ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık kime ve nasıl oy kullanacak?

30.01.2004
Gümülcine'de yayınlanan Paratiritis gazetesinin 30 Ocak 2004 tarihli nüshasında yer alan başyazının çevirisi.

Azınlık kime oy verecek?

Evet, azınlık kime ve nasıl oy kullanacak?

Birçok kişi, bu hakaretamiz soruya yanıt aramaya çalışmaktadır. Niçin mi hakaretamiz soru? Bu soruyu yöneltenlerin çoğu, azınlığın bir yerlerden güdümlü olarak oy kullandığına inanmaktadırlar da ondan. Oysa azınlık tarafından politikacılarının daha başka türlü karşılanmasını arzu eden parti yetkilileri, bu soruya yanıt arayacaklarına, bu insanların sorunlarıyla tek tek ilgilenseler daha iyi ederler. Yani azınlık mensubu vatandaşlarımız, bölgedeki diğer insanların sorunlarına çözüm getiren türden politikaların kendi sorunları için de uygulanacağ ına inandırılabilirlerse, oyları konusunda yönlendirilmeye gerek duymayacaklardır.

Bu noktada asıl sorulması gereken soru şudur: Politikacılarımız, ellerini vicdanlarına koyarak söylesinler; herkesin kendi tercihine göre mi oy vermesini arzu ediyorlar, yoksa sürü halinde mi? Şimdiye kadar izledikleri taktikler, sürüler halinde oy verilmesini arzu ettiklerini göstermektedir. Yani diğer insanlardan beklediklerini azınlık seçmeninden de bekliyorlar.

Evet, tekrar ediyoruz, yazımızın başlığını oluşturan türden sorular yöneltilmesi büyük bir ayıptır ve kişiye hakaret teşkil etmektedir. Bu tür analizleri yaparken, öyle anlaşılıyor ki, azınlığın tek vücut olmadığını unutuyoruz. İnsanların farklı sorunları var ve o nedenle farklı değerlendirmeler yapmalarından daha doğal bir şey olamaz.

Seçmenleri sınıflara bölmenin kimlere hizmet ettiği malumdur. Oyların paket halinde verilmesini sağlamak için kimlerin arabulucuya gereksinim duydukları da bilinmektedir. Arabuluculara gereksinim duyanlar, iki büyük partinin aday ve mensuplarıdır.

Evet, vatandaşların yönlendirilmek istenmesi yeni değildir ve her zaman başvurulan bir yöntem olagelmiştir. Azınlık mensuplarından pek çok kişi de bu duruma şiddetle tepki göstermektedir.

Evet, azınlık mensubu vatandaşlarımızın kime ve nasıl oy kullanacaklarını bilemiyorum. Bunu önceden tahmin etmek imkansızdır, esasen bilmeyi de istemem. Ama iki büyük partinin adayları bu insanlara tek tek ulaşsınlar ve oylarını kendilerine vermeleri için ikna etmeye çalışsınlar. Ne dediniz, ne dediniz? Zor iş mi? Politikanın kolay olduğunu söyleyen mi oldu? Ayrıca, insanlara ticari emtia gibi bakmak ve onların sorun ve acıları üzerinden menfaat sağlamak hakkını kendimizde nasıl görebiliriz? Yapmayın allahaşkına.

Dipnot: Azınlık mensubu olan vatandaşların, kendilerine saygı duyulmasını talep etmeleri ve samimi olmayan, abartılmış "sevgi" gösterilerine tepki göstermeleri kendi ellerindedir. Bunu sadece oylarıyla değil, mümkün olan her şekilde tavırlarıyla ortaya koyabileceklerini unutmasınlar.