ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Azınlığımızın Kimliği ile Oynamaktan Vazgeçmelidir

11.04.2006
Batı Trakya´nın kuzeyinde Türk azınlığı mensuplarının yoğun olarak yaşadığı Mustafçova bölgesinde bir Yunanlı öğretmence çocuklara dağıtılmak istenen „Pomakça“ kitaplara azınlık içinden tepkiler sürerken, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan´ın azınlık içersinde bölünme yaratma çabası nedeniyle kınadı.

Batı Trakya Türk azınlığı, bölgenin kuzeyinde bir Yunanlı öğretmenin giriştiği Pomakça masal kitaplarına tepkili. Bu girişimi Yunanistan´ın izlediği azınlığı etnik parçalara ayırarak etkisiz kılma çabasının bir ürünü olarak gören azınlık önderleri Nisan ayı başında dağıtımı gerçekleştirilmeye çalışan kitaplardan duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar. Azınlığın bugüne dek seçilmiş tüm milletvekillerini, müftülerini ve görevdeki dernek başkanlarını bir araya getiren en yüksek temsili organı Azınlık Danışma Kurulu, durumu protesto eden bir mesaj yayınlarken, kitapların toplanarak iadesine karar verildi. Azınlığın tepkisi Yunanistan´ın üst düzey mercilerine de aktarılacak.

İlgili kitapların dağıtımının bir öğretmenin kişisel girişimi olmanın ötesinde, azınlığı etnik parçalara ayırmak üzere izlenen politikanın bir parçası olduğuna işaret eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, „Yunanistan son 40 yıllık dönemde izlediği politikalarla azınlığımızın Türk kimliğini ortadan kaldırmaya çalışıyor, 1967´de indirilen okullarımızdaki „Türk okulu“ yazılı tabelalarımızın ardından, 1980´lerde azınlığımızın tarihine damgasını vurmuş barışçıl derneklerimizin tabelaları indirildi, bu derneklerimiz hala resmiyete sahip değil.“ dedi. Bu politikaların yanında yıllardır bölgenin kuzeyinin doksanların ikinci yarısına dek yasak bölge olarak muhafaza edilerek bu bölgede yaşayan insanların izole edilmesine ve bu yolla kimliklerinin unutturulmasına çalışıldığına işaret eden Habipoğlu „Son 10-15 yıldır izlenen politika ile ise azınlığımızın içinde farklı unsurlar olduğu iddia edilip, farklı kimliklerin yaratılması için çok büyük fonlar akıtılıyor. Bugüne kadar bu politika sonuç verebilmiş değil, bundan sonra da vermemsi için azınlığımızın uyanık davranması gerekiyor.“dedi. Uygulanan politikanın ana hedefinin azınlığın Türkçe eğitimi olduğunun altını çizen Habipoğlu, Batı Trakya´da Türkçe eğitimin ortadan kalkıp, azınlığın bölünmüş olarak güçsüz düşürülmesi için farklı dillerde alfabeler türetip, sözlükler ve gazeteler çıkardılar. Azınlığımız bunlara rağbet etmedi. Ancak en büyük gücümüz eğitimimizin güçlü kalabilmesi için her azınlık ferdinin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir“ dedi.

Yunanistan´ın azınlık içerisinde farklı kimlikler yaratma politikasının tamamen kötü niyetli olduğunu söyleyen Habipoğlu, „bir kişiye benimsediği kimlik dışında başka bir kimlik empoze etmeye çalışmak açıkça ırkçılıktır“ dedi. İnsan hakları ve farklılığa saygı maskesi altında bu tür girişimlerde bulunan Yunanistan´ın eğer varsa iyi niyetini ülkedeki çoğunluğa dahil saydığı Makedon, Arnavut ve Ulah kimliklerini desteklemesi gerektiğini söyleyen ABTTF Başkanı, Yunanistan´ı bu tür oyunlardan vazgeçerek, azınlığın gasp ettiği haklarını iade ederek entegre olmasının yolunu açması gerektiğini söyledi.
GALERİ