ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ARA

Anavatanımız Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Trakya’yı ziyaret etti

11.12.2017
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Anavatanımızın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anavatan Türkiye’nin Batı Trakya Türklerinin garantörü olduğunu bizzat Batı Trakya’ya gelerek herkese gösterdi”

Batı Trakya Türklerinin anavatanı Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7-8 Aralık 2017’de Yunanistan’ı ziyareti etti. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un daveti üzerine Yunanistan’a gelen Erdoğan, 7 Aralık’ta Atina’da bir dizi temas gerçekleştirdikten sonra 8 Aralık 2017 Cuma günü Batı Trakya’yı ziyaret ederek soydaşlar ile biraraya geldi. 65 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı nezdinde gerçekleştirilen ziyaret Batı Trakya Türklerini çok sevindirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Başmüftüler niye atamayla geliyor?”

7 Aralık 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanı ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Saray’nda resmi törenle karşılanan Erdoğan, Yunan mevkidaşı Pavlopulos ile yaptığı görüşmede Batı Trakya Türklerini de gündeme getirerek “Lozan’da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz, doğru ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nde Türk ifadesi orada geçmektedir. Bu kararlarıyla da orada vardır” dedi. Lozan Antlaşması’nın uygulanmayan hükümleri arasında başmüftülük konusunu gündeme getiren Erdoğan, “Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan’ın uygulanabilirliğini ortaya koymamız lazım” diyerek Lozan’ın güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmede de Lozan konusu gündeme geldi. Çipras’ın Lozan Antlaşması’nın yeniden yapılandırılmasının söz konusu olamayacağı yönündeki açıklamasına yanıt olarak Erdoğan, “Lozan sadece Ege’yi mi kapsıyor? Batı Trakya’daki azınlıkların hukuku yok mu? Başmüftüler niye atamayla geliyor?” diye sordu.

Batı Trakya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Trakya Türkleri tarafından coşkuyla karşılandı

Atina’daki temaslarının ardından 8 Aralık Cuma günü Recep Tayyip Erdoğan Gümülcine’ye geldi. Cumhurbaşkanı’na Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Batı Trakya kökenli Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eşlik ettiği ziyarette Cumhurbaşkanı, Gümülcine Kırmahalle’de “Reis sana canım feda!”, “Allah sizi başımızdan eksik etmesin Osmanlı torunu!”, “Dik dur eğilme, bu millet seninle” sloganları ile karşılandı.

Kırmahalle Camii’nde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kıldırdığı Cuma namazını eda eden Cumhurbaşbanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, Cuma namazının ardından Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi’ni ziyaret etti. Burada Batı Trakya Türk toplumu temsilcileri ile görüşen Erdoğan, “Daha önce Başbakan olarak geldim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak buraya gelmek tekrar bana nasip oldu. (...) 65 yıl aradan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nden bir Cumhurbaşkanı olarak ben sizlerle bir aradayım. Sizler burada özellikle topraklarınızla, kimliğinizle, kişiliğinizle bir varlık mücadelesini verdiniz. Sizleri bundan dolayı kutluyorum tebrik ediyorum” dedi.

Erdoğan: “Türkiye olarak Rum vatandaşlarımıza yönelik yaklaşımımızın benzerini Yunanistan’dan beklememizin hakkımız olduğuna inanıyorum”

“Sizlerin, Lozan Anlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz. Görüştüğüm tüm Yunanistan yetkililerine bunları ifade ettim.” diye konuşan Erdoğan, İstanbul Rumlarının sorunlarına yönelik olarak Türkiye’nin yaklaşımına benzer yaklaşımları Yunanistan’dan beklemenin hakları olduğuna inandıklarını kaydetti. Erdoğan, Batı Trakya Türklerinin Lozan Antlaşması hükümleri ve AB standartlarına uygun bir davranış beklemelerinin hakları olduğunu ifade etti.

Celal Bayar Lisesi ziyaretinin ardından Gümülcine’de bir otelde Batı Trakya Türklerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan Antlaşması’nın yalnızca Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanmadığını hatırlatarak mevcut koşullar altında özellikle başmüftülük ve eğitim alanındaki sorunların çözümüne yönelik olarak Lozan’ın güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Anavatanımız Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Trakya ziyareti bizleri gururlandırmış ve çok mutlu etmiştir. Cumhurbaşkanı, anavatan Türkiye’nin Batı Trakya Türklerinin garantörü olduğunu bizzat Batı Trakya’ya gelerek herkese göstermiştir. Beraberinde pekçok bakanla bölgemizi ziyaret anavatanımızın Cumhurbaşkanı, Batı Trakya’dan önce Atina’da yaptığı görüşmelerde sorunlarımızı açık yüreklilikle dile getirmiş, sorunlarımızın çözümüne yönelik olarak Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Anavatanımız, tüm medya temsilcileri ve kamuoyu önünde ülkemizin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ına Lozan’ın uygulanması konusunda bizlere haksızlık yapıldığını açıkça söylemiş, Batı Trakya Türklerine karşı ayrımcılık yapıldığını alenen belirtmiştir .Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı, Batı Trakya Türklerinin Lozan ve AB standartlarına uygun bir muameleyi devletleri Yunanistan’dan beklemelerinin hakkı olduğunu söylemiştir. Evet, istediğimiz tam da bu! Bizler Türk’üz, Batı Trakya Türk’üyüz. Tek isteğimiz de yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklarda hak ettiğimiz şekilde yaşamımızı sürdürmek! Bu mücadelemizde Batı Trakya Türkleri olarak arkamızda da garantör olarak güçlü bir anavatan olarak Türkiye olduğunu şimdi herkes görmüştür. Umarız ki anavatanımızın Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti Batı Trakya Türkleri açısından bir dönüm noktası olur, ülkemizde hak ettiğimiz şekilde yaşadığımız günlerin başlangıcı olur.” diye konuştu.