ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Milletvekili Joan Ryan ile görüştü

05.02.2010
2 Şubat 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği, İşçi Partisi Kuzey Einfeld Milletvekili Joan Ryan ile görüştü. İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Rıdvan Hacıbedel, Genel Sekreter Ercüment Mustafaoğlu ve Yönetim Kurulu üyesi Sebahattin Abdurrahman, Milletvekili Joan Ryan’ı Batı Trakya Türk Azınlığı ve sorunları hakkında bilgilendirdiler.

Joan Ryan ile yapılan görüşmede İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin amaçları ile faaliyetleri hakkında özet bir bilgi verilmiş, faaliyet raporu kendisine takdim edilmiştir. Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi ile ilgili verilmesinin ardından Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğinin özgürce ifade edilmesi sorunu öncelikli olarak aktarılmıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türk kimliğinin Yunanistan Devleti ve Temsilcisi Hükümet tarafından tanınmadığının yerine Türk Azınlık’ın yalnızca din temelinde Müslüman azınlık olarak tanındığı dile getirilmiş, etnik Türk kimliğinin tanınmadığı durumda ise isminde Türk kelimesi geçen derneklerin kurulmasına izin verilmediği aktarılmıştır. Yine Eski Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun 19. Maddesi ile etnik Yunan soyundan olmayan kişilerin ülkeyi geri dönüş niyeti olmaksızın terk etmeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılacakları hükmü uygulanarak 1955-1998 yılları arasında yaklaşık 60.000 Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığı Milletvekili Joan Ryan’a aktarılmıştır.

Joan Ryan ile yapılan görüşmede Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini alanda yaşadığı sorunlar aktarılmış, özel olarak Müftülük sorunu kendisine aktarılmıştır. Dini alanda özerk bir yapıya sahip olan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini alandaki temsilcileri olan müftülerinin Yunan Devleti ve temsilcisi Hükümet tarafından tanınmayıp yerine devletin müftü atamasında bulunduğu ifade edilen görüşmede Türk Azınlık’ın dini alanda temsilcisi olan müftülerini seçme hakkının ihlal edildiği not edilmiştir.

Görüşmede Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında yaşadığı sorunlar Joan Ryan’a ayrıca aktarılmıştır. Eğitimde kronikleşen sorunlara ek olarak 3518/2006 sayılı yasa ile zorunlu eğitimin on yıla çıkarılması ile birlikte beş yaşını tamamlayan çocuklar için anaokuluna gitme zorunluluğu getirildiği dile getirilmiştir. Ancak söz konusu yasanın Yunanistan’da yaşayan çocuklar arasında etnik ve kültürel farklılıkları gözetmediğinden beş yaşını tamamlayan azınlık çocuklarının da Eğitim Bakanlığı’na bağlı çoğunluğa ait devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakıldığı Joan Ryan’a aktarılmıştır. Azınlık’ın ana dilde eğitim hakkına ve kendi eğitim kurumlarının yönetimi konusunda özerkliğe sahip olduğu ifade edilen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilde azınlık anaokulları kurma talebinin ısrarla reddedildiği belirtilmiştir.

Habipoğlu: Demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde derneklerin aktif bir rol üstlenmesi sevindiricidir

Joan Ryan ile yapılan görüşme sonunda Ryan’a Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili yayımlanan uluslararası raporlar takdim edilmiştir. Toplantının sonunda gelecekte yapılması planlanan çalışmalar için bir yol haritası çizilmiş, İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ile Milletvekili Joan Ryan’ın ortak çalışma yürütmesi kararı alınmıştır. Yine Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ile ilgili olabilecek kurum ve kur uluşlar ile iletişime geçilmesi kararı alınmıştır. Milletvekili Joan Ryan ile gerçekleştirilen görüşme ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “20. yılını 31 Ocak 2010 Pazar günü özel bir etkinlik ile kutlayan ABTTF üyesi İngiltere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin İşçi Partisi Milletvekili Joan Ryan ile yaptığı görüşme oldukça olumludur. Uluslararası zeminde çalışmalar yürüten ve lobi faaliyetinde bulunan ABTTF, üyesi derneklerin yaşadıkları bölgelerde gerçekleştirecekleri lobi faaliyetlerini Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının daha geniş kitlelere duyurulmasında önemli bir araç olarak görmektedir. Bununla birlikte ABTTF Yönetim Kurulu’nun üye dernekleri canlandırmak amacı ile girişimde bulunmak yönünde aldığı kararın etkisi ile üye derneklerin demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde yeniden aktif bir rol üstlenmiş olmalarından memnuniyet duyarız” açıklamasında bulundu.
GALERİ