ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Παράλληλη έκθεση από την ABTTF στην Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας της ΗΠΑ 2016 για την Ελλάδα

16.11.2017
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συνέταξε μια παραλλήλη έκθεση στην έκθεση Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες της ΗΠΑ το 2016 για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε από τον Υπουργείο Εξωτερικών τις ΗΠΑ. Η σταλμένη παράλληλη έκθεση της ABTTF στις αμερικανικές αρχές μετέφερε το πρόβλημα μουφτή και το νόμο ''240 ιμάμηδών'' και αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης.

ABTTF: Εκλέγμενους μουφτήδες καλούνται για κατάθεση στην αστυνομία, παραπέμπονται στο δικαστήριο με κατηγορία "αντιποίση αρχής"

Στη παράλληλη της έκθεση η ABTTF, επέκρινε το διορισμό των μουφτήδων από το ελληνικό κράτος αναφέροντας ότι η θρησκευτική ελευθερία την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να επιλέξει τους θρησκευτικούς ηγέτες της έχει σφετεριστή από το κράτος. Η ABTTF, η οποία ανέφερε ότι μέσω δικαστικών διώξεων πρόσφατα στους εκλεγμένους Μουφτή της Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και τον Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ ασκήθηκε πολιτική πίεση, επίσης σημείωσε ότι οι εκλεγμένοι μουφτήδες κλήθηκαν συχνά για καταθέσεις στην αστυνομία με κατηγορία ''αντιποίηση αρχής''. Στο αυτό πλαίσιο, η ABTTF σημείωσε ότι έχει ανοίξη δικαστική δίωξη στον εκλεγμένο μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ λόγω του γεγονότος ότι έκανε τελετή κηδείας στο χωριό Γλαύκη το 2016.

Παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, ο νόμος ''240 ιμάμηδων'' εφαρμόζεται επίμονα

Ως απάντηση στην έκθεση της ΗΠΑ η ABTTF, για έλλειψεις κριτικές για την παροχή ισλαμικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα στα δημόσια σχολεία με το νόμο αριθ. 4115/2013 με αριθμημένο και χρονολογημένο νόμο γνωστό ως "240 ιμάμηδων", και δήλωσε ότι αυτός ο νόμος είναι μια σοβαρή παρέμβαση στη θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Η ΑΒΤΤF δήλωσε ότι παρά την έκκληση της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, οι ιμάμες εκπαιδεύονται και τα εγχειρίδια προετοιμάζονται υπο το όνομα θρησκευτικός εκπαιδευτής, και τελικά τον Αύγουστο του 2017, ανακοινώθηκε προσλήψη για 120 ιμάμηδες .

Σε απάντηση στην έκθεση των ΗΠΑ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτρέψει διάφορους τόπους λατρείας, η ΑΒΤΤF πρόσθεσε σε Ιστορικά τζαμιά εκτός από τη Δυτική Θράκη απορρίφθηκε το αίτημα για λατρεία στις θρησκευτικές γιορτές. Επιπλέον, η ABTTF δήλωσε ότι τα μεστζίτ στα πλαίσια των ενώσεων των μελών της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης έκλεισαν λόγω έλλειψη άδεια λειτουργίας.

Παίρνει επικίνδυνη μορφή ρητορικές μίσους απέναντί στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης

Προσθέτοντας στην έκθεση των ΗΠΑ σχετικά με την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην 21η επέτειο τελετή του αείμνηστου Δρ. Σαδίκ Αχμέτ αρχηγός της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης (ΚΙΕΦ), η ΑΒΤΤF, σημειώσε τις επιθέσεις με βάση μίσος κατά της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης το 2016. Ένα κομμάτι από πρόσφατες εξελίξεις, η ABTTF σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης, η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη του Κόμματος της Ένωσης Κεντρώων της Ελλάδος συνόψισε την άποψη της πολιτικής αρένας της Ελλάδος απέναντι στην τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης. Η ABTTF, υποδεικνύοντας ότι στην περιοχή έχει αυξηθεί ρητορικής μίσους, και σήμειωσε ότι τον Οκτώβριο η αυτοαποκαλούμενη Ομάδα Υψηλής Αστυνομίας στοχοποίησε τους διοργανωτές της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
ΓΚΑΛΕΡΙ