ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Seçilmiş Müftülerin İnsan Hakları Mahkemesi davaları 7. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu’na taşıdı

07.10.2006
Tek sivil toplum örgütü olarak 7. Kuzey- Güney Avrupa Ekonomik Forumu’na davet edilen ABTTF, 38 ülkeden 150 delegasyonun katıldığı toplantıda, Batı Trakya’da ihlal edilen din özgürlüklerini dile getirdi.

Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) ve Norveç Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 7.’si organize edilen Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu, 28-29 Eylül 2006 tarihleri arasında Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleştirildi. Yaşanan son gelişmeler nedeniyle bu yıl ‚Dinlerarası Hoşgörü’ konusunun da işlendiği Foruma, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki davaları nedeniyle, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) da davet edildi.

Norveç Dışişieri Bakanı Jonas Gahr Störe, Dış Ekonomik İşbirliği Kurulu (DEİK) Şeref Üyesi ve Kuzey – Güney Avrupa Ekonomik Forumu Kurucusu Şarık Tara, Almanya Devlet Eski Bakanı ve INEA Başkanı Prof.Dr. Jürgen Gramke, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültürden Sorumlu Komiseri Jan Figel, T.C. Eski Başbakanı Mesut Yılmaz başta olmak üzere, bakanlar, eski bakanlar, bir çok kurum, kuruluş ve hükümet temsilcisi, uzman ve medya mensubunun katıldığı, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg himayesinde, Norveç Dışişleri Bakanlığı ve Intitute for European Affairs (INEA)/Avrupa İlişkileri Enstitüsü tarafından organize edilen ve 2 gün süren 7. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu boyunca düzenlenen panellerde, yaşanan gelişmeler ve ilerlemeler kapsamında kuzey güney Avrupa yakınlaşması, Avrupa içinde ihtiyaç duyulan stratejik işbirliği ve AB üyesi olmayan ülkelerle iletişim konuları masaya yatırıldı. Son dönemlerde Avrupa’da ‚din’ konusunda yaşanan dramatik gelişmeler nedeniyle, toplantının ilk günü „Dinlearası Hoşgörü“ konusuna ayrıldı.

7. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu toplantısının açılış konuşmalarından ilkini yapan INEA Almanya Sorumlusu Prof. Dr. Jürgen Gramke, Batı Avrupa ülkelerini, terörle mücadele konusunda verdikleri uğraş ve harcadıkları parayı, dinlerarasındaki diyalog konusuna yönlendirememeleri konusunda eleştirdi.

Geçmişte din adına yeteri kadar savaşın yaşandığını vurgulayan Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu Türkiye Temsilcisi ve DEİK Şeref Üyesi Dr. Şarık Tara, II. Dünya Savaşı ardından yükselen milliyetçilik ve soğuk savaş dönemi ardından Avrupa ülkelerinin yaşananlardan dolayı bir günah keçisi aradığını ve bunun için İslam’ı seçtiğini belirtti.

Dinlerarası hoşgörü konusunu ele almak için Norveç gibi tarafsız bir ülkenin seçilmesinin, sorunların çözümüne kolaylık getireceğini söyleyen Norveç Dışişieri Bakanı Jonas Gahr Störe, kendi ülkesinde İslamfobi ya da ırkçılık sorunlarının yaşanmadığını ifade etti. ‚İslam terörü’ ifadesini çok yanlış bulduğunu ve de İslam’ın belli kesimler tarafından kullanıldığını vurgulayan Störe, birlik ve barış içerisinde yaşayabilmek için dinlerarası diyaloğun kaçınılmaz olduğunun ve diyaloğun faklı toplumlar arasında köprü görevi üstlendiğinin altını çizdi.

Dinlerarası Hoşgörü ve Avrupa Birliği’nin ekonomik sorunlarının ele alındığı iki gün boyunca, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve tercüman Nesrin Hatzimehmet tarafından yapılan kulis çalışmalarında, 38 farklı ülkeden katılan 150 delegeye, Batı Trakya azınlığının din sorunları anlatıldı. Türk azınlığın seçtiği Müftülerin statüsünün Yunanistan tarafından hala tanınmadığı,. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın Yunanistan’a karşı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı ve haklı çıktığı davalar dile getirildi. Bu şekilde Batı Trakya’da yaşanan din özgürlüğü ihlallerinin yalnızca Batı Trakya Türk azınlığı değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da açıkça ortaya konulduğu gösterildi.

Toplantıda, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu tarafından katılımcılara sunulan, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in, İnsan Hakları Mahkemesi tutanakları büyük ilgi gördü. Ayrıca, ABTTF’nin her ay düzenli olarak Türkçe, İngilizce, Almanca ve Yunanca olmak üzere dört farklı dilde çıkardığı haber Bültenleri ve bilimsel çalışmaları da katılımcılara dağıtıldı.

Dinlerarası Hoşgörü ve Avrupa Birliği’nin ekonomik sorunlarının ele alındığı iki gün boyunca, ABTTF tarafından yapılan kulis çalışmalarını değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „ABTTF, 7. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu’na davet edilen tek sivil toplum örgütüydü. 38 farklı ülkeden 150 delegenin katıldığı toplantıda, Batı Trakya’daki azılığımızın yaşadığı sorunları geniş bir kitleye ulaştırma imkanı bulduk ve ileriki dönemlerde gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalarda bizimle severek işbirliği yapacak insanlar tanıdık“ diye konuşarak, ABTTF’nin, dolayısıyla Batı Trakya Türk azınlığın uluslararası alandaki faaliyetlerinin çok önemli olduğunun altını çizdi.
GALERİ