ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Kanal Avrupa’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları tartışıldı.

30.07.2007
Kanal Avrupa’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları tartışıldı.

Kanal Avrupa televizyonunda cuma akşamları canlı olarak yayınlanan Sivil İnisiyatif programında bu hafta Türkiye dışında yaşayan Türklerin sorunları tartışıldı. Almanya’daki Türk toplumu, Irak Türkmenleri ve Yunanistan’daki Türklerin sorunları masaya yatırıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının anlatılması için Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) davet edildiği programa ABTTF adına Genel Sekreter Özkan Reşit katıldı. 20 Temmuz Cuma akşamı saat 20:15’te canlı olarak yayınlanan program yaklaşık 2.5 saat sürdü ve programda Türkiye dışında, Asya ve Avrupa’da yaşayan Türk toplumlarının sorunları masaya yatırıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit Azınlığımızın sorunları ile ilgili geniş bilgiler verdi. Öncelikli olarak Batı Trakya Türkleri hakkında genel bilgiler veren Özkan Reşit Batı Trakya Türklerinin Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bırakıldığını belirterek Azınlığın antlaşmalardan kaynaklanan haklarını anlattı.

19. madde mağdurları ekranlarda bir kez daha gündeme taşındı.

ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit programda özellikle 19. madde üzerinde dururken vatandaşlıktan atılan Batı Trakyalı Türklerin yaşadığı mağduriyetleri anlattı. Irkçı 19. maddeden dolayı 43 yıl içerisinde yaklaşık 60 bin kişinin Yunanistan vatandaşlığından çıkarıldığını belirten Özkan Reşit “bu yasanın yarattığı mağduriyetler yasa 1998’de kaldırılmasına rağmen hala giderilmemiştir. Yunanistan bu yasanın olumsuz sonuçlarını kamuoyundan saklamaya ve gündemden düşürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu. Mağdurların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebilme konusundada sıkıntı yaşadıklarını belirten Genel Sekreter Özkan Reşit “ABTTF olarak sorunun giderilmesi için siyasi baskı oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun içinde bütün uluslararası kurumlar nezdinde kararlı lobi faaliyetleri yürütüyoruz. En son olarak AKPM’de 19. madde ile ilgili bir önerge kabul edildi. Sonbaharda da AKPM’den bir heyet Batı Trakya’ya giderek konuyla ilgili incelemelerde bulunacak” dedi.

Eğitim ve müftülükler sorunlarımız hala devam ediyor.

Eğitim konusundada hala sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Özkan Reşit, Batı Trakya’daki Türk okullarına yetersiz bilgiye sahip öğretmenler atandığını, nitelikli Türkçe öğretmenlerinin antlaşmalara rağmen görev yapmasına izin verilmediğini belirtirken “bu sebeple çocuklarımız kaliteli bir eğitim alamıyorlar. Yunan okullarına gitmek durumunda kalıncada asimilasyona maruz kalıyorlar” dedi. Yine antlaşmalarla tanınan dini özerkliğinde çiğnendiğini anlatan Özkan Reşit “hakkımız olmasına rağmen seçtiğimiz müftülerimizin görev yapması engelleniyor, onların yerine devletin atadığı müftüler görev yapıyor. Bu antlaşmalara aykırıdır” dedi. Almanya’daki Türklerin ve Irak Türkmenlerinin sorunlarının da konuşulduğu program saat 22:45’te sona erdi.
GALERİ