ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ECOSOC üyeliğimiz ve bize getirecekleri

06.09.2006
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 2006 yılı Temmuz ayı itibarıyla Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne bağlı bir sivil toplum örgütü oldu. Özel statülü sivil toplum örgütü olarak ECOSOC’a dahil olan ABTTF, bu statüyle, uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalarda daha etkin bir duruma gelecek.

1988 yılında, Batı Trakya’da yaşayan azınlığın haklarını daha etkin bir şekilde savunabilmek amacıyla kurulan ABTTF zaman içerisinde büyük başarılara imza attı. O dönem 7 derneğin çatı örgütü olan ABTTF’nin bünyesinde bugün 29 dernek yer alıyor.

Federasyon, uluslararası alandaki faaliyetlerine 1990 sonrasında hız verdi. Azınlığımızın sorunlarını daha geniş kitlelere ulaştırıp çözüm yolları aramak için, başta HABİTAT ve AGİT olmak üzere uluslararası alanda gerçekleştirilen bir çok toplantıya katılmaya başladık. Toplantılarda, azınlığımızın yaşamış ve yaşamakta olduğu sorunları içeren sunumlarımız, katılımcıların dikkatini çekiyordu. Ülkemiz Yunanistan’da kimliğimiz reddediliyordu ama uluslararası toplantılarda Türk kimliğimizle kabul görüyorduk. ECOSOC üyeliğinin ABTTF’yi çok daha güçlü kılacağını düşünerek 1998 yılında ECOSOC üyeliği için başvuruda bulunduk.

ECOSOC üyesi olabilmek için belli bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Mesela, ulusulararası alanda gerçekleştirilen faaliyetler bu anlamda büyük rol oynuyor. 2002’de yeniden Federasyon Başkanı seçildiğimde ECOSOC üyeliğiyle ilgili çalışmalara da hız verdik.

Federasyonumuz, azınlığımızın, insan hakları, demokrasi, eğitim ve hukuk alanında yaşadığı sorunlarla ilgili önemli çalışmalar yapmaktadır. Tüm bu çalışmalarımızı gösteren, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Yunanca olmak üzere dört farklı dilde hazırladığımız web sayfamızla, başta tüm dünyadaki Batı Trakyalılar olmak üzere, Türk, Yunan ve uluslararası önemli kuruluşlara rın yer aldığı çok geniş bir kesime hitap ediyoruz. Ayrıca basın çalışmalarımız ve iki yıldır 4 farklı dilde çıkardığımız aylık bültenlerimiz büyük ilgi görüyor.

Davamızın haklılığı, kurumumuzun şeffaflığı, yayınlarımız, web sayfamız ve uluslararası alandaki girişimlerimiz, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne bağlı bir sivil toplum örgütü olmamızda önemli rol oynadı. Özel statülü sivil toplum örgütü olarak ECOSOC’a dahil olan ABTTF, bundan böyle, azınlıklar ve Batı Trakya Türk azınlığını ilgilendiren konularda Birleşmiş Milletler’e (BM) danışmanlık ve BM’nin uluslararası toplantılarında sunum yapabilecek

ECOSOC, bunca yıllık çalışmalarımızın meyvelerinden yalnızca biri. Bundan böyle faaliyetlerimize daha da hız vereceğiz. Uluslararası alanda, azınlığımızın hep dile getirilen çok önemli sorunlarının yanında, bugüne kadar dile getirilememiş diğer sorunlarını da anlatacağız. Azınlık hakları, göç, uluslararası hukuk, din, insan hakları, yerel yönetimler, eğitim, kültür, ekonomi, gelişim, aile, kadın, çocuk ve gençler BM’de ağırlıklı olarak çalışacağımız konu başlıklarını oluşturuyor.

Federasyon olarak bu kapsamda yapacağımız ilk çalışma gençlere yönelik olacak. Son Yönetim Kurulu toplantısında aldığımız kararla, kapılarımızı gençlere açmaya karar verdik. Federasyonumuzda, üniversite eğitimi almış olan ve bizimle çalışmak isteyen Batı Trakyalı geçlerden bir çalışma grubu oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde web sayfamız ve basın aracılığıyla bir duyuru yaparak gençlerin bize başvuruda bulunmalarını isteyeceğiz.

Bütün gayretimiz, insan hakları ve demokrasiye bu denli önem verilen Avrupa’da, azınlığımızın haklarını gerektiği gibi kullanabilmesine yöneliktir. Bu güne kadar başardıklarımız, bundan sonra başaracaklarımızın garantisidir.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ