ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, 20. kuruluş yıldönümünü özel bir etkinlik ile kutladı

07.01.2009
3 Ocak 2009 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 20. kuruluş yıldönümünü muhteşem bir özel etkinlik ile kutladı. Dortmund Beyaz Saray’da gerçekleştirilen etkinlik büyük bir katılıma sahne olurken Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 1700 kişi katıldı. Yoğun kış şartlarına rağmen ağırlıklı olarak Almanya, Hollanda ve Belçika olmak üzere pekçok Batı Trakya Türkü, yüzlerce kilometre mesafe katederek geceye katıldı. ABTTF üyesi pekçok dernek otobüs tutup Federasyon’umuzun 20. kuruluş yılını kutladığımız özel etkinlikte yer alarak dayanışmanın en güzel örneğini sergiledi. Saat 17.00’de kapıların açılması planlanmasına rağmen yoğun kalabalık nedeni ile kapılar 16.30’da açılarak giriş öne alındı. ABTTF üyesi dernekler ile çatı kuruluş olan ABTTF’nin koordineli ve titiz çalışması ve başarılı bir organizasyon neticesinde 20. kuruluş yılı özel etkinliği büyük bir başarı ile gerçekleştirildi.

Gece, Grup Yeni Doğuş’un sahne almasıyla başladı. Geceye katılanlar, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yakından tanıdığı ve severek dinlediği Grup Yeni Doğuş’un şarkıları ile eğlendiler.

Ardından ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit tarafından selamlama konuşması yapıldı ve etkinliğe katılamayan ancak mesajlarını gönderen kurum, kuruluş ve kişilerin mesajları okundu. Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Yunanistan Berlin Büyükelçisi Tassos (Anastassios) Kriekoukis ile Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Ali Sami Toraman ve Yunanistan Anadolu Ajansı muhabiri Mehmet Hatipoğlu mesaj ve iyi dileklerini ilettiler.

Selamlama konuşmasının ve geceye katılamayan kişilerin gönderdiği iletilerin Ardından Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği’nden çocukların okudukları şiirler geceye katılanlara duygu yüklü anlar yaşatırken büyük alkış topladı.

Habipoğlu: ABTTF, Batı Trakya Türklerinin gönüllü elçisidir

Protokol konuşmaları ile devam eden gecede ilk konuşma ABTTF Genel Başkanı Halit Habipoğlu tarafından gerçekleştirildi. Tüm katılımcıları selamladıktan sonra Batı Trakya Türklerinin yeni yıllarını kutlayarak iyi dileklerini ileten Habipoğlu, ABTTF’nin 20. kuruluş yılınının kutlandığı gecede konuşmasında şöyle devam etti: “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tarihinde dönüm noktası olarak nitelendirdiğimiz 29 Ocak 1988 olaylarından yaklaşık bir ay sonra, 28 Şubat 1988 tarihinde Almanya’da faaliyet gösteren yedi derneğimiz Almanya Batı Trakya Türk Federasyonu’nu özveri ile kurmuştur. Çok zor şartlar altında geçen ilk yılların ardından ABTTF, bugün 30 derneği çatısı altında toplamayı başarmış durumdadır . ABTTF, bugün uluslararası zeminde saygınlık kazanmış ve kabul görmüş uluslararası sivil toplum örgütü haline gelmiştir. Batı Trakya Türk Azınlığı, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey’e özel danışmanlık statüsünde üye bir örgüt olarak Birleşmiş Milletler’dedir... Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zemininde sesini duyurmaktadır. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndedir... Avrupa Parlamentosu’ndadır... Avrupa Azınlıklar Federal Birliği (FUEN) üyesi bir örgüt olarak Avrupa Diyalog Forumu üyesidir...Son olarak Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile işbirliğinde temel araç işlevi görmek üzere oluşturulan, işbirliği ve bilgi değişim ağı olarak nitelendirilen Temel Haklar Platformu’na üye olarak seçilmiştir... ABTTF, Brüksel’de, Cenevre’de, Varşova’da, Paris’te, Nanjing’te, Helsinki’de ve daha pek çok yerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini dünyaya duyurmak ve uluslararası toplumun dikkatini çekmek için çaba göstermektedir. Elde ettiğimiz bu başarı, bu akşam burada sergilediğimiz birlik ve beraberlik bizlerin yani diasporada yaşayan Batı Trakya Türkleri ile derneklerimizin yöneticileri ve ABTTF Yönetim Kurulu’nun başarısıdır” dedi.

Devamında ABTTF Genel Başkanı, Batı Trakya Türklerinin dünyadaki gönüllü elçisi durumunda olan ve Azınlık’ın sesini Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda çeşitli panel ve toplantılar düzenleyerek ve pek çok zeminde yazılı bildiriler sunarak Azınlık’ın sorunlarını dile getirdiklerini ifade etti. Habipoğlu, böylesine anlamlı bir günde düzenlenen özel etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini ilettikten sonra Azınlık’ın oyları ile seçilen PASOK üyesi vekilleri ve seçilmiş müftüleri aralarında göremedikleri için üzüntü duyduklarını ifade etti. Devamında Habipoğlu, anavatan Türkiye ve ülkemiz Yunanistan’dan gelerek bu akşam aralarında olan ABTTF Uluslararası İlişkiler ve Lobi Çalışma Grubu üyeleri Rıdvan İsmail ve Rıdvan Molla İsa ile Türkiye’den çalışmaları ile ABTTF’ye destek olan ABTTF Uluslararası İlişkiler ve Lobi Çalışma Grubu üyesi Melek Kırmacı’ya teşekkürlerini sundu ve Batı Trakya sevdalısı insanlar olarak yollarına devam edeceklerini belirtti.

Ardından 14. ABTTF Genel Başkanı Habipoğlu, ABTTF Yönetim Kurulu üyelerini sahneye davet ederek gecesini gündüzüne katarak karşılık beklemeden hatta kendi cebinden harcayarak Azınlık için çalışan Batı Trakya sevdalısı insanlar olarak Azınlık’a hizmet etmekten gurur duyduklarını ifade etti. Yine Habipoğlu, ABTTF çalışanlarından Kurtuluş Engin Soyyılmaz ile Serap Yusuf’a teşekkür amacı ile çiçek sundu. ABTTF Yönetim Kurulu üyelerinin eşlerini sahneye davet ederek eşlerine verdikleri destek ve gösterdikleri özveriden dolayı kendilerine teşekkürlerini sunarak çiçek takdiminde bulundu.

ABTTF Genel Başkanı Halit Habipoğlu, konuşmasını sona erdirdikten sonra eski T.C. Gümülcine Başkonsolosu olarak görev yapmış T.C. Stuttgart Başkonsolosu Ümit Yardım, T.C. Essen Başkonsolosu Dr. Hakan Akbulut, FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, ABTTF’nin ilk Genel Başkanı Cafer Alioğlu, TRT Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Rüstem Avcı, TRT Yapımcı-Yönetmen-Metin Yazarı Metin Edirneli’yi sahneye davet ederek kendilerine plaketlerini sundu.

ABTTF’nin ilk Genel Başkanı Cafer Alioğlu plaketini alırken ABTTF’nin ilk günlerinde zor şartlar altında çalıştıklarını ancak birlik ve beraberlik sayesinde bugün ABTTF’nin 20. kuruluş yılını kutladıklarını ifade etti. Alioğlu, “Bugün, ABTTF’nin emin ellerde olduğunu görüyorum. Yunanistan’da elde edilen hakların çoğu ABTTF’nin gösterdiği çabanın ve attığı zemin üzerine inşa edilmiştir. Bunu kimse inkar edemez” şeklinde konuştu. Batı Trakya Türklerinin yakından tanıdığı ve hayranlık duyduğu TRT Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Rüstem Avcı ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yakından tanıdığı ve Azınlık’a verdiği destek ile tanınan TRT Yapımcı-Yönetmen-Metin Yazarı Metin Edirneli, ABTTF tarafından kendilerine sunulan plaketin 2009 yılı için en güzel hediye olduğunu ifade ederek teşekkürlerini bildirdiler.

Son olarak Habipoğlu, Avrupa’daki ulusal azınlıklara ait kuruluşları çatısı altında toplayarak bağımsız bir kuruluş olarak kurulan, bugün 32 ülkeden 84 kuruluştan oluşan üye sayısına sahip olan Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen’e sunulan teşekkür plaketini geceye Hansen adına katılan FUEN Direktörü Jan Diedrichsen’e iletti.

Büyük bir katılımın gerçekleştiği gecede birlik ve beraberlik sergilendi

ABTTF Genel Başkanı Habipoğlu tarafından gerçekleştirilen protokol konuşmasını diğer protokol konuşmaları izledi. ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit sunuculuğunu yaptığı gecede geçmişte T.C. Gümülcine Başkonsolosu olarak görev yapmış, şu an T.C. Stuttgart Başkonsolosu olarak görev yapan sayın Ümit Yardım’ı konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti. Sayın Başkonsolos Yardım, ABTTF’nin 20. kuruluş yılını kutladıktan sonra Batı Trakya Türklerini tebrik etti. Sayın Başkonsolos, “Sizler Batı Trakya’da yaşayan Türklerin bir parçası olarak burada, Almanya’da yaşıyorsunuz. ABTTF çatısı altında sağlamış olduğunuz birlik ve beraberlikten memnuniyet duyduğumu ifade ederek sizler tebrik etmek isterim. Sizin sorunlarınıza Gümülcine’de görev yaptığım sırada yakından şahit oldum. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak sizlerin arkasındayız” şeklinde konuştu.

Ardından ABTTF Genel Sekreteri Reşit, T.C. Essen Başkonsolosu sayın Dr. Hakan Akbulut’u sahneye davet etti. Sayın Başkonsolos Akbulut, ABTTF’nin 20. kuruluş yıldönümünü tebrik ederek tüm Batı Trakyalıların yeni yılını kutlayarak iyi dileklerini iletti. Ardından sayın Başkonsolos, ABTTF’nin Batı Trakya Türkleri adına yürüttüğü çalışmaları takdir ile karşıladıklarını ifade ederken Batı Trakya Türklerinin ABTTF gibi bir kuruluşa sahip olmakla çok şanslı olduklarını ve ABTTF’nin son yıllarda uluslararası zeminde gösterdiği faaliyetin oldukça etkili ve olumlu bir etki yarattığının görüldüğünü söyledi. Sayın Başkonsolos, anavatan Türkiye olarak anlaşmalardan doğan haklarına dayanarak Batı Trakya Türklerine yapılan haksızlıkları dile getirdiklerini de ekledi. Sayın Başkonsolos, Batı Trakya Türklerinin yoğun kış şartları altında yüzlerce kilometre mesafe katederek Hollanda’dan ve Belçika’dan dahi gelerek gecete katılmalarının Batı Trakya Türkleri arasındaki birlik ve beraberliğin kanıtı olduğunu ifade ederken böylesi bir birlik ve beraberlik tablosunda yer almaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

Müteakiben ABTTF Genel Sekreteri, Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Hasan Küçük’ü konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti. Küçük, ABTTF’nin 20. kuruluş yıldönümü özel etkinliğine katılan Batı Trakya Türklerini selamladıktan sonra ABTTF’nin 20. yılını tebrik etti. Küçük, “Genel Başkanım Op. Dr. Erol Kaşifoğlu’nu temsilen aranızda bulunarak bu birlik ve beraberlik duygusunu paylaşmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Sizlere Genel Başkanım’ın en içten selam ve iyi dileklerini getirmiş bulunuyorum. Batı Trakya Türklerine yapılan haksızlıklar karşısında verilen mücadeleye gönül vermiş insanlar üç bölgede faaliyet gösteriyorlar. Yunanistan’da Batı Trakya’da, anavatan Türkiye’de ve diasporada.... Diasporada yaşayan Batı Trakyalılar, Avrupa ağırlıklı olmak üzere uluslararası zeminde Batı Trakya Türkleri adına faaliyet gösteriyor. Bugün, 20. yılını kutladığımız ABTTF’nin Türk Azınlık’ın mücadelesinde pekçok başarıya imza attığı ortadadır. ABTTF’yi başarılarından ve çabalarından dolayı kutlarım” şeklinde konuştu.

Son olarak ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, FUEN Direktörü Jan Diedrichsen’i konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti. Diedrichsen, “FUEN ailesinin bir üyesi olarak sizleri candan selamlarım. Ayrıca FUEN Başkanı Hansen, aranızda bulunamamaktan dolayı üzgün olduğunu belirterek selamlarını iletti. ABTTF, yıllardır bizim ile birlikte... Son iki yıldır ise ABTTF, FUEN’in üyesi olarak aktif bir üye olarak faaliyet gösteriyor. Ülkeniz Yunanistan’da ne kadar baskı altında olduğunuzu gayet iyi anlıyorum. Ülkenizdeki Makedonların Gökkuşağı partisinin kurultayına iştirak ettiğimde hiç alışık olmadığım bir ortam ile karşılaştım. AB üyesi Yunanistan yasalarına uygun olarak kurulmuş siyasi bir partinin kurultayı polisler eşliğinde gerçekleştirildi. ABTTF’nin gerçekleştirdiği her türlü çalışmanın yanında olduğumuzu belirtiriz. Artık yalnız değilsiniz” şeklinde konuştu.

Batı Trakya Türkleri, dayanışma ve beraberlik içerisinde eğlendiler

Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği’nin çocukların folklor gösterileri ile devam eden gecede çocukların gösterileri büyük beğeni topladı. Ardından ABTTF ve üyesi dernekler tarafından finanse edilerek hazırlanan “Dünden Bugüne Batı Trakya Türk Azınlığı” adlı belgeselin fragmanı gösterildi.

Batı Trakya Türklerinin yakından tanıdığı ve severek dinlediği TRT Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Rüstem Avcı, sahne alarak seslendirdiği Rumeli türküleri ile Batı Trakya Türklerine duygu dolu ve eğlence dolu anlar yaşattı. Gecenin geç saatlerine kadar süren eğlencede Batı Trakya Türkleri bol bol eğlenerek ABTTF’nin 20. kuruluş yılını hep birlikte mutluluk içinde kutladı.
GALERİ