ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk heyeti FUEN TAG 1. Tematik Semineri’ne katıldı

26.03.2021

ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili güncel gelişmeleri ve son dönemde yaşanan sorunları aktardı.  

Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi 25 Mart 2021 tarihinde çevrim içi düzenlenen Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 1. Tematik Semineri’ne katıldı. 

Geçen aralık ayındaki FUEN TAG 6. Yıllık Toplantısı’nda Kovid-19 salgını nedeniyle sanal platformda düzenli olarak bir araya gelinmesine yönelik alınan karar doğrultusunda Türk azınlıkları ve toplulukları bir araya getiren çevrim içi seminere  Batı Trakya Türklerini temsilen ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi, Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”, Karaçay-Balkar Türklerini temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El” ve Ukrayna’daki Gagavuz Türklerini temsilen Ukrayna Gagavuz Birliği katıldı

FUEN Başkan Yardımcısı ve FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu’nun selamlama ve açış konuşmasıyla başlayan seminerin ilk bölümünde Bars El Yönetim Kurulu Üyesi Nadia Hadjieva, Rusya Federasyonu’ndaki Karaçay-Balkar Türkleri hakkında video eşliğinde bir sunum yaptı. Hadjieva, Bars El ve Bars El’in gençlik kuruluşu Elbrusoid’in Karaçay-Balkar Türklerinin kültür, dil ve geleneklerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışma ve projelerini aktardı.

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar temsil ettikleri Türk azınlıkları ve toplulukları ile ülkelerinde yaşanan son gelişmeleri ve güncel sorunları aktardı. Bu çerçevede Batı Trakya Türk heyeti adına BTAYTD As Başkanı İlhan Memet ve DEB Partisi Genel Koordinatörü Fatih Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun son dönemde yaşadığı sorunları dile getirdi. Batı Trakya Türk heyeti ekonomik kriz ve salgın nedeniyle bölgedeki ekonomik zorlukların Batı Trakya Türk toplumunu çok derinden etkilediğini belirterek, salgın sürecinde Yunanistan’da devletin zeytin ve kavun üreticilerine maddi destek verdiğini ancak bölgede Batı Trakya Türk toplumunun geçimini sağladığı pamuk ve tütüne maddi destek verilmediğini söyledi. Eğitim alanında yaşanan güncel sorunlara da değinen Batı Trakya Türk heyeti, Yunan makamları tarafından salgın gerekçesiyle Batı Trakya Türk azınlık okullarında encümen heyeti seçimlerinin sürekli olarak ertelendiğini ancak öbür taraftan Gümülcine ve İskeçe’deki medreselerin encümen heyeti başkanlığına tayinli müftü naiplerinin getirildiğini ifade etti. 

GALERİ