ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ALMANYA KUZEY REN-VESTFALYA EYALET PARLAMENTOSU SEÇİLMİŞ MÜFTÜ AHMET METE'Yİ KABUL ETTİ

08.01.2008
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF Başkan Yardımcısı Sami Yusuf ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’den oluşan heyet 7 Ocak Pazartesi günü Almanya’da Kuzey Ren – Vestfalya Eyalet Meclisi’ni ziyaret etti. Batı Trakya etkinlikleri sebebiyle Almanya’da bulunan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin de katıldığı ziyarette ABTTF yetkilileri Kuzey Ren – Vestfalya Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Oliver Keymis tarafından yemeğe davet edildi. Başkan Yardımcısı Keymis heyete bir yemek vererek Batı Trakya konusunda ayrıntılı bilgi aldı. Ziyaret ve görüşme Almanya’nın seçilmiş müftüyü meşru temsilci olarak kabul ettiğine dair bir işaret olarak yorumlandı. Zira Almanya’da eyalet parlamentoları merkezi (federal) hükümetin izni olmadan dış ilişkilerle ilgili görüşme ve faaliyetlerde bulunamıyorlar.

Kuzey Ren – Vestfalya Eyaleti’nin başkenti Düsseldorf’ta bulunan eyalet parlamentosundaki görüşmede Müftü Ahmet Mete Batı Trakya Türk Azınlığı’nın karşı karşıya bulunduğu müftülükler, vakıflar, eğitim gibi sorunları aktardı ve yaşanan hak ihlalleri konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Keymis de Yunanistan’daki Türk Azınlığın maruz kaldığı hak ihlallerini hem kendisi hem de partisi adına şiddetle kınadığını belirtti. Keymis “Yeşiller Partisi olarak önceliğimiz bütün Avrupa’da temel hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla uygulanması ve insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu sebeple Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini özgürlüklerinin kısıtlanması, temel haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Yunanistan hak ihlallerine derhal son vermelidir” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Ziyaret Almanya’nın seçilmiş müftüyü tanıdığının bir işaretidir

Eyalet Parlamentosu Başkan Yardımcısı Keymis’i ABTTF’nin faaliyetleri hakkında bilgilendiren ABTTF yetkilileri de Almanya’da Batı Trakya Türk kültürünü daha etkin bir şekilde tanıtmayı amaçladıklarını ve bu sebeple Eyalet Parlamentosu’ndan destek beklediklerini ifade ettiler. Keymis bölgede düzenlenen kültürel faaliyetlere ABTTF ve Batı Trakya Türk derneklerinin de katılımı için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Keymis Batı Trakya Türk kültürünün Avrupa’da daha çok tanıtılması gerektiğini, ancak bu şekilde Batı Trakya sorununun Avrupa’da etkin bir şekilde anlatılabileceğini belirterek meclis olarak ABTTF ve Almanya’da ki Batı Trakya Türk derneklerine destek olacaklarını açıkladı. ABTTF Başkanı Habipoğlu da ABTTF olarak bölgede Batı Trakya Türk kültürünü tanıtmak için kültürel faaliyetlere de ağırlık vereceklerini belirterek bu şekilde Batı Trakya Türklerinin Almanya’da daha etkin hale geleceklerini açıkladı.

Oldukça samimi bir havada geçen görüşmenin ardından bir açıklama yapan Habipoğlu görüşmenin son derece önemli olduğunu ve çok faydalı geçtiğini belirtti. Seçilmiş müftünün Kuzey Ren – Vestfalya Eyalet Meclisi’ne kabul edilmesi ve bizzat meclis başkan yardımcısının seçilmiş müftü ile görüşmesinin çok önemli olduğuna değinen Habipoğlu “bu durum Almanya’nın halk tarafından seçilen müftüyü meşru temsilci olarak kabul ettiğinin bir işaretidir. Yunanistan da artık bunları görerek dini özgürlüklerimizi ihlalden vazgeçmeli ve seçilmiş müftülerimizi tanımalıdır” şeklinde konuştu. Eyalet meclisinden aldıkları destekle bölgede Batı Trakya kültürünü daha etkin tanıtmak için de çalışmalar yapacaklarını açıklayan Habipoğlu “Almanya’da Batı Trakya’yı daha geniş biçimde anlatacağız. Bu şekilde Almanya’daki Batı Trakya Türkleri daha etkin hale gelecekler, sosyal faaliyetlere daha çok katılacaklar” dedi. Görüşmenin ardından Kuzey Ren – Vestfalya Eyalet Meclisi’ni gezen heyet çalışmalar hakkında bilgi aldı ve ardından meclisten ayrıldı.
GALERİ