ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Brüksel’e çalışma ziyareti

09.03.2017
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 8 Mart 2017 tarihinde Avrupa Birliği’nin (AB) kalbi Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Merkez Ofisi Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz’ın da eşlik ettiği çalışma ziyareti kapsamında, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekilleri Slovakya’daki Macar azınlığına mensup Pal Csaky (EPP, Slovakya), Romanya’daki Macar azınlığına mensup Csaba Sogor (EPP, Romanya), Letonya’daki Rus azınlığına mensup Tatjana Zdanoka (Yesiller/EFA, Letonya), Finlandiya’daki İsveç azınlığına mensup Nils Torvalds (ALDE, Finlandiya) ve İtalya’daki Alman azınlığına mensup Herbert Dorfmann’ın (EPP, İtalya) yanı sıra ABTTF’nin de üyesi olduğu Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı (ENAR) Direktörü Michael Privot ile görüştü.

Batı Trakya Türkleri ile ilgili güncel gelişmeler aktarıldı

Çalışma ziyareti kapsamında yapılan görüşmelerde, Batı Trakya Türkleri ile ilgili güncel gelişmeler aktarılırken 2017 yılına yönelik işbirliği konuları da ele alındı. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, Yunan hükümetinin Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların yaşadığı bölgelerdeki altı devlet anaokulunda, Yunanistan’daki yüksek öğretim kurumlarından mezun, Türkçe ve Yunanca dillerini bilen bir Batı Trakya Türkünün Yunan anaokulu öğretmeni ile birlikte çalışmasını öngören pilot uygulamayı hayata geçireceğini, bununla Batı Trakya Türk toplumunun Türkçe ve Yunanca dillerinde anaokulu talebinin ısrarla göz ardı edilerek bir kez daha eğitim özerkliğine müdahale edildiğini kaydetti.

Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği müftülerin Yunan hükümetince halen tanınmadığını belirten Habip Oğlu, yaşanan son gelişmeler ışığında Yunan hükümetinin müftülerin 2013 yılında kabul edilen ‘240 İmam Yasası’ uyarınca sözleşmeli memur olarak işe alınan din görevlilerince seçilmesi ve akabinde atanması uygulamasına giderek dini özerkliği tamamen ortadan kaldırmayı amaçladığını ifade etti.

Yunanistan’da Batı Trakya Türklerini hedef alan ırkçı ve ayrımcı söylemlerin devam ettiğini kaydeden Habip Oğlu, bunun son örneğinin Yunanistan Basketbol Federasyonu Başkanı Yorgos Vasilakopulos’un Yunanistan Basketbol Kupası final maçında Batı Trakya Türklerinin şiddet olayları yaratacağı endişesiyle daha önce planlananın aksine hassas bir noktada olan İskeçe şehrinde yapılmamasının kararlaştırıldığına yönelik açıklaması olduğunu söyledi.
GALERİ