeli karmasik yüzeylerini incelemek icin kullanilmaktadir. Bunlara örnek olarak cesitli kraterleri verebiliriz.Özellikle bu kraterlerde ihtimalen olabilecek buz kütlelerini incelemek icin bu tür robotlara ihtiyac vardir.Cünkü normal tekerlekli robotlar ile buralara ulasmak pek mümkün degildir. 26 degisik aktif baglantisi olan robottun bunlardan her ayaginda hareketi sagliyan 6 ve kafa hareketi icinde 2 tane vardir. Bunlar Kamera, ultrasonik mesafe sensörleri ve laserli scanner (tarayici)‘ icermektedirler. Bu robot türü ayrica 70 derece egimede tirmanabilmektedir (Ref. Universitaet Bremen).

Fot.3-Fuarda sergilenen Aramies robotu merdivene tirmanirken görülmektedir

Bir sonraki yazi dizisi sivil havacilik bölümünde görüsmek üzere.

Sevgi ve saygilarimla,

Teoman Ismail


Not : Teknoloji adi altinda yayinlanan tüm yazili ve fotografli yayinlar yazarin yazili izni alinmadan hicbir sekilde
cogaltilamaz ve yayinlanamaz