ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF yetkilileri AKPM'de

01.02.2006
Batı Trakya Türklerinin Sorunları Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis´e Aktarıldı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu ve uluslararası siyasi girişimler çalışma grubu üyesi Mustafa Geveli Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantıları nedeniyle gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Batı Trakya Türklerinin sorunlarını Avrupalı parlamenterler ve siyasi görevlilere aktardılar ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis´ten Yunan Vatandaşlık Yasası mağdurlarının sorunlarının çözümü için destek istediler.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi´nin 2006 yılındaki ilk toplantısı nedeniyle 23-28 Ocak 2006 tarihleri arasında Strasborug´da bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) yetkilileri, Yunanistan´da yaşayan Türk azınlığın sorunlarını 46 Avrupa ülkesinin parlamento üyelerine ve Konsey´in siyasi yetkililerine aktardı.

Yunan delegasyonu ile görüşme

AKPM ziyareti esnasında Yunan delegasyonuna bir ziyarette bulunan ABTTF yetkilileri delegasyon başkanı Elsa Papadimitriou ve diplomat Charalambos Manessis ile görüştü. Azınlığın sorunlarını Yunanlı parlamenterlere aktaran heyet üyeleri, vatandaşlıkların iadesi ve Türk azınlıkla beraber ülkede bulunan Makedon, Ulah ve Arnavut azınlıkların etnik kimliklerinin tanınması talebinde bulundu. Ülkede azınlık eğitimine ilişkin bir komisyonun sessiz sedasız oluşturulduğu ve içerişinde hiçbir azınlık mensubunun yer almadığı bilgisi aktarılan parlamenterler, konudan haberleri olmadıklarını söylediler. Daha önce Türk azınlığın sorunlarının gündeme alınması için Halit Habipoğlu´nun Yunan delegasyonu başkanı Elsa Papadimitriou´ya yazdığı mektup görüşmede gündeme gelirken, Yunan delegasyonu başkanı cevap vermeme nedenini „azınlığın Yunanistan´ı bölmek istediği“ olarak açıkladı. Yunan devlet temsilcileri bu görüşme ile ilk kez Batı Trakya Türk heyetleri ile diyaloga girdi. Görüşmeyi değerlendiren Habipoğlu „Ülkemiz Yunanistan yıllardır bize diyalog kapılarını kapalı tutuyordu. Umarım bu görüşme ile, bu eğilim son bulma yoluna gider“ dedi. Yunanistan´ın ülkesinde nüfusun yüzde bir, bir buçuğunu temsil eden küçük bir azınlıktan korku duymasını yersiz bulduğunu belirten habipoğlu, biz ülkemizin ve Avrupa´nın bir zenginliğiyiz, amacımız huzur dolu bir yaşam sürdürebilmek ve ülkemizin kalkınması için herkesle beraber çalışmak, ancak maalesef bu fırsat bize verilmiyor“ dedi.

Soru Önergesi için Destek Arayışı

Vatandaşk Yasası mağdurlarının sorunlarının siyasi yolla çözümü için Avrupa Konseyi´ni harekete geçirmeyi hedefleyen ABTTF, konuya ilişkin bir soru önergesini önümüzdeki dönemde meclis gündemine getirmek için parlamenterlerden destek istedi. Bu maksatla Litvanya´dan Boris Clevics, Portekiz parlamentosundan João Bosco Mota Amaral,. Bulgar Parlamentosu´ndan Fatma Ilyas, ve Belçika Senatosu´ndan Fatma Pehlivan bu tür bir girişim için destek sözü verdi.Daha önce gündeme gelen Türkiye ve Yunanistan´daki azınlıkların ortak raporda yer alması konusu kesinleşirken, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu konuya ilişkin olarak şunları söyledi: „Türkiye ve Yunanistan´daki azınlıkların ortak raporda ele alınması konusunda endişelerimizi daha önce dile getirmiştik, ancak görüştüğümüz siyasi görevliler raporun güçlü bir ropörtere verileceği konusunda sözlü garanti verdiler, umarım daha önce dikkat çektiğimiz gibi karşılıklılık mantığı ağırlık kazanmaz ve rapor, daha önce Batı Trakya üzerine hazırlanmış geçmişteki raporların akibetine uğrayarak rafa kaldırılmaz.“ Kendilerinin konsey gündemine taşımayı hedefledikleri soru önergesinin söz konusu rapordan farklı şekilde temel yurttaşlık hakları alanında görülen ırkçı bir uygulama olarak tartışmaya açacaklarını ifade eden Habipoğlu „Sunacağımız soru önergesini devam etmekte olan imza kampanyalarımızdan toplanacak imzalarla Parlamenterler Meclisi´nin önüne getireceğiz.“ dedi.

Terry Davis ile Görüşme

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis ile de görüşme olanağı bulan ABTTF Heyeti, genel sekreterin iki asistanının da hazır bulunduğu randevuda, Davis´e azınlığı ve ABTTF´yi tanıtıcı dökümanlarla beraber Yunan Vatandaşlık Yasası mağdurlarına ilişkin olarak hazırlanmış „Kanunlaştırılmış Irkçılık: Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. Maddesi ile Vatandaşlıktan Çıkarmalar ve Mağdurların Sorunları“ başlıklı rapor takdim edildi. Vatandaşlıktan çıkarmalar konusunu anlatılanları ilgiyle dinleyen Davis, vatandaşlıktan çıkarılmaların sadece Yunan etnik kökeninden olmayan yurrtaşlara uygulandığını öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi.

Vatandaşlıktan çıkarmaları ele alan rapor Avrupa Konseyi Insan Hakları Komiseri Gil-Robles´in asistanına da teslim edildi. Raporu ve diğer dökümanlar Komiserin ofis sorumlusu Jahn Dahlhousen´e teslim edildi. Sunulan dökümanlar, hazırlanan raporda dikkate alınacak.

Gerçekleştirdikleri ziyareti değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „Avrupa Konseyi´nde azınlığımıza dönük büyük bir ilgiyle karşılandık, bu ilgi çalışmalarımızın hedeflerine ulaşmaya başladığını göstererek bizi gururlandırdı.Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerle ileride Batı Trakya´nın daha yaşanabilir, insan ve azınlık haklarına saygı gösterilen bir coğrafyaya dönüşmesi için önemli adımlar attığımıza inanıyorum“ diye konuştu.
GALERİ