ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Ομάδα Εργασίας της FUEΝ TAG Τουρκικές Μειονότητες/ Κοινότητες πραγματοποιήσε τη 3η συνάντηση στο Βερολίνο

17.11.2016
Ως Αντιπροέδρος της FUEΝ και Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου και Αντιπρόεδρος της ABTTF Σεμπαχαττίν Μουμίν συναντήθηκαν με άλλες τουρκικές μειονότητες και κοινότητες της Ευρώπης στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), συμμέτειχε στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) TAG Ομάδα Εργασίας τουρκικές μειονότητες / Κοινότητες που πραγματοποιήθηκε στις 14- 17 Νοεμβρίου 2016 στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στο Βερολίνο . Στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου παραβρέθηκε ως Αντιπρόεδρος της FUEN και η ABTTF εκπροσωπείται από τον Σεμπαχαττίν Μουμίν ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της ABTTF. Επίσης, στη συνεδρίαση ως Γραμματεία της FUEN TAG συμμέτειχε ο Ενγκίν Κ. Σοιγιλμάζ και για την ΑBTTF συμμέτειχε η γραμματεία της ABTTF Δεμέτ Οτζαλ.

Η συνεδρίαση έφερε κοντά τις τουρκικές μειονότητες / κοινότητες που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ως εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης συμμέτειχαν η ABTTF, του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκη (BTAYTD) . Στη συνάντηση συμμέτειχαν ως μέλη οι τουρκόφωνοι Μεσχέτ και Καρατσάι-Μπαλκάρ που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν και στη Ρωσία , από την Ουκρανία οι Τατάροι της Κριμαίας και οι Καραιμοί της Κριμαίας και για πρωτή φορά συμμέτειχαν οι τούρκοι που ζουν στη Βουλγαρία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τα προβλήματά που αντιμετοπίζουν το δικαίωμα στην εκμάθηση και στην εκπαίδευση της μητρικής γλώσσας

Τη πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε μια περιήγηση στην πόλη μαζί με την πύλη του Βρανδεμβούργου της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλή στο Βερολίνο, τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε η 3η ετήσια Συνάντηση στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών που συμμέτειχαν ο Πρόεδρος της FUEN TAG Lorant Vincze και η Υπεύθηνη Λειτουργός Συντονισμού της FUEΝ του Γραφείου Βερολίνου / FUEΝ AGDM Eva Adel Penzes.

Στη συνεδρίαση την εναρκτήρια ομιλία εκτέλεσε ο Αντιπρόεδρος της FUEΝ Χαλίτ Χαμπίπογλου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της FUEΝ Lorant Vincze, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το έργο της FUEN και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τουρκικές μειονότητες και τις κοινότητες.

Οι συμμετέχουσες οργανώσεις μετέφεραν τις εξελίξεις της τελευτέας χρονίας από τις δικές τους μειονοτήτες / κοινότητες . Στη συνεδρίαση με το θέμα « Δικαίωμα Εκμάθηση Μητρικής Γλώσσας και Εκπαίδευση στη Μητρική Γλώσσα » οι μέλη της FUEΝ TAG μειονότητες /κοινότητες και οι Τούρκοι των Βαλκανίων, μετέφεραν τα πρόβληματα σχετικά στην εκμάθηση και εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα που επιβιώνουν στις χώρες τους.

Με την ενημερώσει του Αντιπρόεδρου της FUEN TAG Χαλίτ Χαμπίπογλου συζητήθηκε οι αλλάγες που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο της FUEΝ 2016 για το καταστατικό και έπειτα αλλάγες στις ομάδες εργασίας και διοίκηση, έχει εγκριθεί ομόφωνα η διοίκηση της FUEN TAG. Η συνάντηση έληξε μετά τη συζήτηση για τις δραστηρίοτητες και του οδικού χάρτη του 2017.
ΓΚΑΛΕΡΙ