ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası kuruluşlardan ABTTF’ye yanıt geldi

06.09.2010
3 Eylül 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Kalkanca ve Poşpoş mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı ile T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan molotoflu saldırı ile ilgili mektubuna uluslararası kurum ve kuruluşlardan yanıt geldi.

AGİT ve BM Poşpoş ve Başkonsolosluk saldırıları ile ilgili detaylı bilgi talep etti

19 Ağustos 2010 tarihinde uluslararası kurum ve kuruluşlarda önemli görev üstlenen kişilere iletilen mektupta ABTTF, Gümülcine’de bulunan Müslüman mezarlığının Ramazan gününde saldırıya uğradığını rapor etmiş, Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığındaki yirmiden fazla mezar taşının kırıldığını not etmişti. Bununla birlikte mektubunda ABTTF, Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırıdan bir gün önce T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıyı da rapor etmiş, saldırıda kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin başkonsolosluğun bahçe duvarına molotof kokteyli atarak yangına sebep olduklarını ifade etmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nden (ODIHR) gelen cevap mektubunda Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı ile T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan saldırı ile ilgili olarak ABTTF tarafından rapor edilen bilginin AGİT alanında nefret suçları konulu yıllık rapora yansıtılacağı ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisi’nden iletilen cevap mektubunda ise Gümülcine’de Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı ve T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan saldırı ile ilgili olarak ABTTF’den BM Din veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’ne bahse konu olaylar ile ilgili olarak detay bilgi rapor etmesi rica ediliyor.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştiğinde vakit kaybetmeden bu saldırıyı uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor eden ABTTF’nin başarısı gelen yanıt mektuplarından anlaşılmaktadır. Birleşmiş Milletler ve AGİT, Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı konusunda hassasiyetini göstermiş, saldırılar ile ilgili detaylı bilgiler talep etmişlerdir. ABTTF, uluslararası toplumu bilgilendirerek Yunanistan’da kamuoyu baskısı yaratmak için çaba göstermeye devam edecektir” açıklamasında bulundu.
GALERİ