ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Türk Azınlık’a yönelik saldırıları uluslararası kurum ve kuruluşlara iletti

20.08.2010
19 Ağustos 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 13 Ağustos Cuma akşamı Kalkanca ve Poşpoş mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı ile 12 Ağustos Perşembe günü T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan molotoflu saldırıyı uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor etti.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik ayrımcılık ile hoşgörüsüzlüğün Yunanistan’da yaygınlaştığı ifade edilen mektupta Yunanistan’ın kuzey şehirlerinden Gümülcine’de bulunan Müslüman mezarlığının kutsal Ramazan gününde saldırıya uğradığı not ediliyor. Saldırganların Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri Müslüman mezarlığındaki yirmiden fazla mezartaşına zarar verdiği ifade edilen mektupta kimliği belirlenemeyen saldırganların mezarlık duvarlarına “Konsolosluk Defol” yazdıkları belirtiliyor. Ayrıca mektupta faillerin Yunanistan’da Nasyonel Sosyalizm’i destekleyen “Altın Şafak” isimli partinin ismini mezarlığın duvarına yazdıkları kaydediliyor.

Uluslararası kurum ve kuruluşlarda önemli görev üstlenen kişilere iletilen mektupta T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan saldırı ayrıca not ediliyor. Mektupta sabah saat 04.15’de kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin başkonsolosluğun bahçe duvarına Molotof kokteyli atarak sadırı nedeni ile çıkan yangının itfaiye ekipleri tarafından söndürüldüğü belirtiliyor.

Mektupta Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığın sözlü ve fiziki aşağılama, şiddetli saldırı, nefret söylemi ve suçu ile İslam ve Müslüman toplulukların medya ve siyasi söylem içerisinde çarpıtılması Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişilerin korku duymasına ve savunmasız hissetmelerine neden olduğu not ediliyor. Mektupta Yunanistan’da Müslümanlara yönelik artan ırkçı saldırılar konusuna daha fazla önem atfedilmesi isteniyor.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Federasyon, uluslararası düzeyde önemli lobi çalışmaları gerçekleştirmektedir. Uzun yıllardır başarılı bir şekilde yürüttüğümüz lobi çalışması neticesinde uluslararası kurum ve kuruluşlarda önemli görevler üstlenmiş kişiler ile bir iletişim ağı kurmayı başardık. Bu başarıdan istifade ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ilgilendiren konularda uluslararası toplumu sürekli olarak bilgilendiriyoruz. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştiğinde Federasyon olarak harekete geçiyor, Batı Trakya’da yaşananları anında duyurmayı böylelikle uluslararası toplumda bir tepki yaratmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri mezarlığına yapılan saldırı ile T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıyı konu alan bir mektubu Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde önemli düzeyde görev üstlenen ilgili kişilere gönderdik” açıklamasında bulundu.
GALERİ