ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Temel Haklar Platformu’na üye olarak seçildi

19.12.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile işbirliğinde temel araç işlevi görmek üzere oluşturulan, işbirliği ve bilgi değişim ağı olarak nitelendirilen Temel Haklar Platformu’na üye olarak seçildi.

ABTTF, 10-11 Aralık 2007 tarihinde Temel Haklar Platformu’nun kuruluşuna yönelik Brüksel’de gerçekleştirilen danışma toplantılarına da katılmış; çalışma gruplarının yaptığı toplantılar sonucu insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konularında faaliyet gösteren profesyonel sivil toplum örgütlerinin Platform’a üye olması ve Platform’un Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü’ne bağlı olarak çalışması kararlaştırılmıştı.

Avrupa Birliği’nin 15 Şubat 2007 tarih ve 168/2007 numaralı Konsey Tüzüğü (AT) ile kurulmuş bir organı olan, Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını İzleme Merkezi’ne dayalı olarak yapılandırılan AB Temel Haklar Ajansı’nın temel haklarla ilgili olarak kamunun bilinçlendirilmesi ve sivil toplumla diyaloğu artırma amacıyla kurulan Temel Haklar Platformu’nun temel görevleri ise şöyle:

1. Yıllık Çalışma Programı’na öneride bulunmak;
2. Yıllık Rapor’a geribildirimde bulunmak ve Rapor’un takip edilmesi önerisinde bulunmak;
3. Ajansı’n çalışması ile ilgili konferans, seminer ve toplantıların sonuç ve önerileri iletmek.

Ayrıca Ajans, Temel Haklar Platformu’nun Ajans’ın çalışma programında öncelik olarak tanımlanan alanlar ile ilgili olarak özel ihtiyaçlara uygun olarak katılımcılar ile iletişime geçecektir. İlk toplantısını 7-8 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştiren Platform, AB Temel Haklar Ajansı’nın 2009 çalışma programına önerilerde bulunarak 2007 Yıllık Raporu ile ilgili geribildirimleri toplamıştır. Platform ile ilgili gelecek aşama Platform’un çalışma programına yönelik olarak temel yapının tasarlanması olacaktır. 2009 yılının ilk yarısında AB Temel Haklar Ajansı, Platform üyeleri ile danışma içerisinde gerçekleştirilecek bu çalışma ile ilgili olarak Platform üyelerinden kurulu geçici bir grup oluşturulmuştur.

ABTTF’nin Temel Haklar Platformu’na üye olması ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Başkan Halit Habipoğlu, “Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını İzleme Merkezi’ne dayalı olarak yapılandırılan AB Temel Haklar Ajansı’nın Platform aracılığı ile sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışacak olması oldukça önemlidir. ABTTF, Temel Haklar Platformu’nun kuruluşuna yönelik danışma toplantılarına da katılmış, şimdi de Platform’un üyesi olarak AB Kurumları ile Üye Devletlere tavsiyelerde bulunma yetkisine sahip olan AB Temel Haklar Ajansı ile işbirliği içinde olacaktır. Böylesi bir Platform’a Batı Trakya Türk Azınlığı adına ABTTF’nin üye olarak kabul edilmesi Federasyonumuzun uluslararası zeminde kararlılık ile yürüttüğü çalışmaların sonucudur. ABTTF, Platform çalışmalarına elinden gelenin en iyisini yaparak katkı sunacaktır ve ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için çaba gösterecektir” şeklinde konuştu.
GALERİ