ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’nin “Ülkemizdeki Gerçekler” programında İskeçe Türk Birliği’nin 39 yıllık hukuk mücadelesi ele alındı

14.01.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Zoom platformu üzerinde gerçekleştirdiği “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinde ikinci program 13 Ocak 2022 tarihinde yayınlandı.

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında da eş zamanlı olarak canlı yayınlanan ikinci programın konuğu 1927 yılında kurulan ancak isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan Batı Trakya Türk toplumunun ilk ve en eski derneği İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu oldu. Ahmetoğlu, programın moderatörü ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’ın İTB’nin 39 yıldır devam eden hukuk mücadelesi hakkında yönelttiği soruları cevapladı.

Ahmetoğlu, 1983 yılında isminde “Türk” kelimesi geçmesi nedeniyle İTB ile birlikte Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin tabelalarının indirildiğini ve İTB’nin 39 yıldır devam eden hukuk mücadelesinin başladığını kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İTB ile ilgili kararını yaklaşık 14 yıldır ısrarla uygulamayan Yunanistan’da adaletin gözünün neden bu kadar kör olduğunu sorusuna cevaben Ahmetoğlu, asıl meselenin Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğini tanımaması olduğunu, İTB hakkındaki AİHM kararının uygulanmasının ülkede Türk kimliğinin tanınması anlamına geleceğini kaydetti. 

Ahmetoğlu, İTB, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmaması konusunda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bugüne dek Yunanistan’ı defalarca ve sert şekilde uyardığını ancak Yunanistan’ın bu uyarıları ısrarla dikkate almadığını belirterek, AİHM’de Makedon Kültür Evi’nin de Yunanistan’ın örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği kararıyla dava kazandığını ancak bu kararın da uygulanmadığını söyledi. Ahmetoğlu, bu noktadan sonra Bakanlar Komitesi’nin Yunanistan’a karşı daha da sert bir tutum izlemesi gerektiğini zira konunun AİHM kararlarının uygulanması değil Yunanistan’daki çarpık demokrasiden kaynaklandığını vurgulayarak, İTB olarak Bakanlar Komitesi’nden Yunanistan’a karşı ihlal prosedürünü başlatmasını talep ettiklerini söyledi. 

Son olarak Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna ve bu kapsamda İTB davasına siyaset, medya ve kamuoyunun nasıl baktığı sorusuna cevaben Ahmetoğlu, Batı Trakya Türk toplumuna karşı Yunan devletinin genel olarak yok sayma politikası izlediğini, bu yok sayma politikası neticesinde medyada ve siyasette Batı Trakya’da Türk olmadığı savından yola çıkılarak bölgedeki Türk toplumuna karşı bir tutum geliştirildiğini ifade etti. Yunanistan ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşları olarak Batı Trakya Türk toplumunun ülkesinin iyiliğini istediğini belirten Ahmetoğlu, hak ve özgürlüklere saygı duyulan bir ülkede yaşamaktan başka bir isteklerinin olmadığını kaydetti.

Eş zamanlı olarak ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında da canlı yayınlanan programın kaydını İngilizce ve Türkçe dillerinde aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube Türkçe yayın: https://www.youtube.com/watch?v=X-fmj1tXhXM&t=38s

YouTube İngilizce yayın: https://www.youtube.com/watch?v=i5ilmEaIWt4&t=2s

Facebook Türkçe yayın: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/3131992687056977

Facebook İngilizce yayın: https://www.facebook.com/939989616164959/videos/513147203240532 

GALERİ