ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ (AKPM) OTURUMLARINA KATILDI

28.01.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 21-25 Ocak tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin bu yılki ilk oturumlarına iki kişilik bir heyetle katıldı. ABTTF’nin lobi faaliyetleri çerçevesinde Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Engin Soyyılmaz’dan oluşan heyet oturumların ilk üç günü boyunca önemli temaslarda bulundu.

İlk olarak Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg ile bir görüşme yapan ABTTF heyeti Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut sorunları ve son dönemde gündeme gelen vakıflar yasa tasarısı ile ilgili olarak İnsan Hakları Komiseri’ne detaylı bilgi verdi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg de ABTTF heyeti ile görüşmekten son derece memnun olduğunu belirterek Yunanistan’daki insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için gayret gösterdiklerini belirtti. Hammerberg özellikle 19. madde mağdurlarının durumu hakkında çalıştıklarını söyleyerek Yunanistan vatandaşlığından haksız yere atılan Türklerin vatandaşlıklarını geri alabilmeleri için çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Ardından Haziran 2007’de AKPM’ye 19. madde ile ilgili sunduğu önerge büyük bir çoğunlukla kabul edilen Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics ile görüşen ABTTF heyeti son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Önerge ile ilgili komitenin raportörlüğüne de getirilen Cilevics’i tebrik eden ABTTF heyeti Cilevics ile raporun hazırlanması esnasında sürekli iletişim halinde kalınmasını kararlaştırdı. Öte yandan Batı Trakya Türk Azınlığı ve Türkiye’deki Rum Azınlık ile ilgili hazırlanacak raporun raportörü olan Fransız parlamenter Michel Hunault Türkiye ve Batı Trakya’yı ziyaret edecek. ABTTF’nin de raporla ilgili olarak Fransız parlamenterle işbirliği halinde olacağı açıklandı.

AKPM oturumları Batı Trakya açısından oldukça olumlu geçti

Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Yönetici Sekreteri Işıl Gachet ile de görüşen ABTTF heyeti Ekim 2008’de yayınlanacak 4. Yunanistan raporu ile ilgili olarak birlikte çalışma konusunda mutabakata vardı. Yunanistan’da son dönemde yaşanan hak ihlallerini ve vakıflar yasa tasarısını, yeni basın yasasını, anaokullarıyla ilgili sorunları aktaran ABTTF heyetine teşekkür eden Gachet raporun hazırlanmasında bu anti-demokratik gelişmelerin dikkate alınacağını açıkladı.

Hammerberg, Cilevics ve Gachet dışında bir çok parlamenter ve yetkili ile de görüşen ABTTF heyeti ziyaretten olumlu izlenimlerle ayrıldı. AKPM oturumlarını değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu şu ana kadar gerçekleştirdikleri AKPM ziyaretleri arasında en kapsamlı ve olumlu görüşmeleri yaptıklarını belirterek AKPM’deki parlamenter ve yetkililerden Batı Trakya sorununun çözümüne yönelik samimi izlenimler edindiklerini belirtti. Habipoğlu “AKPM’nin bu son oturumunda bir çok yetkili ile görüşme imkanı bulduk. Ziyaretimiz çok kapsamlı ve olumlu geçti. 2008 yılı içinde özellikle 19. madde ile ilgili önerge çerçevesinde AKPM’de Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili gelişmelerin yaşanacağı izlenimini edindik” şeklinde konuştu. AKPM’nin Yunanistan’daki azınlık hakları ihlalleri konusunda gittikçe daha duyarlı hale geldiğini belirten Habipoğlu “özellikle İnsan Hakları Komiseri Hammerberg Yunanistan’daki hak ihlalleri konusunda rahatsızlığını bir kez daha ortaya koydu ve Yunanistan nezdindeki girişimleri arttıracaklarını belirtti. Artık ülkemizin de Batı Trakya’daki ihlaller konusunda uluslararası rahatsızlığı görerek adım atması gerekiyor” dedi. ABTTF’nin bundan sonraki girişimlerinin sıklaşacağı da açıklanırken AKPM’nin 2008 yılı içinde özellikle Yunanistan’daki hak ihlallerini daha çok gündeme getirmesi ve Yunanistan’a baskı uygulanması yönünde adım atması bekleniyor.
GALERİ