ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF ve üyesi dernekler Gütersloh’ta bölgesel toplantı için biraraya geldiler

11.12.2008
6 Aralık 2008 Pazar günü Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve üyesi dernekler Gütersloh’ta bölgesel toplantı için biraraya geldiler. 20. Kuruluş yılında yoğun uluslararası lobi çalışmalarının gerçekleştirildiği 2008 yılında ABTTF Yönetim Kurulu’nun üye derneklerin aktif hale getirilmesi konusunda aldığı karar doğrultusunda ilk toplantı Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Bavyera eyaletinde gerçekleştirilmişti. İkinci bölgesel toplantı ise Gütersloh’ta gerçekleştirildi. Toplantıda, ABTTF ve bölge dernek yöneticileri Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumu hakkında görüşmeler gerçekleştirirken önemli kararlar aldılar. Toplantıya ABTTF adına Başkan Halit Habipoğlu, Başkan Yardımcısı Sami Yusuf, Genel Sekreter Özkan Reşit, Kuzey Avrupa Teşkilat Başkanı Mustafa Kasap ve ABTTF Disiplin Kurulu Başkanı İsmail Aptioğlu katıldılar. Bölgesel toplantıya ABTTF üyesi derneklerden Espelkamp, Gütersloh Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birligi Derneği, Hannover Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, ve Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri katıldılar.

Ev sahibi Gütersloh Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birligi Derneği Başkanı Ali İbram’ın selamlamasının ardından ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, açış konuşmasını gerçekleştirdi. Habipoğlu, ABTTF’nin kuruluş amacı ve tarihi ile ilgili kısa bir giriş yaptıktan sonra 29 Ocak 1988 olaylarının ardınan Almanya’da faaliyet gösteren altı derneğin kurucu girişimleri ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini ve sorunlarını uluslararası zemine taşımayı amaçlayan üst çatı kuruluş olan ABTTF’nin kurulduğunu ifade etti. Zorlu geçen ilk günlerin ardından ABTTF’nin yirmi yılda kurumsal bir uluslararası sivil toplum örgütü haline dönüştüğünü ifade eden Habipoğlu, ABTTF’nin bugün dünyanın pekçok yerinde faaliyet içerisinde olan Batı Trakyalıların göz bebeği haline geldiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (BM ECOSOC) üyesi olan ABTTF, BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Birliği zemininde yürüttüğü lobi faaliyetleri yürütmektedir. Habipoğlu, “ABTTF, artık Kanada’da, Barselona’da, Brüksel’de, Paris’ta, Strazburg’ta, Nanjing’te, Oslo’da, Helsinki’de, Pecs’de…. ABTTF, dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen toplantılara katılarak Azınlığımıza yönelik insan hakları ihlallerini ve Azınlığın sorunlarını birinci ağızdan uluslararası toplumun üyelerine aktarmaktadır. Ayrıca uluslararası kurum ve kuruluşlara yazılı bildiriler sunarak Azınlığımızın haklarını savunmaktadır. Özellikle 20. Kuruluş yılında ABTTF yaklaşık her ay bir uluslararası girişimde bulunmaktadır. Buna ilaveten ABTTF, bilimsel çalışmalarda bulunarak akademi üyeleri ile birlikte ortak çalışmalar düzenlemektedir. Yine 20. Kuruluş yılında ABTTF üye derneklerin katkıları ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dünü ve bugününü anlatan bir belgesel hazırlamıştır” dedi.

Dernekler, düzenli aralıklarla gerçekleştirilecek bölgesel toplantılarda biraraya gelecek
ABTTF Başkanı Habipoğlu’nun konuşmasının ardından gündem maddeleri doğrultusunda toplantı gerçekleştirildi. Ev sahibi Gütersloh Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birligi Derneği tarafından hazırlanan Batı Trakya mutfağına ait yemekler eşliğinde gerçekleştirilen toplantıda ABTTF üyesi bölge derneklerinin katılımı ile düzenli aralıklarla ortak toplantılar gerçekleştirilmesine, ortak etkinliklerin hayata geçirilmesi ve çocuklara yönelik şiir, folklor, resim gibi alanlarda etkinlikler gerçekleştirilmesi konularında karar alındı. Toplantının ardından ABTTF’nin hazırlamış olduğu “Dünden Bugüne Batı Trakya” adlı belgesel izlendi. Toplantı sonunda ABTTF Başkanı Habipoğlu, “Geride bırakmaya hazırlandığımız 2008 yılında uluslararası etkinlikler son bulmak üzereyken bundan böyle içe yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesine karar verdik. Dolayısıyla bölgesel toplantıların Almanya’nın diğer bölgelerinde de gerçekleştirilecektir. Ayrıca tatil günlerinde de derneklerimizi ziyaret edeceğiz” açıklamasında bulundu.
GALERİ