ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) FUEN üyeliğine kabul edildi.

15.06.2007
ABTTF Basın Bildirisi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) FUEN üyeliğine kabul edildi.

16-20 Mayıs tarihlerinde Estonya’nın başkenti Talin’de düzenlenen Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) 52. Kongresi’nde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) kongre delegelerinin oy çoğunluğuyla FUEN asil üyeliğine kabul edildi. ABTTF ile birlikte Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği de (BTAYTD) asil üyeliğe kabul edildi. Alınan karara göre bundan sonraki FUEN kongrelerinde Batı Trakya Türk Azınlığı, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yük-sek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ile temsil edilecek.

ABTTF’nin üyeliği için FUEN’de tüzük değişikliğine gidildi.

Kongreye geçilmeden önce Delegeler Kurulu toplantısı yapıldı. FUEN Başkanı Romedi Arquint’in 2 yıllık faaliyet raporunu sunduğu konuşmanın ardından Genel Sekreter Frank Nickelsen’in bütçeyi sunduğu Delegeler Kurulu’nda, daha sonra Denetleme Kurulu Başkanı Hermann Heil değerlendirme ra-porunu okudu ve yapılan oylamada bütçe oy birliği ile kabul edildi. Bütçenin kabulünün ardından FUEN’de yeni başkan ve başkan yardımcılarının seçildiği oylamaya geçildi. Başkanlık için tek adayın bulunduğu seçimde Hans Heinrich Hansen oybirliği ile FUEN’in yeni başkanı oldu. 6 başkan yardımcılığı için 8 adayın yarıştığı başkan yardımcılıkları seçiminde eski yönetimden 4 aday yeniden başkan yardımcılığına seçilirken, 2 yeni isim başkan yardımcısı olarak FUEN yönetimine girmeyi başardı. Böylece Hans Heinrich Hansen başkanlığındaki FUEN’in yeni başkanlık divanı Heinrich Schultz, Jurij Brankack, Zlatka Mag Gieler, Andrea Rassel, Martha Stocker ve John Catcliffe’ten oluştu.

Ardından ABTTF’yi ilgilendiren en önemli gündeme geçilerek tüzük değişikliğine gidildi ve azınlıkların ülkeleri dışında bulunan azınlık örgütlerinin de FUEN’e üye olmasını sağlayan yeni tüzük delegelerin oy birliği ile kabul edildi. Bu değişikliğin ardından yapılan oylamada ABTTF, FUEN asil üyeliğine kabul e-dildi. Daha sonra, Delegeler Kurulu’nda sunulan 5 önerge oylanarak delegelerin oy birliği ile kabul edildi ve tavsiye niteliği taşıyan önergelerin Avrupa Birliği ve ilgili ülke hükümetlerine iletilmesine karar verildi.

Kongre’de azınlıkların eğitim sorunları öne çıkan unsur oldu.

Delegeler Kurulu’nun ardından kongre çalışmalarına geçildi. Kongre’nin açılışı FUEN Başkanı Romedi Arquint, Estonya Toplum ve Etnik İşler Bakanı Urve Palo, Estonya Ulusal Azınlıklar Birliği Başkanı Jaak Prozes, Talin Belediye Başkanı Edgar Savisaar ve Avrupa Azınlık Gençliği Birliği Başkanı Aleksander Studen-Kirchner’in konuşmaları ile yapıldı.

Kongre’nin ilk oturumunda Belçika Alman Kantonu Eğitim Bakanı Oliver Paasch, Belçika’da yaşayan Alman Azınlığın ana dillerinde eğitim konusunda kaydedilen ilerlemeleri anlatırken kendilerinin sahip olduğu haklara Avrupa’daki diğer azınlıklarında sahip olmasının gereği üzerinde durdu. Kongre’nin son-raki oturumlarında da ağırlıklı olarak eğitim konusu tartışıldı. Azınlıkların kendi ana dillerinde eğitim alabilmesinin en temel haklardan birisi olduğu özellikle vurgulanırken, düzenlenen basın toplantısında da devletlerin, azınlıkların eğitim haklarına yönelik hala uygulamaya devam ettiği kısıtlamaları kaldırması gerektiği belirtildi.

ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim sorunlarını gündeme getirdi.

ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit eğitimle ilgili oturumda yaptığı konuşmada, ana dilde eğitimin temel bir hak olarak görülmesi konusunda yapılan bütün uyarıların ve imzalanan antlaşmaların Yunanistan’da halen devlet tarafından dikkate alınmadığını belirtti. Uyarıları ve antlaşmaları göz ardı eden devletlere karşı neler yapılabileceğinin tartışıldığı oturumda Avrupa azınlıklarının sıkı iletişim halinde olmaya ve bu konuda ortak hareket etmeye devam etmesi ve azınlıklara ait sivil toplum kuruluşlarının bütün uluslararası kurumlar nezdinde lobi faaliyetlerini kararlılıkla sürdürmesi gerektiği üzerinde uzlaşıldı.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin (BTAYTD) Pervin Hayrullah ve Cemil Kabza ile temsil edildiği kongrenin diğer oturumunda Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) adına bir konuşma yapan Cemil Kabza da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’da basınla ilişkilerini anlatarak Batı Trakya Türk basını hakkında FUEN delegelerine ayrıntılı bilgi verdi.

Bir sonraki FUEN Kongresi Macaristan’ın Pecs kentinde.

Yoğun geçen kongre çalışmalarının ardından son günde bir sonraki, 53. FUEN Kongresi’nin Macaristan Alman Azınlığı’nın ve Macaristan Hükümeti’nin ev sahipliğinde 2008 yılının Mayıs ayında Macaristan’ın Pecs kentinde düzenlenmesine karar verildi. 52. FUEN Kongresi’ne Halit Habipoğlu başkanlığında Ge-nel Sekreter Özkan Reşit, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Kasap ve Mehmet Hüseyin’den oluşan 4 kişilik bir heyetle katılan ABTTF kongreden olumlu izlenimlerle ayrıldı. Kongreyi değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ABTTF’nin 4 yıldan bu yana FUEN kongrelerine katıldığını, ilk başta bir dias-pora kuruluşu oldukları için FUEN’e üyeliklerinin olamayacağının söylenmesine karşın yılmadan lobi faaliyetlerine devam ederek sonunda FUEN üyeliğine kabul edildiklerinin altını çizdi. Habipoğlu „ilk başta bize Yunanistan dışında bir kuruluş olduğumuz için FUEN’e üye olamayacağımızı söylediler. Fakat biz her FUEN kongresine katılarak demokratik bir mücadele yürüttüğümüzü kendilerine anlatmayı başardık. Sonunda da bizim üyeliğimiz için tüzük değiştirdiler ve ABTTF, FUEN’e üye oldu. Bir kez da-ha lobiciliğin önemi kanıtlandı“ dedi.

Kendileri ile birlikte FUEN üyeliğine kabul edilen bir diğer Batı Trakya Türk Azınlık örgütü Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni de (BTAYTD) kutlayan Habipoğlu „bundan sonra Batı Trakya Türk Azınlığı’nın FUEN’de 6 delegesi olacak. Bunu iyi kullanmalı ve her kongrede sorunlarımızı kapsam-lı bir şekilde anlatmalıyız“ diyerek sözlerini bitirdi.





GALERİ