ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da ifade ve medya özgürlüğü sorunu BM İnsan Hakları Konseyi’ne iletildi

02.03.2010
1-26 Mart 2010 tarihleri arasında Cenevre Birleşmiş Milletler Evi’nde düzenlenen İnsan Hakları Konseyi 13. Oturumu’na Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Yunanistan’da ifade ve medya özgürlüğü konulu bir yazılı bildiri sundu.

Bildiride, Yunanistan’da 3592/2007 sayı ve tarihli “Medya Kuruluşlarının Temerküz ve Lisans Alımı ve Diğer Hükümler” isimli yasanın belirli hükümlerinin ifade ve medya özgürlüğüne aykırı olduğu ifade ediliyor. İlgili yasanın radyo sahipleri için yasada belirtilen minimum sermayeye sahip olma koşulu getirdiği belirtilen bildiride, yasanın özellikle küçük ölçekli yerel ve bölgesel medya kuruluşları ile azınlık medya kuruluşları üzerinde olumsuz bir etki yarattığı not ediliyor. Bildiride Yunanistan’ın en fakir bölgesi olan Batı Trakya’da yayın yapan radyo istasyonları tarafından karşılanması neredeyse imkânsız olan minimum sermaye tutarı koşulu nedeni ile bahse konu yasanın azınlık medya kuruluşlarının varlığını devam ettirmelerine fiili olarak imkân vermediği be-lirtiliyor. İkinci olarak ilgili yasa ile yayın ana dilinin Yunanca olması koşulu getirilmesinin ifade ve medya özgürlüğünü açıkça ihlal ettiği not ediliyor.

3592/2007 sayı ve tarihli yasanın yerel ve küçük ölçekli medya kuruluşları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu ifade edilen bildiride bu duruma örnek olarak ise Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun 19 Ekim 2009 tarihli kararında Tele Radio 104.2 FM’ye yönelik olarak uyarı niteliğindeki tavsiye kararı gösteriliyor. Bununla birlikte yazılı bildiride İngilizce ve Rusya dilinde yayın yapan radyoların Yunan dilinde yayın yapma zorunluluğu hükmüne tabi olmadığı yönünde bilgi edinildiği ifade edilerek Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu kararının ayrımcı bir niteliğe sahip olduğu belirtiliyor.

İlgili yasa ile ilgili endişelerin Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük karşıtı Avrupa Komisyonu’nun ECRI) Yunanistan 4. Ülke Raporu’nda ayrıntılı olarak yer bulduğu ifade edilen bildiride AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi’nin 2007 yılında yasa ile ilgili endişelerini dile getirdiğini ayrıca not ediliyor. Konu ile ilgili bir çalışma gerçekleştirerek durumu uluslararası kurum ve kuruluşlara ilettiğini ifade eden ABTTF, Yunan Hükümeti’ni 3592/2007 sayı ve tarihli yasayı özgür bilgi akışı ile medya çoğulculuğu uluslararası standartlarına uygun olarak gözden geçirmeye davet ederek Yunanistan’da çeşitli ve çoğulcu medya ortamının ivedilikle garanti altına alınmasını talep ediyor.
GALERİ