ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

HABİPOĞLU, MANDACI VE METE MESCHEDE'DE BATI TRAKYA KONULU PANELDE KONUŞTU

11.01.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF)’nun 20. kuruluş yılı çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin ilki Meschede’de gerçekleştirildi. ABTTF üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Güncel Durumunun Değerlendirilmesi” konulu panele ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun yanı sıra Almanya’da bulunan İskeçe Milletvekili Dr. Çetin Mandacı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete konuşmacı olarak katıldı. Meschede’de ve yakın bölgelerde yaşayan Batı Trakya Türklerinin de ilgi gösterdiği panelde Batı Trakyalılar uzun bir aradan sonra ilk kez İskeçe’den gelen üst düzey yetkilileriyle buluşma fırsatı yakaladılar. Panelin başlamasından önce Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Naim Rüşüt bir konuşma yaparak Batı Trakyadan gelen milletvekili Mandacı ve müftü Mete’ye teşekkürlerini sunarak Meschede’dedeki Batı Trakya Türklerinin durumları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra panele geçildi ve ilk olarak panel yöneticisi ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit Avrupa’daki Batı Trakya derneklerinin durumları ve faaliyetleri ile ilgili geniş bilgiler verdi. Ardından söz alan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da ABTTF’nin uluslararası faaliyetlerini anlattı ve elde edilen başarılardan söz etti. Habipoğlu “Federasyonumuzun uluslararası faaliyetleri şu anda çok iyi durumda. Batı Trakya’daki temsilcilerimiz Yunanistan’da, Türkiye’deki derneklerimiz Türkiye’de, biz ABTTF de Avrupa’da işbirliği içinde bu mücadeleyi yürüteceğiz” şeklinde konuştu. Batı Trakya’daki son siyasi gelişmelere de değinen Habipoğlu milletvekillerinin mensubu oldukları parti politikalarının dışına çıkmalarının zor olduğunu belirterek, “milletvekillerimizle güçlü bir işbirliği içindeyiz, parti politikaları sebebiyle onların bağıramadıkları yerde biz sesimizi yükselteceğiz” dedi. Azınlık siyasetinin de parti siyasetinden ayrı tutulması gerektiğini vurgulayan Habipoğlu “Azınlık köylerinde siyasi parti bürolarının açılmasını doğru bulmuyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Azınlık artık milletvekili değil, bakan, bakan yardımcısı çıkarabilecekmi diye düşünmelidir

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de paneldeki konuşmasında din özgürlüğünden, eğitime kadar bir çok konuya değindi. Özellikle Azınlığın kimliğinin yok edilmeye çalışıldığını belirten Mete “Azınlık içinde farklı kimlikler olduğunu iddia ederek Azınlığı yapay bir şekilde bölmeye çalışıyorlar ama Azınlık da bunun farkında ve her Azınlık üyesi kimliklerinin tek olduğunu, ‘Türk’ olduğunu biliyor. Bu Azınlığın kimliği ‘Türk’tür ve bunu böyle kabul etmek zorundalar” dedi. İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı da parlamentoda Azınlık için yürüttükleri çalışmaları anlattı. Milletvekili Mandacı Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman ile birlikte kararlılıkla mücadele ettiklerini belirtti. Mandacı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut durumuna da değinerek Azınlığın siyasette iddialı olması gerektiğini söyledi. Mandacı “son seçimlerde Azınlık olarak bir bütün olduğumuzu kanıtladık. Artık milletvekili çıkarabilecekmiyiz diye değil, bakan yardımcısı, bakan çıkarabilecekmiyiz diye düşünmemiz gerekir” şeklinde görüşlerini ifade etti. Konuşmaların ardından katılımcıların soruları yanıtlamasıyla panel sona erdi.

GALERİ