ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. συνέταξε παράλληλη έκθεση προς τη έκθεση 2013 περί Θρησκευτικών Ελευθεριών στην Ελλάδα

29.08.2014
Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. συνέταξε παράλληλη έκθεση προς την ετήσια έκθεση 2013 του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Ελλάδα. Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., παρουσιάζοντας αναλυτικά, διασαφήνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στο χώρο της Θρησκείας, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση των Η.Π.Α. είτε επιφανειακά είτε ελλιπώς, και εξέφρασε τις απόψεις και τα αιτήματα της Μειονότητας.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., κατά της έκφρασης ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης δημιουργήθηκε «μουσουλμανική μειονότητα» που επισήμως αναγνωρίζεται και έχει 120.000 μέλη (1,1 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού), πρόβαλε το ότι η εθνική ταυτότητα της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας είναι «Τουρκική», γεγονός που ξεκάθαρα φαίνεται και στα πιστοποιητικά «εταμπλί». Συνάμα, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. αναφέροντας ότι σε αντίθεση με την έκθεση του προηγούμενου έτους όπου ο πληθυσμός της Μειονότητας δηλώνεται ως 140.000 με 150.000, στην έκθεση του 2013 ο αριθμός αυτός φαίνεται ως 120.000, ρώτησε την αιτία αυτής της μεταβολής.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., ανέφερε ότι το γεγονός πως η Κως, η Ρόδος και εν γένει τα Δωδεκάνησα κατά την ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης δεν ανήκαν στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για την μη αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων και για τους κατοίκους των νησιών αυτών.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., αφού τόνισε ότι στην έκθεση των Η.Π.Α. δεν περιλαμβάνονται τα προβλήματα σχετικά με τα βακούφια της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ανέφερε ότι ο νόμος του 2008 περί βακουφίων δεν κατάφερε να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., επέκρινε το γεγονός ότι το ζήτημα των μουφτήδων παρουσιάζεται στην έκθεση των Η.Π.Α. με τρόπο επιφανειακό και τελείως μονόπλευρα από την οπτική γωνία και μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., τόνισε υπογραμμίζοντας πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες έχει το δικαίωμα να εκλέγει του θρησκευτικούς της ηγέτες και ότι δια της διαρκούς πρακτικής του Κράτους να διορίζει μουφτήδες παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκείας.

Παράλληλα, Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. ανέφερε ότι ο Ν. 4115/2013 που προβλέπει τον διορισμό των 240 θρησκευτικών λειτουργών σε τεμένους και σχολεία στην Δυτική Θράκη δεν είναι μια θετική εφαρμογή-πρακτική όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, αλλά επιβάλλεται ο νόμος αυτός στην μειονότητα μονόπλευρα χωρίς να ακουστούν οι απόψεις και τα αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης . Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., σημείωσε τέλος, ότι ο λεγόμενος «νόμος των 240 ιμάμηδων», είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Κράτους να αυξήσει τον έλεγχό του πάνω στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
ΓΚΑΛΕΡΙ