ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türkleri FUEN Kongresi’nde

17.05.2010
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’nin (FUEN) 55. Kongresi’ne katıldı. Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da gerçekleştirilen kongrede ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Genel Sekreter Özkan Reşit, Kasadar Ekrem Kırcalı, Güney Avrupa Teşkilat Başkanı Cengiz İsmail ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyesi Sebahattin Abdurrahman Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil ettiler.

Avrupa’nın otuz ülkesinden yerleşik (otokton) azınlıklara ait sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık iki yüz temsilcinin katıldığı kongrenin temel konusu azınlıkların siyasi yaşama katılımları oldu. Slovenya Devlet Başkanı Danilo Türk’ün katılarak kısa bir konuşma gerçekleştirdiği kongrenin açış konuşmasını FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen gerçekleştirdi. Kongre Slovenya’da yaşayan Hırvat, İtalyan ve Alman azınlıkların temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti. Öğle oturumunda ise Avrupa’daki azınlıkları siyasi yaşama katılımları konusu tartışıldı. Bu oturumda FUEN Başkan Yardımcısı Heinrich Schulz ve Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi’nden Dr. Oleh Protsyk, temel haklar ve azınlıklar konulu olmak üzere sunumlarını gerçekleştirdiler. Devamında Ljubljana ve Primorska/Littoral Üniversitesi Profesörü Dr. Mitja Zagar ile Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’ndan Dr. Gabriel N. Toggenburg konuştular. Akşam yemeğinin ardından FUEN yaşam ve çeşitlilik konulu bir pazar düzenlendi. Akşam, FUEN üyesi sivil toplum kuruluşları kendilerini tanıtan kitap ve broşürler ile kültürlerine özgü yiyecek ve içecekleri diğer üye sivil toplum kuruluşları ile paylaştılar. ABTTF, Batı Trakya Türk kültürüne ait lokum, baklava, nazar boncuğu ve Türk kahvesi ile bölgede üretilen rakıyı diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile paylaştı. Bununla birlikte ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını anlatan broşür, kitapçık ve belgesel film de sundu.

14 Mayıs Cuma günü Başkan Hansen’in FUEN’in geleceği ve azınlıkların katılımı ile ilgili giriş konuşmasından sonra çalışma grupları oluşturuldı. İlki FUEN’in geleceği, ikincisi azınlıkların siyasi yaşama katılımları olmak üzere oluşturulan iki çalışma grubunda katılımcılar görüşlerini ifade ettiler. FUEN’in geleceği ile ilgili çalışma grubuna ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu katılırken azınlıkların siyasi yaşama katılımları ile ilgili çalışma grubuna ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit ile BTAYTD üyesi Sebahattin Abdurrahman katıldılar. Bu grupta Reşit, Yunanistan’da yerel yönetimi yeniden düzenleyen Kallikratis Planı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Öğle oturumunda ise Başkan Hansen’in selamlama konuşmasının ardından FUEN Delegeler Meclisi toplandı. FUEN Başkanlık Divanı’nın üç yıllık faaliyet, saymanlık ve denetim raporlarını sunmaları sonrasında aklanmalarının ardından seçimlere gidildi. Gerçekleştirilen seçimlerde Hans Heinrich Hansen, tek aday olarak 130 delegenin 111 oyunu alarak yeniden FUEN Başkanı seçildi.
Habipoğlu, Avrupa Diyalog Forumu’na yeniden seçildi

FUEN Başkanlık Divanı seçimlerinin ardından Avrupa Diyalog Forumu seçimleri gerçekleştirildi. 2008 yılında FUEN ile Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN), Avrupa Parlamentosu Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Grubu ile Avrupa Diyalog Forumu’nu oluşturmuşlardı. Gerçekleştirilen seçimlerde adaylar, kendilerini tanıttılar; ardından seçime gidildi. Açık oy ile gerçekleştirilen seçimlerde adaylar oybirliği ile seçildiler. Avrupa Diyalog Forumu üyesi ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi olduğunu ifade etti. Federasyon’un üç yıl önce FUEN’e tam üye olduğunu belirten Habipoğlu, üye oldukları günden itibaren FUEN üyelerinin ABTTF’yi ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıdıklarını söyledi. Habipoğlu, “İki yıl önce Federasyon tarafından aday gösterildiğim Avrupa Diyalog Forumu seçimlerinde sizlerin desteği ile göreve getirildim. İki yıl içinde Avrupa Parlamentosu üyeleri ile istenilen seviyede diyalog kurulamadığı doğru. Ancak karamsar olmayıp FUEN ailesi olarak Avrupa Diyalog Forumu aracılığı ile büyük bir inat ile AP milletvekillerini diyalog kurmaya zorlamalıyız. Bu nedenle yeniden aday olarak oylarınızı istiyorum” dedi.

Kongrenin sona ermesinin ardından FUEN üyeleri Ljubljana turuna çıktılar. Cumartesi sabahı ise Slovenya’da yaşayan Gottscheer Alman azınlığın davetlisi olarak FUEN üyeleri azınlığı yaşadığı bölgede ziyaret ettiler.
GALERİ