ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF ετοίμασε μια παράλληλη έκθεση στην Έκθεση του ΗΠΑ το 2015 Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα

19.05.2016
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF) ετοίμασε μια παράλληλη έκθεση στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2015 για την Ελλάδα και έστειλε στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Η ABTTF παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα που ήταν είτε ελλιπής είτε δεν υπάρχουν στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΠΑ σχετικά με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Η αποκήρυξη μονομερής από την Ελλάδα της εφαρμογής θρησκευτικού νόμου σημαίνει την παραβίαση της Συνθήκης της Αθήνας

Η ABTTF υπενθύμισε στην έκθεσή της ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στερήθηκε του δικαιώματος την εκλογή τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες ενώ η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να διορίσει τους Μουφτήδες σχετικά με το επιχείρημα ότι ο Μουφτής έχει αρχών σχετικά με θρησκευτικό νόμο. Σημειώνεται στην έκθεση των ΗΠΑ ότι -Διεθνης Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημέρωσε ότι οι αρμοδιότητες των Μουφτήδων θα έπρεπε να περιορίζεται αποκλειστικά σε θρησκευτικά καθήκοντα. Η ABTTF ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι αρμοδιότητες των μουφτήδων σχετικά με τη θρησκευτική νομοθεσία απορρέουν από τη Συνθήκη της Αθήνας του 1913 και ως εκ τούτου η μονομερής αποκήρυξη της Ελλάδος του θρησκευτικού νόμου θα σήμαινε την παραβίαση της Συνθήκης της Αθήνας.

Στον Ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού KRAL FM επιβλήθηκε πρόστιμο € 15.000 και δεδομένου φυλάκιση 17 μηνών

Στην παράλληλη έκθεσή της η ABTTF δήλωσε ότι το KRAL FM κηρύχθηκε ως παράνομο ραδιοφωνικό κανάλι από ΕΣΡ το 2015 σε ένα επιχείρημα που το κανάλι είχε δημιουργήσει ένα ενδιάμεσο πομπού στη Σταυρούπολη να επεκτείνει την μετάδοση στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης. Η ABTTF δήλωσε επίσης το Μάιο 2016 με ισχυρισμό παράνομης εκμπομπής τον ιδιοκτήτη του ραδιαφόνου Hüseyin Καρανταή είχε τεθεί υπό κράτηση δύο φορές και τελικά καταδικάστηκε αυτόφορα ποινή φυλάκισης 17 μηνών, μαζί με ένα πρόστιμο € 15.000

Η Ελλάδα συνεχίζει να αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθα
Η ABTTF υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αρνείται επίμονα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με την περίπτωση του η ομάδα Μπεκίρ Ουστά, η οποία αποτελείται από 3 τουρκικές ενώσεις, δηλαδή ο Σύλλογος Νέων Μειονότητας Νομού Έβρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Τούρκων Γυναικών της Ροδόπης και η Τουρκική Ένωση της Ξάνθης. Στην έκθεση της ABTTF περιέχει ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2015 να επαναδιαπραγματευθεί αυτές τις 3 περιπτώσεις και στη συνέχεια εξέδωσε την απόφασή του στις Δεκέμβριος του 2015 όταν απέρριψε τις αιτήσεις του τουρκικού Συλλόγου Ξάνθης και Πολιτιστικών των Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης για διαδικαστικούς λόγους . Η ABTTF σημείωσε ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου στην νέα αίτηση καταχώρισης που αφορά του Συλλόγου Νέων Μειονότητας Νομού Έβρου ότι αναμένεται η απόφαση ακόμη.

Η ABTTF τόνισε τα προβλήματα σε διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης

Όπως η έκθεση των ΗΠΑ αναφέρεται στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) 's για την Ελλάδα αναφέρουν ότι υπάρχουν μόνο 2 δίγλωσσα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ABTTF εξήγησε περαιτέρω τα σημαντικά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, έχοντας υποβάλει τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4310/2014, ο οποίος προέβλεπε την ίδρυση της Ακαδημίας των Μειονοτήτων του Προγράμματος του Δασκάλου, η ABTTF επέκρινε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόνο όσοι αποφοίτησαν από παιδαγωγικά τμήματα στην Ελλάδα θα γίνουν δεκτές σε αυτήν την Ακαδημία.

Στην έκθεση των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει τις επιθέσεις μίσους βάση προς την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Η ABTTF επέκρινε το γεγονός ότι στην έκθεση των ΗΠΑ δεν αναφέρει το μίσος που βασίζεται στις επιθέσεις προς την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Σημειώνοντας τις επιθέσεις προς τα μέλη της μειονότητας το 2015 και τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2016 η ABTTF αναφέρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με δύο πρόσφατες επιθέσεις συγκεκριμένα στο ΚΙΕΦ από μια ομάδα που ονομάζεται "Φύλακες της Θράκης'' και σε ένα εργαζόμενο ιμάμης στο γραφείο του εκλεγμένου μουφτή της Ξάνθης του Αχμέτ Μέτε.

Μπορείτε να δείτε την Έκθεση των ΗΠΑ το 2015 Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt
ΓΚΑΛΕΡΙ