ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türkleri AGİT İnsani Boyut Toplantıları´na Damgasını Vurdu

25.09.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten-21.09.2005

Basın Bildirisi:

Batı Trakya Türkleri AGİT İnsani Boyut Toplantıları´na Damgasını Vurdu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Toplantıları´nda Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını dile getiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsilcisi Özkan Reşit´e yanıt veren Yunan Delegasyonu, azınlığı yalnızca „Müslüman“ olarak tanımlayarak „Türk“ kimliğini inkar politikasını sürdürürken, Türk azınlığa getirilen siyasi kısıtlamaları yok sayarak, ülkenin uluslararası standartlara sahip bir demokrasiye sahip olduğunu öne sürdü.

Polonya´nın başkenti Varşova´da 19-30 Eylül 2005 tarihlerinde düzenlenen AGİT İnsani Boyut toplantılarının ilk iki gününde söz alarak Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dile getiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsilcisi Özkan Reşit, iki kez söz alarak, azınlığın siyasi alanda yaşadığı sorunları, vatandaşlıtan çıkarılmış 46.638 Batı Trakya Türkünün sıkıntılarını ve Yunanistan´ın azınlığın „Türk“ kimliğini reddetmesi nedeniyle kısıtlanan örgütlenme hakkını uluslararası kamuoyu-nun dikkatine sundu.

ABTTF temsilcisi ilk oturumda yaptığı birinci konuşmada azınlığın siyasi sahada maruz kaldığı engel-lemeleri gündeme getirdi. 1989 ve 1990 seçimlerinde azınlığın bağımsız temsilciler çıkarmasından duyulan endişe nedeniyle 1993´de getirilen % 3´lük seçim barajının, siyasi istikrarı değil, azınlığı hedef aldığını söyleyen Reşit, „Avrupa ülkelerinde, ülkenin siyasi koşullarına göre farklı düzeylerde baraj uygulamaları bulunuyor. Ancak şaşkınlık verici olan, bu barajın bağımsız adayları da kapsar hale geti-rilmesidir. Yunanistan´a has bu uygulamanın açık hedefi azınlığımızın siyasi katılımının önlenmesidir. Siyasi istikrarı zedelemeyen ve farklı seslerin duyulmasına imkan veren bağımsız adaylık uygulaması, demokratik rejimlerde çoğulculuğun gereklerinden biridir. Mevcut uygulama ile Atina haricinde hiçbir yerde bağımsız aday çıkarma olasılığı bulunmamaktadır. Ülkenin toplam nüfusunun % 1-1,5´una taka-bül eden azınlığın tamamının tek bir bağımsız adaya oy vermesi halinde dahi bir temsilci çıkarılması mümkün olmamaktadır.“ dedi. Diğer yandan Reşit, azınlığın yerel düzeyde de temsilinin önlemek üze-re hayata geçirilen „Kapodistrias Planı“ ile, Türklerin çoğunlukta oldukları pek çok bölgenin Yunan çoğunluğun yaşadığı yerlerle birleştirildiğini bu nedenle azınlığın yerel yönetici seçebildiği yerlerin 4 belediye ve 7 nahiye ile sınırlı kaldığını katılımcılara aktardı. ABTTF temsilcisinin konuşmasına yanıt veren Yunan delegasyonu azınlığı yalnızca „Müslüman“ tabiri ile tanımlamayı sürdürürken, seçim barajı konusunda Almanya ve Türkiye´deki uygulamaları örnek göstererek bunun doğal olduğunu sa-vundu. Ancak azınlık temsilcisinin bu barajların bağımsız adaylara uygulanmadığı yönündeki açıklamasına karşı sessiz kalmayı tercih etti. Kapodistrias Planı için ise gerçeğin aksine tüm Yuna-nistan´ı kapsadığı öne sürüldü.

Toplantılara yoğun ilgi nedeniyle kısalan konuşma süreleri nedeniyle gerçekleştirilemeyen, ancak katılımcılara elektronik ve basılı olarak dağıtılan ikinci sunumda azınlık temsilcisi „Yunan soyundan olmadıkları“ gerekçesi ile ülkeden çıkar çıkmaz vatandaşlıktan atılan Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dile getirdi. Örneklerle zenginleştirilen sunumun sonunda ABTTF temsilcisi, haksız yere vatandaşlıkları ellerinden alınmıs 46.638 Batı Trakya Türklerinin haklarının kayıtsız koşulsuz iadesini istedi.

Toplantıların ikinci gününde gerçekleştirilen Temel Hürriyetler başlıklı oturumda da söz alan ABTTF temsilcisi, isimlerinde „Türk“ sözcüğü yer aldığı için kapatılan azınlık derneklerinin sorunlarını gün-deme getirdi. Yunanistan´ın Avrupa´nın temel azınlık hakları sözleşmesi olan „Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme“yi imzaladığını hatırlaran Özkan Reşit, ancak aradan geçen yaklaşık 10 yıllık süreye rağmen sözleşmenin meclis onayından geçirilmediğini belirtti. Yunanistan´ın derhal bu sözleşmeyi meclis onayından geçirerek, azınlığın kimliğini tanımasını isteyen ABTTF temsil-cisi sözlerini şöyle tamamladı „Bugün ülkemiz Yunanistan´ın yapması gereken, bu imzaladığı bu sözleşmeyi onaylayarak, uluslararası belgelerin gösteriş için imzalanmadığını göstermesidir. 21. yüzyıl Avrupasında, hiç bir yasadışı faaliyeti olmamasına rağmen bir derneğin ismi nedeniyle kapatılması ve bu yolla 150 bin insanın kimliğinin reddedilmesi büyük bir utançtır, bunun ortadan kaldırılması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından gerekli mekanizmaları devreye soka-rak, Yunanistan´ın artık Türk, Makedon ve Arnavut etnik kimliklerini tanımasını ve Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmeyi onaylamasını bekliyoruz.“

ABTTF´nin AGİT girişimini değerlendiren başkan Halit Habipoğlu, „Azınlığımız bir Avrupa Birliği ülkesinde yaşamasına rağmen bugün hala pek çok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlarımızın çözümü ise yine Avrupa´da. Bu maksatla gerçekleştirdiğimiz bu girişimlerin meyvelerini zamanla toplamaya başlayacağımızı ümid ediyorum“ dedi. AGİT toplantılarında yaptıkları konuşmaların büyük ilgi topladığını ve pek çok uluslararası insan hakları kuruluşunun federasyon temsilcisinden metinleri talep ettiğini belirten Habipoğlu, „Yunanistan, artık gerçeklerle yüzleşmeli ve paranoyalarını yenmelidir. Tarihinin hiç bir evresinde ülkesine asilik etmemiş Batı Trakya Türkle-rinin kimliğini tanımak, din, eğitim, siyaset, vatandaşlık ve ekonomi gibi pek çok alanlarda maruz bırakıldığımız baskılara bir son vermek, 21. yy. ın Avrupa Birliği´nin bir üyesi olmakla övünen ülkemizin ödevidir“ dedi.

Statements by the Federation of Western Thrace Turks in Europe

Working Session I: Democratic Institutions, 19.09.2005

Citizenship and political rights

Statement by the Federation of Western Thrace Turks in Europe [Turkish] [English] [German] [Russian]
Statement by the Greek Delegation in right of reply [English]

Democratic elections

Statement by the Federation of Western Thrace Turks in Europe [Turkish] [English] [German] [Russian]
Statement by the Greek Delegation in right of reply [English]


Working Session III: Fundamental Freedoms I, 19.09.2005

Freedom of assembly and association

Statement by the Federation of Western Thrace Turks in Europe [Turkish] [English] [German] [Russian]
Statement by the Greek Delegation in right of reply [English]

GREEK HELSINKI MONITOR (GHM)
MINORITY RIGHTS GROUP – GREECE (MRG-G)


Contribution on the point in the agenda: “Tolerance and non-discrimination: Roma”
28 September 2005


RAINBOW - VINOZHITO

Working Session 14: National Minorities, September 28, 2005

Working Session 16: Tolerance and Non-Discrimination, September 29, 2005

Working Session 17: Anti-Semitism, Tolerance and Non-Discrimination, September 29, 2005
GALERİ