ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

1933 Şehir Planı sorunu gündeme taşınıyor

05.11.2008
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Nanjing kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler HABITAT 4. Dünya Kent Forumu’nda Batı Trakya bölgesini ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen delegelerin ve diğer tüm katılımcıların ilgisine sunduğumuz standımız büyük ilgi görüyor. “Daha iyi bir Kent Geleceği için” sloganı ile yola çıkan Forum, ikinci gününde halka açıldı. Çin halkının yoğun ilgi gösterdiği Batı Trakya standında Türk Azınlık’a ait vakıf mallarının istimlak edilmesi sorunu gündeme getirildi. Ayrıca Batı Trakya bölgesinde Azınlık vakıf arazilerine zarar veren şehir planı ile ilgili sorunlar dile getirilirken herkes için eşit şehirleşme ve dengeli bölgesel gelişimin önemi vurgulandı.

Forum’un ikinci gününde Batı Trakya standımızı AKP Elazığ Milletvekili Hamza Yanılmaz ziyaret ederek Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında bilgi edindi. Daha önce Elazığ belediye başkanlığı da yapan Yanılmaz’a Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Heyeti, Batı Trakya’da Azınlık’a ait vakıf mallarının ve camilere ait arazilerin istimlak edilmesi ve 1933 şehir planı ile ilgili Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı sorunları aktardı.

ABTTF heyeti ile birlikte yoğun lobi faaliyetlerinde bulunarak yuvarlak masa toplantılarına ve BM HABITAT seminerlerine katılan Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Mimar-Mühendis Rıdvan Molla İsa, “BM HABITAT seminer ve yuvarlak masa toplantılarına katılarak Türk Azınlık’ın yaşadığı Batı Trakya bölgesinin önemli sorunlarından biri olan, özellikle şehir planı dışında kalan yerlerde yaşanan çarpık kentleşmenin Birleşmiş Milletler düzeyinde dile getirilmesi Azınlığımız için oldukça önemlidir. 1933 Şehir Planı dışında kalan ve özellikle Azınlığımızın yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’de bulunan Mastanlı ve Yenimahalle’nin kuzey kısımları ile Harmanlık, Yenicemahalle ve Kozluköy yolu (Karidia) mahallesinde yaşanan problemlerin dile getirilmesi imkanı bulunmuştur. 1933 şehir planının uygulanması sonucunda Azınlık’a ait vakıf malları ve camilere ait arazilerin zarar gördüğü gerçeği herkesçe anlaşılmalıdır. Bu etkinlik bu anlamda oldukça büyük bir önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.
GALERİ