ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

HABITAT’ta Batı Trakya Türkleri’nin yerleşim ve eğitim sorunları anlatıldı

04.07.2006
18-23 Haziran 2006 tarihleri arasında Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen ve tüm düny-adan 6 bine yakın delegenin katıldığı Birleşmiş Milletler HABITAT toplantılarında, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından, altyapı, yerel yönetimler ve eğitm başta olmak üzere Batı Trakya’da yaşanan sorunlar dünya kamuoyuna anlatıldı.

Batı Trakya’da yaşanan sorunlarla ilgili siyasi lobi çalışmalarının yanında, azınlığın bölgede yaşadığı eko-nomik ve sosyal sıkıntıların da uluslararası alanda dile getirilmesi gerektiği düşüncesiyle, ABTTF Başkanı Halit Habiboğlu ve ABTTF Lobi Çalışma Grubu ve Ankara Batı Trakya Türk Birliği eski Genel Sekreteri Barış Hasan’ın katıldığı Birleşmiş Milletler HABITAT toplantılarında katılımcılara Batı Trakya ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

Az gelişmiş toplumların kalkınma sorunlarıyla ilgili önemli görevler üstlenen HABITAT’ın, Batı Tra-kya’daki Türk azınlığın yerel yönetimler, kalkınma ve eğitim ile ilgili sorunlarının dile getirilmesi konusunda son derece önemli bir kurum olduğunu belirten ABTTF Başkanı Habiboğlu, „HABITAT’ta, Japonya’dan Kanada’ya dünyanın dört bir yanından gelen delegeler ve Birleşmiş Milletler yetkilileri ile görüşme imkanı bulduk, bu görüşmelerde Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığı üzerine uyguladığı baskılar ve insan hakkı ihlallerinin yanısıra, azınlık bölgesinde yaşanan altyapı, gelişim ve eğitim sorunlarını anlattık. Görüştüğümüz kişilerden, bu sorunlarla ilgili olarak kendi ülkeleri ve uluslararası plat-formlarda azınlığımız lehine destek sözü aldık“ diye konuştu.

Birleşmiş Milletler’in özellikle azınlıkların kültür ve haklarının korunmasına yönelik bir çok sözleşmesi olduğuna dikkat çeken Halit Habiboğlu, „Batı Trakya, AB Komisyonu raporlarıyla Avrupa Birliği’nin so-syo ekonomik açıdan en gelişmemiş bölgesi olarak kabul edilmiştir. Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler’in sözleşmelerine imza attığından yola çıktığımızda Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak lobi faaliyetleri bi-zim için büyük önem arzetmektedir„ şeklinde konuştu.

Toplantıda yaptığı konuşmada Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. maddesi değinen Barış Hasan, Batı Tra-kya Türklerinin, Yunanistan’ın siyasi uygulamaları nedeniyle yaşadığı mağduriyetlerle ilgili bilgi verdi. Yunanistan Vatandaşlık Yasası’nı 43 yıl boyunca yürülükte kalan 19. maddesi nedeniyle 80 bin civarında Batı Trakya Türkünün vatandaşlıktan çıkarıldığını, maddenin yürürlükten kalkmasına rağmen yaşanan sorunların devam ettiğini öğrenen diğer HABITAT delegeleri, Yunanistan’daki bu uygulamaları kınadıklarını belirtirken yaşananlarla ilgili şaşkınlıklarını da gizleyemediler.

UNESCO’nun Kanada Temsilcisi’nden ABTTF’ye destek sözü

Toplantıların ve yapılan görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirten Halit Habiboğlu, ABTTF olarak Batı Trakya’da yaşanan sorunları uluslarası platformlara taşımaya devam edeceklerini vurguladı. UNESCO’nun Kanada Temsilcisi Bernard Combes’e Batı Trakya’daki eğitim sorunlarını anlattıklarını i-fade eden Habiboğlu, „Yaptığımız görüşmede Combes’den azınlığımızın yaşadığı eğitim sorunlarına yönelik yapılacak çalışmalar konusunda destek sözü aldık“ dedi.

Türk kültürüne ait tarihi eserlerin koruma altına alınması gerekir

Toplantılarda Batı Trakya’da Türk kültürüne ait tarihi eserlerin korunmasına yönelik sıkıntılar yaşandığını da belirten ABTTF, azınlık kültürü için büyük önem taşıyan tarihi yapıların bakımsızlıktan çürümeye ve kaybolmaya yüz tututuğunu, yerel yönetimlerin ödenek konusundaki sıkıntılar nedeniyle bu konuda çalışma yapamadıklarını, Yunanistan’ın ise konuya çok ilgisiz kaldığını anlattı.

HABITAT toplantılarına ilk olarak 1996 yılında İstanbul’da katılan ABTTF, o dönem Yunanistan’ın büyük engellemeleriyle karşı karşıya kalmıştı. İstanbul’daki HABITAT katılımının ardından Birleşmiş Milletler’e kayıtlı bir sivil toplum örgütü haline gelen ABTTF, 2004 yılında Barselona’da yapılan HABITAT Dünya Şehir Forumu’na resmi olarak davet edilmişti.

Sosyal ve çevresel yaşanabilir insan yerleşimlerinin geliştirilmesini ve herkes için yeterli barınma imkanları oluşturulması amacıyla 1978 yılından beri faaliyet gösteren HABITAT, Birleşmiş Milletler sisteminde temel olan amaçlar bütünlüğünde hızla gelişen ülkelerdeki genel durum ve karşılaşılabilecek sorunlar çerçevesinde, yoksulluğu azaltmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici katkıda bulunmaktır.
GALERİ