ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, FRA’nın düzenlediği dezenformasyon ve insan hakları konulu çevrim içi toplantıya katıldı

30.06.2021

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 28-29 Haziran 2021 tarihlerinde Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından düzenlenen “Dezenformasyonla nasıl başa çıkılır? Dijital çağda insan haklarını anlatmak” başlıklı çevrim içi toplantıya katıldı. Panel oturumu ve atölye çalışmaları olmak üzere iki bölüm halinde gerçekleştirilen etkinliğe ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti.

Avrupa’da insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı etkinlikte açış konuşmasını yapan FRA Direktörü Michael O’Flaherty, dezenformasyonla mücadelede FRA’nın ilkelerini ve çözüm önerilerini anlattı.  

Etkinliğin ilk günündeki “Dezenformasyonla nasıl başa çıkılır?” başlıklı panel oturumunda konuşmacılar Johns Hopkins Üniversitesi Agora Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Peter Pomerantsev, Stratejik Diyalog Enstitüsü Dijital Politika ve Stratejik Başkanı Chloe Colliver, Madde 19 Kıdemli Hukuk Sorumlusu Gabrielle Guillemin ve Genişletilmiş İstihbarat Küresel Konseyi’nden AB Komisyonu Adalet Politikası Baş Danışmanı ve Alman Veri Etiği Komisyonu Üyesi Paul Nemitz, dezenformasyonun genel anlamda insan haklarını tehdit ettiğini belirterek, dezenformasyonla başa çıkmada uygulanabilecek farklı çözümleri, taktikleri ve stratejileri aktardılar.

Etkinliğin ikinci gününde FRA Proje Müdürü Blanca Tapia’nın moderatörlüğünde atölye çalışmaları düzenlendi. ABTTF, “Kovid-19 döneminde dayanışma ve dezenformasyon: Göçle ilgili hikaye anlatımı ve paylaşılan değerler” ve “İnsan haklarını anlatan medya: İnsanları gerçeklere dayalı tercihler yapmaya teşvik etmek için dezenformasyonla mücadele” başlıklı atölye çalışmalarına iştirak etti. Atölye çalışmalarında, göçe dair yanlış algıların değişimi için eğitimin önemi ve medyanın sorumluluğu ile medya kuruluşları tarafından doğru bilginin aktarılmasının gerekliliği ele alındı.

Katılımcıların sohbet odasından yorum ve sorularını yazılı olarak iletebildiği atölye çalışmalarında ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie, Batı Trakya Türk toplumunun koronavirüs salgını döneminde Yunanistan’da maruz kaldığı dezenformasyonu ve medyada günah keçisi haline getirilmeye çalışılmasını aktardı.
 

GALERİ