ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) Semineri’ne katıldı

07.10.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 23-28 Eylül 2008 tarihlerinde Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) üyesi Polonya’da yaşayan Alman azınlık (BJDM) tarafından düzenlenen YEN Semineri’ne katıldı. Seminere ABTTF adına Gençlik Faaliyetlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Kamuran Ömeroğlu katıldı. 23 Eylül tarihinde Seminer, Alman azınlığın (BJDM) kendini tanıtması ile başladı. Başkan Damian Hutsch, Opole ve çevresindeki şehirlerin isimlerinin 2005 yılından itibaren iki dilde yazıldığını, ayrıca Alman azınlığın iki dilde eğitim hakkına sahip olduğunu ifade etti. Hazırlanan video sunumu ile Alman azınlık katılımcılara tanıtıldı.

24 Eylül tarihinde gerçekleştirilen resmi açılışa Polonya’dan temsilcilerin yanısıra Alman Konsolos Ludwig Neudorfer, FUEN temsilcisi Jan Ditrichsen katıldılar. Genç azınlık temsilcilerinin önemine dikkat çekilen açış toplantısında genç azınlık temsilcilerinin bugün ve yarın için önemli olduğu ifade edildi. Açış konuşmalarının ardından kurulan çalışma gruplarından politika çalışma grubuna katılan Ömeroğlu, İtalya’daki Alman azınlık (SJR) temsilcisi Igor Guizzardi yönetimindeki toplantıda “Yeni Azınlıklar” konusunu ele aldı.

27 Eylül 2008 tarihinde Opole kentine gerçekleştirilen ziyaret sırasında azınlık, çoğunluk bayrakları ile Avrupa Birliği bayrağı birlikte sembolik olarak temsil edildi. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı seminerde Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili sorulara cevap verirken Polonya’da yaşayan Alman azınlık ile benzerlikler ve farklılıklar konusunda bilgilendirmede bulundu. Kosova ve Makedonya’daki Türk azınlıkları ziyaret edecek Genişleme Grubu, Ömeroğlu tarafından Batı Trakya’ya davet edilirken seminerin gelecek yıllarda Yunanistan’da gerçekleştirilmesi gündeme getirildi.

YEN Semineri ile ilgili olarak görüşlerini ifade eden ABTTF Gençlik Faaliyetlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Kamuran Ömeroğlu, “Azınlık gençlik temsilcilerini biraraya getiren YEN Semineri, Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan azınlıklar ile kıyas yapma olanağı sağlamıştır. Azınlık hakları konusunda farklı seviyelerde ilerleme sağlandığının bir kez daha görüldüğü seminerde Avrupa Birliği’ne henüz 2004 yılında üye olmuş görece yeni demokrasiler Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin azınlık hakları alanında ülkemiz Yunanistan’dan daha ileri olduğu açıkça görülmüştür. Ulusal azınlıkları ile barışarak onları ülkelerinin zenginliğine katan devletler karşısında Yunanistan’ın ulusal azınlıklarını yok sayarak var olmadığını iddia ettiği azınlık gruplarını ülkenin bütünlüğü açısından tehlike olarak algılaması oldukça üzücüdür” açıklamasında bulundu.
GALERİ