ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Parlamentosu’nda Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı ve Makedon Azınlığı üzerine uluslararası panel

27.03.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 17 Nisan 2008 Perşembe günü Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Avrupa Hür İttifakı – Avrupa Siyasi Partisi (EFA), Yunanistan’daki Makedon Azınlığı’nın Siyasi Partisi EFA-Rainbow ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) ortaklığında ’’Yunanistan’da Yok Sayılan Azınlıklar: Batı Trakya Türkleri ve Makedonlar’’ konulu uluslararası panel düzenliyor. Panel, AP’nin A5G2 toplantı salonunda, saat 15:00-18:00 arası gerçekleşecek.

Oturum başkanlığını FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen’in ve açılış konuşmalarını ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve EFA Başkanı Nelly Maes’in yapacağı panelde, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halim Çavuşoğlu, EFA-Rainbow Merkez Konsey üyesi Pavlos Filipov Voskopoulos, AP Milletvekili ve İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Hélène Flautre*, AP Milletvekili ve Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Intergrubu Başkanı Dr. Csaba Sándor Tabajdi*, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Milletvekili ve Azınlık Hakları Alt Komitesi Başkanı Boriss Cilevičs, “Greek Helsinki Monitor”un Sözcüsü Panayote Dimitras ve AP Milletvekili Mikel Irujo Amezaga misafir konuşmacılar olarak yer alacaklar.

Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı ve Makedon Azınlığı hakkında

Yunanistan, sistematik ve devlet politikası olarak Batı Türk Azınlığı’na karşı ayrımcılık yapmakta, azınlığın doğumla ve/veya kültürel etkileşimle kazanılmış yadsınamaz Türk etnik kimliğini reddetmekte, ’’Müslüman azınlık’’ terimini kullanmayı tercih etmektedir. Temel insan hakları ve azınlık hakları ile kesinlikle bağdaşmayan ve yer yer ırkçı bir karakter de kazanan söz konusu ayrımcı politikanın sonucu olarak Yunanistan, isminde ’’Türk’’ kelimesi geçen azınlık kurum ve kuruluşlarını kapatmakta (İskeçe Türk Birliği vakasında olduğu gibi), azınlığın Türk etnik kimliğini alenen ifade eden bireyleri mahkum etmektedir.

Yunanistan’ın Makedon azınlığı ülkenin kuzey kısmında yoğunlaşmaktadır. Yadsınamaz sayıdaki çok birey tarafından konuşulan Makedonca, Yunanistan tarafından resmi dil olarak kabul edilmediği ve bu nedenle öğretilmediği için yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bundan başka, Makedonca konuşan ve Makedon etnik kimliğini alenen ifade eden bireyler Yunan makamları tarafından mahkum edilmektedir. Yunan mahkemeleri, 1989’dan itibaren olan birçok vakada ’’Makedon Kültür Evi’’nin dernek kaydını yapmayı reddetmiştir.
______________________
* konuşmacıdan cevap bekleniyor
GALERİ