ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN ve YEN Avrupa Diyalog Forumu üyelerinden ilk toplantı

16.10.2008
24 Mayıs 2008 tarihinde Macaristan’ın Pecs kentinde gerçekleştirilen Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) Meclisi üyeleri arasında yapılan seçim sonucunda oluşturulan Avrupa Diyalog Forumu FUEN ve Avrupa Halkları Gençliği (YEN) üyelerinin ilk toplantısı 8-9 Ekim 2008 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg/Kehl kentinde gerçekleştirildi.

8 Ekim 2008 tarihinde Avrupa Diyalog Grubu FUEN ve YEN temsilcilerinin gerçekleştirdiği ilk oturumda Diyalog Forumu üyeleri fikir ve görüşlerini diğer temsilciler ile paylaşarak ortak amaç ve hedefler doğrultusunda sorumlulukların paylaşımı konusunu tartıştılar. Ardından gerçekleştirilen akşam yemeğinde üyeler samimi bir diyalog oluşturarak temsil ettikleri azınlıkların sorunları konusunda bilgi alışverişinde bulundular. Toplantının ikinci gününde ise FUEN ve YEN Diyalog Grubu üyeleri Aralık 2008 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek ilk Avrupa Diyalog Forumu toplantısı için hazırlıkların yapılması konusunu görüşerek çalışmanın temel prensiplerini belirlediler.

Habipoğlu: Avrupa azınlıklarının sorunları Avrupa Parlamentosu’na taşınıyor

Geleneksel Azınlıklar Grubu’nun ortak başkanlığında YEN ile Avrupa Parlamentosu’nda oluşturulan Avrupa Diyalog Forumu için oluşturulan FUEN ve YEN Diyalog Grubu üyelerinin gerçekleştirdiği ilk toplantıda, amaç ve hedeflerini ortaya koyduktan sonra ortak çalışmanın önemli yönleri ortaya kondu. FUEN ve YEN Diyalog Grubu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda Aralık 2008’de Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek Avrupa Diyalog Forumu’nun ilk toplantısı için hazırlıklar gerçekleştirildi. Üyelerin birbirlerini tanıma imkanı buldukları toplantıda temsil ettikleri azınlıklar hakkında bilgi verdiler. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, kendisini tanıttıktan sonra Batı Trakya Türk Azınlığı ve eğitim başta olmak üzere sorunları hakkında bilgi verdi. Toplantı ile ilgili açıklama yapan Habipoğlu, “Avrupa Diyalog Forumu, Avrupa Parlamentosu çatısı altında oluşturulmuş bir forumdur. Aralık ayında Brüksel’de gerçekleştirilecek ilk toplantıdan önce FUEN ve YEN Diyalog Grubu üyelerinin biraraya gelerek ortak çalışmanın prensiplerini belirlemesi ve sorumlulukları ortaya koyması oldukça önemlidir. Azınlık örgütlerinin gerçekleştireceği uyumlu çalışma ve sergilediği işbirliği Avrupa’da yaşayan azınlıklar ve hakları konusunda Avrupa Parlamentosu’nda daha hızlı ve doğru bir çalışma yürütülmesine imkan sağlayacaktır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ABTTF aracılığı ile böyle bir forumda temsil ediliyor olması Azınlığımızın sorunlarının Avrupa Parlamentosu zeminine taşınmasını kolaylaştıracak, çözümüne katkıda bulunacaktır. ” şeklinde konuştu. Aralık 2008’de ilk toplantısını gerçekleştirecek Avrupa Diyalog Forumu ile ilgili olarak Habipoğlu, “Avrupa Diyalog Forumu, Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar Grubu ile Avrupa’nın otokton, ulusal azınlıklarını biraraya getiren bir oluşumdur. Bu oluşum, Avrupa Parlamentosu çatısı altında Avrupa’da yaşayan otokton, ulusal azınlıkların son dönemde karşılaştığı zorlukları ve yaşadığı problemleri tartışacak, sorunların çözümü için Avrupa Parlamentosu üyeleri ile birlikte uzun dönemli stratejiler oluşturmaya çalışacaktır. Böylelikle Avrupa azınlıkları ile siyasetçiler arasındaki iletişim kurumsal bir çerçeve içinde yürütülerek Avrupa azınlıklarının sorunları ve çıkarları Avrupa Birliği düzeyinde temsil edilecektir. Amacımız Avrupa azınlıklarının ulusal ve bölgesel düzeyde siyasi katılımları için gerekli koşulların yaratılmasını sağlamak ve Avrupa’nın eski ve yeni tüm azınlıklarının korunması için Avrupa düzeyinde azınlıkların korunması alanında kurallar oluşturmaktır” dedi.
GALERİ