ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk heyeti FUEN TAG 2. Tematik Semineri’ne katıldı

24.06.2021

ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı hak ihlallerini ve yaşadığı güncel sorunları aktardı.  

Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) 23 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi düzenlenen 2. tematik seminerine iştirak etti. 

Balkanlar’dan Kafkasya’ya geniş bir coğrafyada yaşayan Türk azınlıkları ve toplulukları sanal platformda bir araya getiren seminere Batı Trakya Türklerini temsilen ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi, Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”, Kosova Türklerini temsilen Kosova Genç Birlik Derneği, Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Karaçay-Balkarları temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El” ve Ukrayna Gagavuzlarını temsilen Ukrayna Gagavuz Birliği katıldı.

Seminer, FUEN Başkan Yardımcısı ve FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu’nun selamlama ve açış konuşmasıyla başladı. Habip Oğlu, Mart 2021’deki ilk tematik seminerden bu yana FUEN ve FUEN TAG’la ilgili yaşanan gelişmeler ile FUEN’in son dönemde gerçekleştirdiği proje ve etkinlikleri aktardı.

Seminerin ilk bölümünde KTMM Temsilcisi ve Kırım Tatar Toplumu Koordinatörü Elvin Kadirov, Kırım Tatarları hakkında bir sunum yaptı. Sunumunda Kırım Tatarlarının tarihi, Sovyetler Birliği döneminde sürgüne gönderilmesi ve bugünkü mücadelesini anlatan Kadirov, KTMM’nin çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar temsil ettikleri Türk azınlıkları/toplulukları ile ilgili gelişmeler ve güncel sorunları aktardı. Bu çerçevede Batı Trakya Türk heyeti adına DEB Partisi Genel Koordinatörü Fatih Hüseyinoğlu ve BTAYTD As Başkanı İlhan Mehmet, Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı hak ihlallerini ve son dönemde yaşadığı güncel sorunları dile getirdi. Heyet, örgütlenme özgürlüğü çerçevesinde Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’na dair Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Haziran 2021’de aldığı geçici kararı aktararak, Bakanlar Komitesi’nin Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını 13 yıldır uygulamayan Yunanistan’a uyarıda bulunduğunu ifade etti. Batı Trakya Türklerinin hür iradeleriyle seçtiği İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin 15 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirten heyet, verilen bu cezanın ifade ve din özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi. 
 

GALERİ