ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Birleşmiş Milletler ECOSOC İnsan Hakları Konseyi 5. Oturumu’na katıldı.

16.06.2007
ABTTF’nin Temmuz 2006’da Birleşmiş Milletler ECOSOC üyeliğinin gerçekleşmesinin ardından ilk ECOSOC İnsan Hakları Konseyi toplantılarına katıldı. BM ECOSOC İnsan Hakları Konseyi 5. Oturum Toplantıları 11-18 Haziran tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlendi. Oturumun ilk iki günkü toplantılarına katılan ABTTF, ECOSOC üyesi sivil toplum kuruluşları ile işbirliğini güçlendirme ve lobi faaliyetleri çerçevesinde Batı Trakya sorununu dünya kamuoyuna tanıtma konusunda önemli girişimlerde bulundu

İnsan Hakları Konseyi Genel Kurul’unda ülkelerdeki insan hakları ihlalleri ilgili BM raportörlerinin hazırladığı raporlar sunuldu. Ülkelerin Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcileri Büyükelçilerin de hazır bulunduğu Genel Kurul Oturumu’na ABTTF Akademik Araştırmalar Direktörü Barış Hasan ile katıldı.

Dünya kamuoyu Batı Trakya sorununu tanımaya başladı.

Toplantılarda özellikle 19. madde sorunu üzerinde duran ABTTF sorunun tanıtımı konusunda bir çok sivil toplum kuruluşu ve hükümet yetkilileri ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerden olumlu izlenimlerle ayrılan ABTTF bu konuda ECOSOC bünyesinde daha çok faaliyet düzenlenmesi konusunda taleplerle karşılaştı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümet ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin 19. madde sorununun daha fazla gündeme getirilmesi konusunu belirttiği toplantılar sonucu sorunun Avrupa ve Dünya kamuoyunda ilgi uyandırdığı şeklinde yorumlandı.

İnsan Hakları Konseyi toplantılarına katılmalarının ardından bir basın açıklaması yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu „Konsey toplantılarına ilk defa katıldıklarını ve bunun kendileri için önemli bir tecrübe olduğunu“ belirtti.

Birleşmiş Milletler’de artık sorunlarımızı sürekli gündeme getireceğiz.

Özellikle 19. madde konusunun toplantılarda ilgi uyandırmasının ardından ABTTF’ye ECOSOC üyesi sivil toplum kuruluşlarından 19. madde sorunu ile ilgili birlikte çalışma ve hareket etme önerileri geldi. Bu gelişmelerin sevindirici olduğunu vurgulayan Habipoğlu „bundan sonra ECOSOC bünyesindeki sivil toplum kuruluşları ile işbirliğini güçlendireceğiz ve 19. madde başta olmak üzere maruz kaldığımız insan hakları ihlallerini Birleşmiş Milletler’de yapacağımız çalışmalarla dünyaya anlatmaya devam edeceğiz“ dedi. Bundan sonraki oturumlara daha güçlü bir şekilde katılacaklarını ifade eden Habipoğlu, „Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını Birleşmiş Milletler platformlarında görüşülür hale getirinceye kadar çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz“ diyerek sözlerine son verdi.
GALERİ