ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF συμμέτειχε στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα πρόβληματα των Μειονοτήτων

01.12.2017
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης ( ABTTF), παρακολούθησε τη 10η σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα πρόβληματα των Μειονοτήτων που διεξήχθη στη Γενεύη στις 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2017. Στη συνάντηση με τίτλο Η "Νεολαία των Μειονοτήτων: Προς Διάφορες και Ενσωματικές Κοινότητες" συμμέτειχαν από την ABTTF η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Μελέκ Κίρματζί Αρίκ και η μέλος του λόμπι των Διεθνών Σπουδών Φουντά Ρεσίτ Τασκίραν. Στη συνάντηση ως εκπρόσωποι της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, η ABTTF και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) , κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά στα δίγλωσσα παιδικά νηπιαγωγεία.

ABTTF: Παρά τις απαιτήσεις της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει δίγλωσσα νηπιαγωγεία

Μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση με τίτλο Συμμετοχή στη Δημόσια Ζωή η Νεολαία της μειονότητας η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ABTTF Μελέκ Κίρματζί Αρίκ, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δήθεν με βελτίωση λειτουργία των υφιστάμενων μειονοτικών σχολείων παρέμβει πολλαπλές φορές στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα. Η ABTTF δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση προκαλεί διαρθρωτικά προβλήματα στα τουρκικά σχολεία και ως εκ τούτου έχει προκύψει μια χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση. Ωστόσο, η ABTTF δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία για τα παιδιά της μειονότητας να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και παρά τα αιτήματα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Η ABTTF, η οποία ανέφερε ότι η ποσόστωση 5 στα χίλια που εφαρμόζεται στην εισαγωγή της ανώτερης εκπαίδευσης έχει πολύ μικρή επίδραση λόγω του χαμηλού εκπαιδευτικού συστήματος μειονότητας και σημείωσε ότι αυτή η ποσόστωση 5 στα χίλια δεν εφαρμόζεται η πρόσληψη στις δημόσιες υπηρεσίες. Η ABTTF σημείωσε ότι απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και την αγορά εργασίας για την νεολαία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.

Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα απάντησης στο τέλος της πρώτης ημέρας, παρέμεινε σιωπηλός στο αίτημα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, αντί να αποδεχθεί το ζητήμενο αίτημα, ανάφερε το πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει ότι ένας μέλος της μειονότητας που μιλάει και τις δύο γλώσσες στα έξι κρατικά νηπιαγωγεία της περιοχής να συνεργαστεί με τον νηπειαγωγό. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι εφαρμόζεται η ποσόστωση 5 στα χίλια στη δημόσια υπηρεσία, δίχνοντας παράδειγμα την εφαρμογή της συνοριακής αστυνομίας.

Ως εκπρόσωπος της BTAYTD. ο Αναπλ.Δρ Αλή Χουσείνογλου μαζί με την Περβίν Χαϊρουλλάχ συμμέτειχαν στην τέταρτη σύνοδο της συνάντησης με τίτλο η Νεολαία της μεινότητας και μέσα ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή Χουσείνογλου σημείωσε, δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και ότι ο αριθμός των υφιστάμενων δίγλωσσων δημοτικών σχολείων μειονότητας μειώνεται. Σε απάντηση προς BTAYTD, η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη» έχει όλα τα δικαιώματα της ιθαγένειας στην Ελλάδα καθώς και ειδικά δικαιώματα. Η Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα τετραετές πρόγραμμα για τη διαμόρφωση της τουρκικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
ΓΚΑΛΕΡΙ