ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti

30.08.2021

Çalışma ziyareti kapsamında Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarının Yunanistan tarafından ısrarla uygulanmaması gündeme taşındı, Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili güncel gelişmeler aktarıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 27-28 Ağustos 2021 tarihlerinde Avrupa Konseyi’nin bulunduğu Strazburg’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Nabi İbrahimcik ve ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz’dan oluşan ABTTF heyeti, iki günlük çalışma ziyareti süresince Avrupa Konseyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İcra Dairesi ve Strazburg’daki Türk sivil toplum kuruluşları ile görüştü.

ABTTF: Yunanistan Yargıtayı’nın İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu ret kararı hukuki değil siyasi bir karardır

ABTTF heyeti 27 Ağustos 2021 Cuma günü AİHM Kararları İcra Dairesi Başkanı Clare Ovey ile İcra Dairesi’nde görevli hukukçular Nikolaos Sitaropoulos ve Bojana Nikolin ile görüştü. 14-16 Eylül 2021 tarihlerindeki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı öncesinde yapılan görüşmede ABTTF heyeti, Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nda yer alan Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Yunanistan aleyhindeki AİHM kararlarının uygulanmasında yaşanan sorunları ve ulusal mahkemeler nezdindeki dava süreci ile ilgili son gelişmeleri aktardı.

ABTTF Başkanı Habip Oğlu, 38 yıldır hukuk mücadelesi veren İskeçe Türk Birliği’nin AİHM kararının uygulanması ve resmi tüzel kişiliğinin iade edilmesi talebini Yunanistan Yargıtayı’nın (Arios Pagos) 29 Haziran 2021 tarihinde reddettiğini belirterek, gerekçeli kararında sergilediği yaklaşımla Yargıtay’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararları, AİHM içtihat hukuku ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ilgili kararlarını görmezden geldiğini ifade etti. Yargıtay’ın son kararı ışığında Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin temyiz başvurularının görüşüleceği 1 Ekim 2021 tarihindeki duruşmaların sonucunun da olumsuz sonuçlanmasının beklendiğini not eden Habip Oğlu, Yunanistan’da milli bir mesele haline getirilen ve doğrudan Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini inkarı ile bağlantılı olan Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarının ivedilikle uygulanması ve 13 yıldır yaşanan haksızlığın giderilmesi için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu dava grubunu yakından incelemeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

ABTTF heyeti 28 Ağustos 2021 Cumartesi günü de Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Alsas-Strazburg Bölge Merkezi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Strazburg Bölge Merkezi, COJEP Uluslararası ve İslam Toplumu Milli Görüş (İTMG) Strazburg Bölge Merkezi yöneticileri ile bir araya geldi, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ve maruz kaldığı hak ihlalleri hakkında kendilerini bilgilendirdi.

GALERİ