ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti

17.04.2024

AKPM İlkbahar Olağan Genel Oturumu’na paralel gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde ABTTF Başkanı Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ile görüştü.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İlkbahar Olağan Genel Oturumu’na paralel olarak 15-17 Nisan 2024 tarihlerinde Strazburg’a çalışma ziyaretinde bulundu. 

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan ABTTF heyeti, AKPM üyesi parlamenterler ve Avrupa Konseyi organları ile yaptığı görüşmelerde Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü ile ilgili olanlar başta olmak üzere güncel sorunlarını dile getirdi. 

Üç günlük çalışma ziyaretinde ABTTF Başkanı Habip Oğlu, 1 Nisan’da görevine başlayan Avrupa Konseyi’nin yeni İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty ile makamında görüştü.

Strazburg’daki temasları çerçevesinde ABTTF heyeti, AKPM Norveç Ulusal Heyeti Başkanı ve AKPM’de Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkan Yardımcısı Ingjerd Schie Schou, AKPM Türk Heyeti Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş, AKPM Türk Heyeti üyeleri Abdurrahman Babacan, Mehmet Akalın, Mustafa Canbey, Sena Nur Çelik Kanat, Yunus Emre ve Zeynep Yıldız ve Avrupa Konseyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İcra Dairesi ile görüştü. 

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve siyasilerle yapılan görüşmelerde ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün son dönemde ciddi bir biçimde tehdit altında olduğunu ve sistematik olarak ihlal edildiğini belirterek, Mart 2024’te yapılan bir ankete göre ülkede her 10 kişiden yalnızca 3’ünün yargıya ve yargıçlara güvendiğini söylediğini kaydetti. Yunanistan’ın üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) ülkede hukukun üstünlüğünün giderek kötüleşmesini yakından takip ettiğine dikkat çeken Habip Oğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Şubat 2024’te aldığı kararla Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü tehdit eden ciddi gelişmeler karşısında AB Komisyonu’nu harekete geçmeye çağırdığını ifade etti. 

Habip Oğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun varlığını ve kimliğini inkar ettiğinin altını çizerek, ABTTF dahil Türk toplumunun kurum ve kuruluşları ile önde gelen temsilcilerinin siyaset ve ana akım medyada nefret söylemi ile doğrudan hedef gösterildiğini ve ötekileştirildiğini ifade etti. 

AİHM Kararları İcra Dairesi ile yapılan görüşmede ABTTF heyeti, Yunanistan’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhindeki AİHM kararlarını 16 yıldır uygulamadığını vurgulayarak, bunun hukukun üstünlüğü ilkesinin açık bir ihlali olduğunu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin söz konusu dava grubunu 11-13 Haziran 2024 tarihlerindeki bir sonraki toplantısında yeniden inceleyeceğini kaydetti.  
 

GALERİ