ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi’ne Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun 19.Maddesi hükmüyle vatandaşlıktan çıkarılanlar hakkında yazılı bir tebliğ sundu

19.03.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 3–28 Mart tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilen BM İnsan Hakları Konseyi 7.Oturumu’na paralel bir panel düzenleyerek iştirak etti. 13 Mart tarihinde düzenlenen panele, Uluslararası İlişkiler Direktörü K. Engin Soyyılmaz ile katılan ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını İnsan Hakları Konseyi’nde bir kez daha gündeme getirdi.

ABTTF tarafından 22 Şubat 2008 tarihinde BM İnsan Hakları Konseyi’nin 7.Oturumu’nda sunulan “Zorla Vatandaşlıktan Çıkarma: Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun Eski 19. Maddesi” başlıklı yazılı tebliğ, Konsey tarafından yayımlandı.

Bildiriye burdan ulaşılabiliyor.

19. Madde bir kez daha Birleşmiş Milletler’in gündemine girdi

ABTTF’nin yürüttüğü özverili çalışmalar sonucunda Birleşmiş Milletler’e sunduğu yazılı bildirinin resmi olarak yayımlanması Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik ırka dayalı ayrımcı uygulamaların BM gündemine bir kez daha alınmasını sağlamıştır.

BM’ye sunulan bildiri, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19. Maddesi hükmü nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın maruz kaldığı ırka dayalı ayrımcılık uygulaması ve son dönemde Azınlık’ın karşılaştığı ayrımcı uygulamalara üç başlıkta değinilmiştir: Yeni Medya Kanunu, Anaokulu Hakkında Kanun ve Yerel Yönetimlerde Karşılaşılan Ayrımcı Uygulamalar.

Yürürlükte kaldığı 43 yıl boyunca (1955–1998) 60.000 Türk’ün Yunan vatandaşlığı’ndan çıkarıldığı 3370 sayılı Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19.Maddesi hükmünün açık bir şekilde ırka dayalı olarak yorumlandığı ve Yunan vatandaşlarını Yunan kökenli olan ve olmayanlar olmak üzere ikiye böldüğüne dikkat çekilen yazılı bildiride 19. Maddenin etnik Türk ve Yunan kökeninden olmayanların Yunan vatandaşlığından mahrum bırakılmaları amacı ile Yunan hükümetleri tarafından keyfi şekilde uygulandığı ABTTF tarafından ortaya konmuştur. ABTTF, yalnızca Yunan kökenli olmayan Yunan vatandaşlarına karşı işletilen ve ırka yönelik ayrımcılığa dayanan 19. Madde çerçevesinde, Yunanistan’ı geri dönme amacı olmadan terk eden ve Yunan yetkililerince belirlenen Yunan kökenli olmayan kişilerin Yunan vatandaşlığından çıkarılmasının Yunan devletinin Batı Trakya’daki demografik dengeyi değiştirmek hedefinin bir göstergesi olduğunu ayrıca ifade etmiştir. Yunanistan’ın 1981 yılında Avrupa Topluluğu’na üye olduğu hatırlatıldığı bildiride 1955 ila 1998 yılları arasında 19. Madde hükmüyle vatandaşlıktan çıkarılan, bu sebeple tüm sosyal haklarını kaybeden 60.000 Batı Trakya Türk’ünün uğradığı psikolojik, fiziki ve ekonomik kaybın boyutları ABTTF tarafından açıkça ortaya konmuştur.

Sonuç olarak ABTTF, bildiri ile Yunan makamlarını Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun 19. Maddesi hükmüyle vatandaşlıktan çıkarılan azınlık üyelerinin vatandaşlıklarını iade etmeye davet etmiştir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları ile ilgili kuruluşları sorunun çözümünde yapıcı bir diyalog ve Yunanistan ile yapılması teklif edilen istişarelerde rol oynamaya davet edilmiştir. ABTTF; vatandaşlıktan zorla çıkarılmanın insan hakları, anayasa ve kanunların açık bir şekilde ihlali olduğunu kabul eder, ivedilikle düzeltilmesi gerektiğini savunur.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF’nin sunduğu bildirinin Konsey tarafından yayımlanmasının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Habipoğlu, “İnsan Hakları Konseyi’nin 5. Oturumuna tecrübe edinmek ve gözlem yapmak için katılmıştık, Konsey’in 7. Oturumu’na sunduğumuz yazılı bildiri Konsey tarafından kabul edilerek resmi olarak yayımlandı. Ayrıca Konsey’in 7. Oturumu’na paralel Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının gündeme getirildiği bir panel düzenledik. Kısa zamanda kat ettiğimiz yol ve sağladığımız bu başarı Azınlık’ın sesinin dünyaya duyurulabilmesi açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu. ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 7.Oturumu Gündemi’ne sunduğu yazılı bildiri ile 19. Madde mağduru olarak tanımlanan yaklaşık 60.000 kişinin Yunan vatandaşlıklarının iade edilmesi konusunda Yunan devleti üzerinde bir baskı unsuru oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Habipoğlu, ABTTF’nin BM’deki faaliyetlerine büyük bir kararlılık ve azim ile devam edeceğini açıkladı.



GALERİ